Το ζήτημα της «προκλητικής» στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και των «παράνομων δραστηριοτήτων» στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι κατά την παρέμβασή του ανέφερε «την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα» και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της».

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι σε πνεύμα αλληλεγγύης η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την αντίδραση των ομολόγων του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα.

Tέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Ευ. Αποστολάκης σημείωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν «πως θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες», οι οποίες όμως «δεν έγιναν συγκεκριμένες», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης