Ως ιδιαιτέρως σοβαρή κρίνεται η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Πρόκειται για μία συνάντηση της οποίας η ατζέντα είναι γνωστή εξαρχής. Μεταναστευτικό, κρίση στη Λιβύη, κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο-Τουρκία. Όλα τα παραπάνω υπό τον μεγεθυντικό φακό ενός ευρύτερου προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ηγέτες, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα συζητήσουν εκτενώς για εξοπλιστικά προκειμένου να «κλείσουν» συμφωνία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται να «πέσουν» υπογραφές.

Πάντως αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία της νέας τους συνάντησης -κυβερνητικά στελέχη την προσδιόριζαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά προτίμηση στο Παρίσι-, όπου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα πέσουν οι υπογραφές για την άμεση προμήθεια 18 νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, τύπου Rafale.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για τη στήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα μας. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να εξαγγείλει το προσεχές Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο, πέραν των γαλλικών μαχητικών, θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 4 φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, την πρόσληψη περί των 5.000 επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο η διαδικασία αποκρατικοποίησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Σκαραμαγκά, ενώ αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την ΕΑΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερες πηγές του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν στο ethnos.gr πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί απλώνεται τουλάχιστον σε βάθος 4ετίας, ως εκ τούτου είναι προοδευτικό, ενώ το συνολικό του ύψος συναρτάται ευθέως με τις προτεραιότητες όπως τις χαράσσουν Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύβος έχει ριφθεί για την κατά πληροφορίες απόκτηση 4 νέων φρεγατών, με την Αθήνα να… σκανάρει τις αγορές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την προμήθεια 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου Romeo, την απόκτηση τορπιλών βαρέος τύπου για τα αόρατα υποβρύχια, τύπου 214, την αναβάθμιση των ελικοπτέρων Aegean Hawk, καθώς και την αντίστοιχη των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Τέλος θεωρείται πολύ σημαντική η αγορά ανταλλακτικών, προκειμένου να είναι διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 44 μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 – 5, συνολικού ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης