Αποστόλου: Η Ελλάδα κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, 05:39
Αποστόλου: Η Ελλάδα κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση
«Η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην έκθεση Fancy Food Show έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα μας βγαίνει από μια πολύχρονη και μεγάλη κρίση. Ταυτόχρονα όμως, κάναμε βήματα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων τέτοια, που καταφέραμε τελικά να βγούμε από αυτήν την κρίση και τα μνημόνια». Αυτό ανέφερε το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, στη διεθνή έκθεση τροφίμων Fancy Food Show, στο συνεδριακό «Κέντρο Τζάβιτς» της Νέας Υόρκης.

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα (partner country) της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα, 2 Ιουλίου, και στο εθνικό περίπτερο συμμετέχουν 43 ελληνικές εταιρείες παραγωγής και εξαγωγής τροφίμων, είτε ως μεμονωμένες εταιρείες είτε ως συλλογικοί φορείς. Την ελληνική αποστολή στηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), πολυμελής αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχε στην έκθεση με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο Γρηγόρη Στεργιούλη.

Σημειώνεται ότι άλλες 10-15 συμμετοχές ελληνικών εταιρειών στεγάζονται εκτός εθνικού περιπτέρου.

Την έκθεση και το ελληνικό περίπτερο εγκαινίασε ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του «Specialty Food Association»- της εταιρείας που διοργανώνει το «Summer Fancy Food Show 2018»- Φιλ. Καφαράκης, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου, του γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνου Κούτρα, στελεχών του εμπορικού γραφείου, της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και του γραφείου Τύπου.

Καλωσορίζοντας τους Έλληνες επισήμους με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Φιλ. Καφαράκης επεσήμανε την ξεχωριστή θέση που για εφέτος επιφυλάσσεται στην Ελλάδα σε αυτήν την έκθεση.

Το ελληνικό περίπτερο βρίσκεται στην κεντρική σκηνή της έκθεσης. Έπειτα από σύντομη τελετή και την ευλογία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης όλους τους παρευρισκομένους, τον αρχιεπίσκοπο και τους διοργανωτές, γιατί ανέδειξαν σε αυτήν την έκθεση ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, επεσήμανε την ανταπόκριση που είχε η συγκεκριμένη ανάδειξη της έκθεσης, με τη συμμετοχή πάρα πολλών ελληνικών περιπτέρων.

«Η χώρα μας κάνει τώρα το επόμενο βήμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, με στρατηγικό σχεδιασμό, να αξιοποιήσει αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική γη, ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Με πρωτεργάτες εσάς, παραγωγούς και επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα εδώ, με ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τη στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπάρχουν δυνατότητες, έχουμε κάνει τους σχεδιασμούς μας… καλή επιτυχία στη σημερινή παρουσία σας εδώ και να έχετε πάντα στον νου σας ότι είμαστε εδώ, μαζί σας σε αυτήν την προσπάθεια».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Φιλ. Καφαράκης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία προβολής των ελληνικών προϊόντων και της μεσογειακής δίαιτας στη μεγάλη και δυναμική αγορά των ΗΠΑ.

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως η παρουσία της Ελλάδας σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως ως τιμώμενη χώρα, είναι άλλη μια επιτυχία της χώρας μας έπειτα από μια οκταετία περιπέτειας, άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης των δυνατοτήτων μας στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα.

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που σχετίζονται με το κλίμα της, τις ποικιλίες προϊόντων και τις δυνατότητες καλλιεργειών, επεσήμανε την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης -Στρατηγικού Σχεδιασμού- ο οποίος επιδιώκεται να ενταχθεί και να ανελιχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού, είπε, βρίσκεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας και η ειδική υπόσταση που εκ των πραγμάτων έχει η ελληνική παραγωγή.

«Ένας τέτοιος συνδυασμός μάς καθιστά ανταγωνιστικούς και στη διεθνή σκηνή με μεγάλο ανταγωνισμό, μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις προστιθέμενης αξίας (όπως η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη Έκθεση), μπορούμε να συναγωνιστούμε» πρόσθεσε.

Ειδικά όσον αφορά στην αμερικανική αγορά, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά στην έναρξη των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμφωνίες που θα συνάψει η αμερικανική κυβέρνηση με την Ε.Ε. Στο επίπεδο αυτό, η κατάσταση εμφανίζεται να είναι πολύ δύσκολη. Στην αμερικανική αγορά, ως γνωστόν, επικρατεί το «εμπορικό όνομα», γεγονός που δεν συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα προϊόντα (ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικού προσδιορισμού κ.λπ.). Όπως εκτιμά ο ίδιος, παρά τις όποιες προβληματικές καταστάσεις, η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων μας είναι τέτοια, που θα επιτρέψει στην αμερικανική πολιτεία να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία για τα ελληνικά προϊόντα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, 05:39