Απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Siemens

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008, 10:57
Μάνος Νιφλής - Θωμάς Μόσχος
Απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Siemens

Όλο το παρασκήνιο της απόπειρας. Γιατί και ποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός. Τι διέρρεε η αστυνομία, για "να ρίξει στάχτη στα μάτια" των δημοσιογράφων. Δύο φορές επιχείρησε χθες να πάρει κατάθεση, από τον παρολίγον αυτόχειρα η αστυνομία, αλλά αυτός αρνήθηκε...
 
Η απόπειρα 
 
Ο Κώστας Πατεράκης είναι 55 ετών. Στέλεχος της SIEMENS HELLAS με έδρα το Κρυονέρι. Εδώ και καιρό, είναι υπεύθυνος του τμήματος συντήρησης και υποστήριξης του πολυσυζητημένου συστήματος επικοινωνιών C4Ι.
 
Την Πέμπτη, ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ για περιστατικό δηλητηρίασης από χάπια. Το ασθενοφόρο έφτασε στις εγκαταστάσεις της SIEMENS για να παραλάβει τον παραλίγο αυτόχειρα από το γραφείο του. Αμέσως,  μεταφέρθηκε στο "Αμαλία Φλέμιγκ", χωρίς ποτέ να ειδοποιηθεί η Αστυνομία. Yποβλήθηκε σε πλύση στομάχου και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος άφησε σημείωμα στο οποίο αναφέρει ότι οι λόγοι που τον οδηγούν στην αυτοκτονία είναι οικονομικοί.
 
Προσπάθησαν να το αποκρύψουν
 
Η είδηση της απόπειρας του Κώστα Πατεράκη διέρρευσε την Παρασκευή και, όπως φαίνεται, η Αστυνομία έκανε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου όχι μόνο να υποβαθμίσει, αλλά και να αποκρύψει την είδηση. Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, οι απαντήσεις ήταν στερεότυπες και όλοι προσπαθούσαν να συνδέσουν την υπόθεση με προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της zougla.gr στήθηκε μία ολόκληρη επιχείρηση διαχείρισης της κρίσης, μετά από το συναγερμό που σήμανε στη SIEMENS με στόχο να "κουκουλωθεί" το θέμα.
 
 Μετά από την απόπειρα αυτοκτονίας, ακολούθησαν και οι άλλες απόπειρες από την πλευρά της Αστυνομίας:

1. Οι πρώτες πληροφορίες που διαρρέονταν από την Αστυνομία έκαναν λόγο για προσωπικό πρόβλημα του Πατεράκη και μάλιστα έδιναν και συγκεκριμένα στοιχεία, που παρέπεμπαν στις σχέσεις με τη σύζυγό του.
 
2. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη θέση του Κώστα Πατεράκη στη SIEMENS, φτάνοντας στο σημείο να πουν ότι πρόκειται για αποθηκάριο της εταιρίας. Ο Κώστας Πατεράκης είναι επικεφαλής ενός τμήματος, που επί της ουσίας φέρει όλο το βάρος της λειτουργίας του C4I. Είναι ο άνθρωπος που συμμετείχε στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας για την εγκατάσταση του συστήματος. 

3. Από τη SIEMENS HELLAS δεν εκδόθηκε ποτέ ανακοίνωση που να διευκρινίζει ότι πρόκειται για προσωπική ιστορία. Tην ώρα που το σκάνδαλο είναι ανοιχτό, εισαγγελείς σε Ελλάδα και Γερμανία ασχολούνται με το θέμα και η πολιτική αντιπαράθεση έχει "χτυπήσει" κόκκινο.

4. Η αστυνομία δεν ειδοποιήθηκε και το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν μία δηλητηρίαση. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι αστυνομικοί της ασφάλειας να πάνε στο νοσοκομείο σήμερα, προκειμένου να επιδιώξουν να πάρουν κατάθεση από τον Πατεράκη.

Τι είπε στους αστυνομικούς

Λόγω της κατάστασης της υγείας του δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει κατάθεση για τα αίτια της απόπειρας αυτοκτονίας του. Ωστόσο, οι αστυνομικοί μίλησαν με την σύζηγό του, η οποία έχει και την επιστολή που της άφησε ο παρολίγον αυτόχειρας και συνέλεξαν πληροφορίες, τόσο από την ίδια, όσο και από τους γιατρούς, στους οποίους μίλησε, όσο μπορούσε, ο Κώστας Πατεράκης.

Τις τελευταίες ημέρες ήταν αγχωμένος λένε και χθες Παρασκευή είχε ένα δικαστήριο στο οποίο ήταν κατηγούμενος για απάτη, για δική του εταιρία όμως και όχι για την υπόθεση της  Siemens. 

Όλα αυτά βέβαια, θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες όταν θα είναι και σε καλύτερη κατάσταση, αλλά και από την ανάγνωση της επιστολής που άφησε στην σύζυγό του και η οποία αρνείται να δώσει στους αστυνομικούς, χωρίς την έγκριση του άνδρα της.

Το C4I και η SIEMENS
 
H σύμβαση για την απόκτηση του συστήματος από το ελληνικό Κράτος υπεγράφη το 2003 και βάσει των συμφωνηθέντων θα περιελάμβανε κάμερες, κέντρα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, λογισμικό, ψηφιακό κέντρο ανάλυσης, ελικόπτερα,

αερόστατο.

Επικεφαλής ήταν η αμερικανική SAIC,  στην οποία συμμετείχε και η SIEMENS, που είχε αναλάβει να κατασκευάσει πολλά σημαντικά τμήματα του συστήματος. 

Στην Ελλάδα ξέσπασε πολιτικός "πόλεμος" μετά τις καταγγελίες για το διαγωνισμό με τον οποίο ανατέθηκε το έργο και βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας ακόμα πιο έντονα την περίοδο των Ολυμπιακών Aγώνων της Αθήνας. Η zougla.gr πριν λίγο καιρό αποκάλυψε ότι το σύστημα ακόμα και σήμερα παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα η Ελληνική Αστυνομία να έχει ζητήσει περισσότερες από 2 φορές εξηγήσεις από τη SIEMENS. Οι συμφωνίες και για το συγκεκριμένο σύστημα τέθηκαν στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας για το μεγάλο σκάνδαλο της SIEMENS με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και το ενδεχόμενο του χρηματισμού τους από την εταιρία.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008, 10:57