Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο από τις αφίξεις των πολιτικών αρχηγών
Πατήστε εδώ για να δείτε τις δηλώσεις μετά το πέρας του debate
Πατήστε εδώ για να δείτε τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γνωστό, στημένο σκηνικό, οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την απόλυτη τήρηση του χρόνου και το Πρωτόκολλο φαίνεται πως ήταν οι «νικητές» του πρώτου debate που διεξήχθη μετά το 2009.

Οι όποιες προσδοκίες για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, χάθηκαν στο άγχος απέναντι στο χρονόμετρο και, προφανώς, στην απόφαση που δεν πήραν… να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αφήσουν στο περιθώριο τα στερεότυπα. Οι ρόλοι ήταν προκαθορισμένοι και το πλαίσιο αναμενόμενα ασφυκτικό. Και μόνο προς την εκπνοή του debate, οι πρωταγωνιστές ανέβασαν τους τόνους και αρκέστηκαν σε κοκκορομαχίες και εκατέρωθεν βολές, δίχως να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, οδηγώντας το κοινό στην… πλήξη.

Επί της ουσίας, ουδείς απάντησε πώς η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα κομματικά επιτελεία ξεκίνησαν να κάνουν τον απολογισμό τους, πάντως, τα πρώτα σχόλια των πολιτικών αρχηγών και συνεργατών τους ήταν αρνητικά ως προς το ουσιαστικό αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Tρεις περίπου ώρες διήρκεσε το πρώτο, από το 2009, debate των επτά πολιτικών αρχηγών –πλην της Χρυσής Αυγής- στο στούντιο της ΕΡΤ
Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στη γραμμή που έχει επιλέξει καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Προσπάθησε να πείσει, με δραματικές εκφράσεις, για την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησής του να υπογράψει το 3ο Μνημόνιο, αφήνοντας την εντύπωση, κάποιες στιγμές ότι έθετε τον εαυτό του απολογούμενο ενώπιον δημοσιογράφων και ελληνικού λαού. Επικοινωνιακά δεν φάνηκε έτοιμος καθώς, ακόμη και τις στιγμές που σήκωνε τον τόνο της φωνής του – όπως στην ερώτηση που δέχθηκε για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του – «επέλεξε» να μη κοιτάει ευθέως απέναντι, τον δημοσιογράφο που του είχε υποβάλει την ερώτηση.

H «πληθωρική» προσωπικότητά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εγκλωβίστηκε σε μετριοπαθές ύφος που, προφανώς, στόχο είχε να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας από την επομένη των εκλογών. Στόχος που μάλλον δεν επετεύχθη, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ένα προφίλ απομακρυσμένο από την εικόνα που έχει καλλιεργήσει όσα χρόνια βρίσκεται στην πολιτική σκηνή, παρά την ατάκα κατά την τελική του τοποθέτηση ότι είναι άνθρωπος της πιάτσας. Επέλεγε στα δύσκολα να πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα -κάθε φορά που η ρώτηση τον δυσκόλευε- πιστός στη γραμμή της αποδόμησης του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διατήρησε το χιούμορ του, παρά τις «επιθέσεις» του Γ.Γ. του ΚΚΕ. Το Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα υποτονικό κατά τη διάρκεια της βραδιάς και αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι, ωστόσο το τελευταίο μισάωρο δεν αποφεύχθηκαν οι έντονοι πολιτικοί διαξιφισμοί και τα εκατέρωθεν βέλη…
επόμενο σποτάκι του κόμματός του, αποκάλυψε, θα αποτελέσει την έκπληξη της προεκλογικής περιόδου καθώς θα δείχνει την…επιχειρούμενη «ληστεία» του Νομισματοκοπείου, ως συνέχεια του πρώτου προεκλογικού σποτ της ΛΑ.Ε. Έδειξε αμεσότητα στο λόγο του και προσπάθησε να καταστήσει σαφή την ιδεολογική διαφορά του κόμματός του από το ΚΚΕ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατάφερε να αποφύγει – με τη γνωστή ρητορική του ΠΑΣΟΚ – την άμεση αντιπαράθεσή της με τους προκατόχους της και προτίμησε να χρησιμοποιεί συχνά βαρύγδουπες ατάκες – όπως «Χρυσό Βατόμουρο», μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα – οι οποίες ήξερε πως θα αναπαράγονταν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα…

Ο Πάνος Καμμένος, όπως αναμενόταν έστρεψε τα βέλη του προς τον Βαγγέλη Μειμαράκη, κατηγορώντας τον ευθέως ότι θα έπρεπε να είναι «υπόδικος» για τα εξοπλιστικά και τονίζοντας επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας στο μέλλον με το κόμμα της ΝΔ. Ήταν και η μόνη στιγμή που το πρωτόκολλο έσπασε, καθώς οι καταγγελτικές αυτές αναφορές άναψαν τα αίματα στο «πλατό 3» του Ραδιομεγάρου.

H επί χρόνια θητεία του Σταύρου Θεοδωράκη, μπροστά και πίσω από τα τηλεοπτικά φώτα, του χάρισε το προνόμιο της άνεσης. Επανέλαβε τα όσα υποστηρίζει το κόμμα του, χωρίς να απαντήσει επαρκώς στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επένδυσε σε κλασσικές συνταγές. Προέβαλε την καθαρότητα και την ειλικρίνεια του κόμματός του, με το ατού που του δίνει η πάγια πολιτική που ακολουθείται από το ΚΚΕ. Απευθύνθηκε κυρίως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων που αναζητούν πολιτική στέγη και ιδίως στους ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το debate:

Στη σειρά όλα τα μικρόφωνα....

Αναλυτικά οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών:

Ο Τσίπρας πριν το debate...

Τσίπρας: «Όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί»

Στην ερώτηση της Όλγας Τρέμη για αθέτηση των  προεκλογικών του υποσχέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Σε αυτό το εξάμηνο η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλη μάχη. Μειώσαμε την υποχρέωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καταφέραμε να σταθεροποίησουμε την οικονομία με αυτή τη συμφωνία. Πήραμε 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, 20 εκατ. για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας αλλά θα συνεχίσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε.

Mε τον Λάμπη Ταγματάρχη μετά το πέρας της τηλεμαχίαςΣε δεύτερη ερώτηση της δημοσιογράφου για λάθη στις διαπραγματεύσεις και τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα».
 
Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, πρόσθεσε, ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

«Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί είναι άδικος νόμος, ενώ στην ερώτηση αν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν νομοθετήθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.

Στην ερώτηση για την Παιδεία και τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, οΧωρίς δηλώσεις αποχώρησε ο Τσίπρας πρώην πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η Παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από την χώρα. Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Τσίπρας, να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να αλλάξει το πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμφωνούμε απολύτως, πρόσθεσε, να δώσουμε την δυνατότητα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν δίπλα, ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι άλλο πράγμα η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και άλλο πράγμα η παράδοση στην αγορά με την οποία είμαστε αντίθετοι.

«Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση που του έγινε για το μεταναστευτικό και τις δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις περιορίζονταν σε επιχειρήσεις-σκούπα στην Ομόνοια.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες, ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό, είπε ο κ.Τσίπρας

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.

Σε ερώτηση σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα πως θα αντιμετώπιζε μια κρίση στο Αιγαίο ευρισκόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του διερωτώμενος, ότι αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε Ρωσία ή Κίνα ήταν ανοιχτός σε κρίσεις; Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η Άγκυρα, δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. Απέκτησε κύρος, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που το debate γίνεται στην ΕΡΤ που έκλεισε η Ν.Δ σε μια νύχτα. Αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας γίνεται από τα ΜΜΕ γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα κανάλια για τις άδειες. Θα βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κουβεντούλα Τσίπρα-Μεϊμαράκη και ο Λαφαζάνης γράφει... σημειώσεις

Μεϊμαράκης: Αν πάρω τη λαϊκή εντολή «θα αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας»

Στην ερώτηση «γιατί να σας εμπιστευτούν οι πολίτες αφού όσα είπατε το 2012 δεν τα πράξατε;», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι το 2012 είπαμε πολλά. Πολλά από αυτά επιδιώξαμε να πράξουμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την αυτοδυναμία. Προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη πολλά από αυτά. Όταν τον Ιανουάριο του 2015 παραδώσαμε τη διακυβέρνηση τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Εάν ο κύκλος της κυβέρνησης εκείνης δεν είχε ολοκληρωθεί βιαίως, τότε το έργο μας θα είχε ολοκληρωθεί.

Η τηλεμαχία στο ΡαδιομέγαροΕμείς λέμε ψηφίστε τη Νέα Δημοκρατία, γιατί μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις. Εμείς δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις, όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι “θα σκίσει το Μνημόνιο”. Εάν ο κ. Τσίπρας δε μας είχε διακόψει βίαια την πορεία εμείς θα κάναμε όσα λέγαμε. Και για αυτό ζητάμε πάλι την ψήφο των πολιτών. Για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό και τις περικοπές που προβλέπονται στο μνημόνιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά. «Είναι το μόνο νέο που μας έφερε αυτούς τους μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα».

Όπως είπε το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα.

«Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως «για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό». Όπως τόνισε η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας.

«Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε.

«Πάω κι αύριο στην Κουμουνδούρου να συνεννοηθούμε»«Ο κ. Τσίπρας μέχρι να πάμε στις εκλογές θα έχει γίνει αντιμνημονιακός» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ και επέμεινε ότι τα προβλήματα απαιτούν συνεργασίες. Ως εκ τούτου μαλιστα αυτοπροσκλήθηκε στην Κουμουνδούρου: «Δε θέλει; με γειά του με χαρά του. Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές. Έχεις χρόνο κ. Τσίπρα να έρθω ακόμα και αύριο στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε και να βρούμε πεδίο συνεννόησης;» είπε απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό. «Του λέω να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των βημάτων» πρόσθεσε.

«Η ΝΔ θέτει στην αναθεώρηση του συντάγματος να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο» και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν από τη χώρα, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μια επανάσταση στην Παιδεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί» φέρνοντας ωςΣτους διαδρόμους της ΕΡΤ παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ κριτική άσκησε και για το νόμο Μπαλτά και την αριστεία. Όπως είπε «αν δεν συνδεθούν τα πτυχία με την αγορά εργασίας θα έχουμε στρατιές ανέργων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιορίσει πολύ τις αποσπάσεις καθηγητών. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μεϊμαράκη «οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώνονται όπως πρέπει».

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ό,τι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώνας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ.

«Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. «Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα.

«Αν είχαμε τετραετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, τις κυνήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.

Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό και τοποθετήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως το σφράγισμα συνόρων ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Οι επίσημες θέσεις εκφράζονται από τον πρόεδρο. Ο κεντρικός προγραμματισμός είναι πάντα από το κόμμα. Σαφώς δε συμφωνώ με τέτοιες απόψεις, αλλά δε θα φιμώσω συναδέλφους μου. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Του λέω σαφώς και έχουμε και πρέπει να φυλάσσονται. Μας φόρτωσε που μας φόρτωσε 90 δισ. μη χάσουμε και κανένα νησάκι».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό είναι γνωστές, πως το πρόγραμμα υπάρχει, και κάλεσε τα κόμματα να μην υπόσχονται και τους πολιτικούς αρχηγούς να μην επισκέπτονται τώρα τα νησιά και να έχουν θέσεις και απόψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο», ενώ απάντησε και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος λέγοντας πως «η χώρα χρεώθηκε 90 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από ό,τι είχε συμφωνηθεί το 2012».

... Αναμνηστική φωτογραφία

Λαφαζάνης: «Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει τη ρευστότητα»

«Το καλύτερο δεν είναι να κάνουμε τρομοκρατία. Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου στη δημόσια ζωή με ευθύνη του ευρωπαϊκού κατεστημένου», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία επικαλέστηκε απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε: «Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα».

Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κας Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος.

«Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΛΑΕ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έξω από την ΕΡΤ«Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη θα είναι όμως σοσιαλιστικό. Αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι να γίνει αυτή η μετάβαση θέλουμε τον εκδημοκρατισμό του κράτους, που δεν θα είναι φέουδο της διαπλοκής και του κομματισμού. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια. Δεν μπορεί να γίνει με συνθήκες καταλήστευσης του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης σχετικά με το μοντέλο της Δημόσιας Διοίκησης.

«Στον τομέα της Υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα νοσοκομεία καταρρέουν» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα προβλήματα της υγείας ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν θέλουμε υγεία» συνέχισε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να διαμορφώσουμε συνθήκες ενός νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει τις δαπάνες. Για να βγούμε από τα μνημόνια και την ευρωζώνη η οποία είναι μνημόνια και κατάρρευση της δημοκρατίας. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της κας Κοσιώνη, για το αν είχε εξετάσει το ρίσκο για την υγεία και την παιδεία, όταν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε, «ότι η καταστροφή της χώρας είναι το ίδιο το μνημόνιο και αυτό θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο. Γι’ αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη».

«Χρειάζεται επανάσταση στην Υγεία όπως χρειάζεται και στην Παιδεία. Επανάσταση στην παιδεία “Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αλέξης Τσίπρας, διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος εγγυητής της ενιαίας Ευρωζώνης, η οποία βλάπτει την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα”, ανέφερε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνηςσημαίνει χρήματα πάνω από όλα και δημοκρατία. Το υγειονομικό σύστημα χρειάζεται αναβάθμιση και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και με τεράστιες ελλείψεις. Τα νοσοκομεία καταρρέουν. Αν θέλουμε να τα χρηματοδοτήσουμε πρέπει να φύγουμε από την μνημονιακή θήλεια. Για να βγούμε από τα μνημόνια πρέπει να πάμε σε εθνικό ώστε να έχουμε ρευστότητα. Δεν είναι διέξοδος τα μνημόνια, είναι η καταστροφή της χώρας. Χαριστική βολή θα είναι το τρίτο μνημόνιο. Χρειάζεται μια λύση πέρα από τα μνημόνια και αν χρειαστεί και εκτός ευρωζώνης» δήλωσε.

«Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη, σχετική με την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί από τρίτη χώρα είναι κακό πράγμα. Όταν παίρνουμε με αντάλλαγμα μνημόνια και υποδούλωση είναι καλά; Όταν μας ληστεύουν για να πληρώνουμε τις δόσεις τους είναι καλό; Δεν βλέπω ως κακό να έχουμε πολύπλευρες σχέσεις και να προσπαθούμε να δανειζόμαστε από όπου υπάρχει συμφέρον».
 
Για τις ελληνορωσικές σχέσεις ανέφερε ότι «υπέγραψα συμφωνία με τον ομόλογό μου της ρώσικης ομοσπονδίας. Αφορά αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο. Αυτή η συμφωνία απαιτεί βήματα συγκεκριμένα για αν προχωρήσουμε»

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ρώτησε «τι θα γίνει με αυτά τα βήματα. Θα προχωρήσουν ή θα μείνουν στις Καλένδες;».

Ερωτηθείς αν πήρε προκαταβολή για τον αγωγό, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία με συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. Θα μπορέσει να υπάρξει προκαταβολή αν η Ελλάδα υλοποιήσει το έργο.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε: «Εγώ δεν είδα στα νησιά να πλουτίζουν από τους προσφυγές, αλλά είδα μια τραγωδία. Μίλησα με τους πρόσφυγες και είδα την κτηνωδία που ζούνε Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία, το δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η Ελλάδα είναι η πύλη για αυτή την είσοδο. Μαζί με τα μνημόνια έχουμε και το προσφυγικό πρόβλημα. Μετανάστες έχουμε όμως και εμείς με τη νεολαία μας που προσπαθεί να φύγει από τη χώρα για να επιβιώσει».

Ο... σκεπτικός Θεοδωράκης

Θεοδωράκης: «Ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της»

Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ο πρόεδρος του Ποταμιού με ξύλινη γλώσσα απάντησε ότι «το Δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς δημοσίου δικαίου και δεκάδες γραμματείες. Πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που παράγει και εργάζεται. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Λέμε να καταργηθούν οι πολεοδομίες και να υπάρχουν ηλεκτρονικές αναρτήσεις. Πρέπει να χτυπήσουμε γραφειοκρατία και κομματικό κράτος. Να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το δημόσιο δε μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε αρχηγό. Χρειάζεται αξιολόγηση του δημοσίου και των υπαλλήλων. Αξιολόγηση αυστηρή».
 
«Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Για λόγους πατριωτικούς υποστηρίξαμε το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στους λόγους για τους οποίους το έπραξε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε δίπλα στον άνεργο ή τους μικρομεσαίους. Την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια κυβέρνηση από 20 υπουργούς που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται να μειωθεί το κομματικό κράτος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάλογη ερώτηση κατά τον δεύτερο γύρο των ερωτήσεων απάντησε: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτιικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ».

Για την Παιδεία δήλωσε: «Η Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ και οι σαμποτέρ είναι Μεταμεσονύκτιες δηλώσεις...συγκεκριμένοι. Είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια. Πρέπει να προστατεύσουμε τους μαθητές από τον Μπαλτά στην παιδεία. Λέω για όλα αυτά που έκαναν με αποτέλεσμα σε λίγες μέρες τα σχολεία να μην μπορούν να ανοίξουν».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε «ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει».

«Έχω καλύψει το ζήτημα δημοσιογραφικά και επαίρομαι γι’ αυτό, υποστήριξε ο Σ. Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο ζήτημα των προσφύγων, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στα νησιά ήταν από το καλοκαίρι τραγική και δεν έγινε τίποτα.

Βροχή ερωτήσεων...«Η κυβέρνηση επαίρετο εκείνες τις μέρες ότι μετακίνησε 200 μετανάστες από το πεδίο του Άρεως», σημείωσε και τόνισε:«Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι εικόνες ντροπιάζουν την Ελλάδα και προσβάλλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό» είπε και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς πρέπει να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές σε συνεργασία με την Τουρκία έξω από την πόρτα μας. Τώρα είναι η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης. Αυτές οι εικόνες την προσβάλλουν».

Ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Το Ποτάμι λέει πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Φάνηκε ότι η κα. Κωνσταντοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάθος. Παρουσιάζουν τη χώρα ως φτωχό συγγενή. Υπάρχουν σημεία που συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, αλλά ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες. Δεν κάνουμε άλλη πολιτική στο εξωτερικό και εδώ κομματική πολιτική. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι μπορεί να είναι φίλοι μας. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον αν απομονωθεί και βγει από τους ισχυρούς του κόσμου. Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμάχους».

«Με τον κ. Τσίπρα ήταν υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε, για να περάσουμε ένα δύσκολο κάβο. Η προηγούμενη Βουλή έδωσε ένα δείγμα τι σημαίνει να βάζεις επάνω από όλα την Πατρίδα. Εμείς σε αυτό είμαστε πρωτοστάτες. Αν ο κ. Τσίπρας είχε φέρει τη συμφωνία πιο γρήγορα θα είχαμε αποφύγει την οικονομική καταστροφή» είπε ο Επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε: «Δε θεωρώ ότι όποιος διαχειρίζεται τα πράγματα είναι διαπλεκόμενος».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποκάλεσε υπόδικο τον πρόεδρο της ΝΔ και τα άναψαν τα αίματα...

Κουτσούμπας: «Η ΛΑ.Ε. σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το ΚΚΕ»

Σε ερώτηση για τη διαφοροποίηση της πρότασης της Λαϊκής Ενότητας από αυτή του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ».

Αποχώρηση Κουτσούμπα«Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό» απάντησε. Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.
 
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια γιατί με την κακή κατάσταση που έχει η δημόσια Παιδεία, πολλές λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και σχολές απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 3ης Ενότητας (Παιδεία-Υγεία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Χαρακτήρισε το μέτρο άδικο και για τον επιπλέον λόγο ότι οι περισσότερες από αυτές τις σχολές Δηλώσεις του Γ.Γ. του ΚΚΕαποτελούνται από αυταπασχολούμενους που προσπαθούν με χίλιες δυσκολίες να λειτουργήοουν, απασχολώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι η θέση αρχής του ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης.
Στην συμπληρωματική ερώτηση που επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν διαφέρει σε αυτό το σημείο από την θέση της «Λαϊκής Ενότητας», ο κ. Κουτσούμπας καταρχήν χαρακτήρισε κοροϊδία την άποψη ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνιστά χτύπημα στην πλουτοκρατία και πρόσθεσε ότι η άποψη της «ΛΑ.Ε» δεν οδηγεί σε νέα κοινωνία με τον λαό να έχει την ιδιοκτησία του παραγόμενου πλούτου, αλλά οδηγεί σε νέα μνημόνια και νέα μέτρα.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους, απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 4ης Ενότητας (Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ανέφερε ότι θα παρέμβει αύριο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν η ίδια να διευκολύνει την καταγραφή και την μεταφορά τους με πτήσεις τσάρτερ ή και με πλοία αν χρειαστεί.
Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, επισήμανε ότι η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα.

Απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, καταρχήν επισήμανε την ύπαρξη 1,5 εκατ. ανέργων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η λύση.

Επισήμανε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους». «Ε, όχι έτσι!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

«Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ στην ερώτηση της πέμπτης Ενότητας (Εξωτερική Πολιτική-‘Αμυνα).

Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις.

«Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για την χώρα» είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.

Είπε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν, που είναι οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, ενώ επισήμανε ότι τώρα οι τζιχαντιστές στρέφονται και ενάντια στους δημιουργούς τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στην συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και «όσοι εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις να τις εγκαταλείψουν γιατί προξενούν ζημιά στον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργεί για τα δικά της μονοπώλια και δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

Σε ένα παράπλευρο διάλογο, με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν το ντιμπέιτ ήταν διαφορετικά οργανωμένο θα του απαντούσε, και του υπενθύμισε ότι ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια μαζί με τον Α. Τσίπρα στην Ρωσία.

«Για τον κ. Γλέζο δεν έχω τίποτα να σχολιάσω, είναι το σύμβολο μιας ηρωικής εποχής από εκεί και μετά οι πολιτικές επιλογές κρίνονται, απάντησε ο κ. Κουτσούμπας στην ερώτηση της έκτης ενότητας (Ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Η ερώτηση αφορούσε στο εάν ο κ. Τσίπρας πήρε την καλύτερη συμφωνία με δεδομένη την θέση του ΚΚΕ ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούσε σε μνημόνιο και έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Διατύπωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο ευρώ, υπενθύμισε ότι την θέση του κόμματος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα την διατύπωσε σε προηγούμενη απάντησή του και τόνισε ότι η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός πλαισίου Ε.Ε. και καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Επισήμανε επίσης ότι στην ουσία του ετέθησαν τρεις ερωτήσεις, το οποίο παραδέχθηκε και ο συντονιστής και ο ερωτών δημοσιογράφος, και παρακάλεσε να του τίθεται μία ερώτηση προς διευκόλυνση τουλάχιστον της απάντησης, καθώς όπως είπε «είναι που είναι χάλια η διαδικασία».

Καμμένος: «Τα νησιά να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, επισήμανε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας.

Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο πιο πιθανό να είναι πιο πολλά τα έσοδα για το κράτος. «Πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν στη χώρα τα 160 εκατ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό και να βγουν τα 45 εκατ. ευρώ από τα σεντούκια» σημείωσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει τις επενδύσεις, ενώ για τα νησιά ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.

Ο κ. Καμένος σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άδικο φόρο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης έχει μετατραπεί σε Γεωργιάδη και Βορίδη - Είμαι ικανοποιημένος, πιστεύω ότι ο κόσμος έβγαλε συμπεράσματα»«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν και ήταν μια δύσκολη επιλογή» επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε, η χώρα θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες θα είχαν καταστραφεί. Όπως σημείωσε «μπορεί με τη συμφωνία να μην τα καταφέραμε με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε ορισμένα πράγματα, μεταξύ των οποίων να μην διέπεται η συμφωνία από το αγγλικό Δίκαιο, να επανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της, καθώς και το πακέτο ενίσχυσης ύψους 45 εκατ. ευρώ».

«Ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ είναι μόνο όσοι συμμετείχαν στα μεγάλα σκάνδαλα» είπε ο Π. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση εάν επιμένει σε βέτο για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Για τη συνεργασία με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ σας διαβάζω τι λένε οι μαθητές. Γράφει ένας μαθητής: “Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο κόμμα αλλά έχουν πεθάνει όλοι”. Ζωντανοί στο ΠΑΣΟΚ είναι όσοι συμμετείχαν στα μεγάλα σκάνδαλα. Για τον κ. Θεοδωράκη θα πώ ευθέως. Θέλω να ακούσω επίσημα τη θέση του για το όνομα των Σκοπίων, για τη Θράκη».

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες σε στρατηγικούς τομείς πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για προγράμματα ανάπτυξης.

«Η παιδεία πρέπει να δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα της παιδείας.
Επίσης, επισήμανε ότι η θέση των ΑΝΕΛ είναι να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών» ανέφερε ότι δικαιολογεί την παράταση του χρόνου σπουδών των φοιτητών για οικονομικούς λόγους, καθώς και για λόγους υγείας.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είχε σήμερα ενημέρωση από την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου, ότι δεν θα υπάρχουν κενά στο προσωπικό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Σχετικά με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι σχολικοί φύλακες είναι χρήσιμοι για την ασφάλεια των παιδιών μας».

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, και δήλωσε ότι «πιστεύω θα βρούμε ισοδύναμα».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, και το καταψηφίσαμε, αλλά στο θέμα με τους πρόσφυγες η κυβέρνηση ενέργησε σωστά, τα πλοία που μπήκαν για να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά ήταν και δική μας άποψη» επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

«Εμείς λέγαμε για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ και μας λοιδόρησαν. Σήμερα το προτείνει η κυρία Μέρκελ» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, για να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρότεινε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για τα νησιά (Λέσβος και Κως): Να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να υπάρξουν επιπλέον πλοία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες (ενώ πάνω σε αυτά να γίνει και η καταγραφή τους).

Εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν το θέμα και «ήρθαν να μας απειλήσουν με τους πρόσφυγες, καθώς σε περίπτωση που βγαίναμε από την Ε.Ε. όλοι αυτοί θα έμεναν εδώ».

Γεννηματά: «Ζητάμε να μας δώσει δύναμη ο ελληνικός λαός για να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων»

Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει, ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων.

Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στην πρώτη θεματική ενότητα οικονομία-ανάπτυξη-ανεργία και στην ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη.

«Δυστυχώς κανένας πολιτικός αρχηγός δεν δεσμεύτηκε ότι την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση θα έχει κυβέρνηση τετραετίας. Είμαι αποφασισμένη να είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, βγαίνοντας από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤΗ ερώτηση της κ. Τρέμη ήταν: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που είχε δύο σημαντικά θέματα ασφαλιστικό και εργασιακό που είναι ουρές του δικούς σας μνημονίου. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφέρει από τα άλλα κόμματα;

Έχουμε την εμπειρία τη γνώση ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και αποτελεσματικά πια. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν ο κόσμος ξέρει και μπορεί να συγκρίνει. Γνωρίζει ποιους πρέπει να εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε στο τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο. Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο, θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο καταλύτης στις εξελίξεις για να δώσομε λύση στη χώρα.

Στην επόμενη ερώτηση της κας. Τρέμη ότι πολλοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκλεισε την διαπραγμάτευση για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος και άφησε τον «μουτζούρη» στο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ άκουσε πολλές κατηγορίες, μας είπαν προδότες. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως τα κόμματα που έλεγαν ψέματα, δημαγωγούσαν και έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείσα να απαντήσει στην ερώτηση γιατί δε συμπεριλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ στην επαναδημιουργία της δημοκρατικής παράταξης, η κ. Γεννηματά απάντησε: «Την αναβίωση της κεντροαριστεράς θα την πετύχουμε με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει ο κ. Τσίπρας από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Σε όσους πορευτήκαμε μαζί, τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους. Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα είναι το κοινό μας σπίτι».

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με το εισαγγελικό πόρισμα που αφορά στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες και πρόσθεσε ότι μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν στον έλεγχο των οικονομικών τους με τον τρόπο που το έκανε το κόμμα της.

«Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα για αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια», τόνισε η κα. Γεννηματά.

Για κατάρρευση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για πλήρη αδράνεια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, έκανε λόγο στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στη δεύτερη θεματική ενότητα της Υγείας και της Παιδείας και στην ερώτηση της Μαρίας Χούκλη «ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο», η κα. Γεννηματά αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της οδήγησε το ΕΣΥ στην κατάρρευση, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέταξε λευκή πετσέτα και δέχθηκε πολύ σκληρούς όρους. Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Είμαστε σε δύσκολη θέση, απαιτείται αξιοπιστία και να ρίξουμε το βάρος στους κλάδους που ενδυμανωνουν το παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέας στην τέταρτη θεματική ενότητα για το μεταναστευτικό και για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δεν θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα.

Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την ΕΕ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα πρέπει να πείσουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Γι αυτό ζητήσαμε διακομματική συνεργασία», τόνισε.
Στην ερώτηση της κ. Ζαχαρέας ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ η ρεαλιστική πρόταση για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ και η άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών.

Το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας. Το μεγάλο πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα ήταν η αδράνεια της κυβέρνησης. Ακούσαμε ότι λιάζονται ή ότι ενισχύουν την τοπική οικονομία. Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Δε μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το ζήτημα. Η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δε μπορεί να ξεχωρίσει ποιοί είναι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει ριζική αλλαγή, με κατεύθυνση πανευρωπαϊκή. Με προστασία των νησιών μας και σεβασμό της προσωπικότητας. Τώρα πρέπει να δράσουμε» κατέληξε.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV). Η συζήτηση θα συντονιστεί από τον Πάνο Χαρίτο (ΕΡΤ).

Στη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση, της ερχόμενης εβδομάδας, θα λάβουν μέρος μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης
Βίντεο: Πέτρος Σιδερέας, Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Όποιος έχει μύγα, μυγιάζεται κυρία Τρέμη…, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015, 23:54


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης