Για «ιστορικής σημασίας» στιγμές μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, όσον αφορά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Είναι μία εναγώνια και αναγκαία προσπάθεια να αποφύγουμε να ζήσουμε το τελευταίο, το βαθύτερο και σκληρότερο επίπεδο της κρίσης» τόνισε και πρόσθεσε πως «η διαφορά ανάμεσα σε μία δύσκολη κατάσταση και την καταστροφή είναι τεράστια». Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη πως οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να ζήσουμε αυτήν τη φάση, για να αποφύγουμε τη χειρότερη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε τη φράση που είχε πει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας πως «δυσκολεύονται οι θεολόγοι να πείσουν ότι μετά τον θάνατο υπάρχει η μετά θάνατον ζωή. Εμείς δυσκολευόμαστε ακόμα περισσότερο να πείσουμε ότι, αν επέλθει ο θάνατος της οικονομίας, λόγω χρεοκοπίας και πτώχευσης, μετά τον θάνατο δεν υπάρχει η αιώνια ζωή στην οικονομία, αλλά υπάρχει η αμετάβλητη κατάσταση του θανάτου που θα κάνει πολλές δεκαετίες να την ξεπεράσει η χώρα, χάνοντας μία και δύο γενιές ανθρώπων της».

Επιπλέον, επεσήμανε για ακόμα μία φορά πως «οι συνθήκες που ζούμε είναι πολεμικές, αλλά δεν το έχουμε αντιληφθεί». Ωστόσο, ανέφερε πως η Ελλάδα, παρά τις προσπάθειές της, είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το σχέδιο της αναμόρφωσης του κράτους, γιατί «αν δεν ολοκληρώσουμε το σχέδιο και μείνει ημιτελές, ατελέσφορο, τότε ούτε τη χώρα θα έχουμε σώσει ούτε τους κανόνες λειτουργίας της θα έχουμε ξαναθέσει». Πρόσθεσε, όμως, πως «το δράμα του πολιτικού συστήματος είναι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει υπό συνθήκες ενότητας και συναίνεσης αυτή τη μεγάλη πρόκληση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι πλέον «έχουμε μόνο μία λύση: την ανόρθωση και τη φυγή προς τα μπρος» και ότι «οι πολιτικές ταυτότητες της Μεταπολίτευσης νομίζω ότι κατέρρευσαν». Πρόσθεσε πως «μέχρι την Κυριακή το βράδυ δίνουμε τη μάχη των μαχών. Το νομοσχέδιο αυτό έχει μια δημοσιονομική αξία πάρα πολύ μεγάλη. Χωρίς τα μέτρα του νομοσχεδίου δεν κλείνει ο προϋπολογισμός του 2011 και δεν μπορεί να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012, δεν ολοκληρώνεται η δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης και μεγάλου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλη την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης