Την οριζόντια περικοπή των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων κατά 15%, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα κονδύλια που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, προβλέπουν αποφάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγο πριν παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και αναλάβει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για την εφαρμογή της πρόβλεψης του νέου μνημονίου, για την περικοπή των δαπανών της κρατικής μηχανής κατά 15%, για μετακινήσεις, προμήθειες και άλλες λειτουργικές δαπάνες και τα υπουργεία κλήθηκαν να υποβάλουν νέους προϋπολογισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα προσαρμογή των δαπανών κρίθηκε αναγκαία μετά τις διαφαινόμενες αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2012 και τις αναπροσαρμογές των στόχων, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή.

Η μείωση των δαπανών αποτελεί κεντρική επιδίωξη του νέου μνημονίου και, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να τις μειώσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής εισπρακτικών μέτρων, όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις, π.χ. με το έκτακτο τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μήνυμα προς την κρατική μηχανή, πως το Δημόσιο θα πληρώνει όσο επαρκούν τα έσοδά του και, αν αυτά υστερούν, αντίστοιχα θα μειώνονται και οι κρατικές δαπάνες. Αν δηλαδή δεν υπάρχουν κονδύλια, δεν θα γίνονται πληρωμές και συνδέεται για πρώτη φορά ο ρυθμός των εισπράξεων με τον ρυθμό των δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης