Το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα είναι κάτι όπως πρόεδρος της τάξης στην ΕΕ, αν και μέχρι πρότινος κινδύνευε με αποβολή από το σχολείο λόγω κακών επιδόσεων, σημειώνει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο: «Από τελευταίος μαθητής πρόεδρος της τάξης».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: Η Αθήνα «είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει την προεδρία για να απαλλαγεί από το στίγμα της. Από τη μια επιδιώκει να πείσει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της προεδρίας ακόμα και με μόλις 50 εκατομ. ευρώ προϋπολογισμό. Από την άλλη θέλει να πείσει τόσο τον ελληνικό πληθυσμό, όσο και τους ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις για την «πρεμιέρα» της ελληνικής προεδρίας στο Στρασβούργο. Δεν έλειψαν όμως οι επικρίσεις ή ακόμα και τα ειρωνικά σχόλια, ιδιαίτερα από τις τάξεις των ευρωσκεπτικιστών.
Με δεδομένες τις προτεραιότητες της προεδρίας, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην Ολομέλεια περιστράφηκε γύρω από την κρίση και τις συνέπειές της. Για τους περισσότερους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και της σοσιαλιστικής ομάδας, ο ελληνικός απολογισμός είναι θετικός. Συνοδεύεται όμως από τη διακριτική προειδοποίηση ότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν ακόμη πολύ δρόμο.

«Μία πολύ επαγγελματική παρουσία»

Θετική αποτίμηση έγινε από τον Γιώργο Χατζημαρκάκη: «Ήταν μία πάρα πολύ επαγγελματική παρουσία. Κέρδισε τη συμπάθεια των ευρωβουλευτών, γιατί δεν έκρυψε τα λάθη που έκαναν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά άσκησε κριτική και στο ευρωπαϊκό σύστημα και στην Tρόικα», λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων στη Deutsche Welle.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία έκπληξη από την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή Σόφι Ίντφελντ, η οποία επέλεξε να εκφωνήσει μέρος της ομιλίας της στα ελληνικά: «Πρώτα απ΄όλα συγχαρητήρια για τους Έλληνες για όλα όσα έχουν καταφέρει ως τώρα. Έχετε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά σας, αλλά οι Έλληνες θα τα καταφέρουν και πάλι» υποστήριξε.
«Η Ελλάδα διακηρύσσει το τέλος της κρίσης» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή τη θετική εικόνα που επιχείρησε να παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντώνης Σαμαράς.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στα θετικά σχόλια που έκαναν πρόσφατα τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και στο θετικό μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι «σε αντίθεση με τα όσα διακηρύσσει ο Σαμαράς, η χώρα δεν στέκεται ακόμη στα πόδια της.

«Η ανάληψη της προεδρίας δεν αλλάζει τίποτα στην άθλια κατάσταση των δημοσίων οικονομικών». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τρία «κενά» ένα βραχυπρόθεσμο, ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν.

Το πρώτο αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 και στο κενό που διαπιστώνει η Τρόικα, το δεύτερο στο χρηματοδοτικό κενό του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το οποίο εκτιμάται στα 11 δις ευρώ ενώ το τρίτο, και το πιο δύσκολο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πηγή:Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης