Άρθρο Γ. Παπανδρέου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 16:30
Άρθρο Γ. Παπανδρέου
Παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, με πρόταση-δέσμευση για δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου, στο ίδιο άρθρο, ασκεί δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τον οποίο χαρακτηρίζει κατώτερο των περιστάσεων.

Τα τέσσερα μέτρα κατά της διαφθοράς

Την δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών, προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο μέτρο για την πάταξη της διαφθοράς, η οποία, μπορεί να επιτευχθεί, όπως αναφέρει, με τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σπάσιμο των αχανών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, για την οποία ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι πρέπει να είναι διαφανής: «Όλες οι πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων διαφανείς. Οι ιδιωτικές εισφορές υποχρεωτικά ονομαστικοποιημένες και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Ο πολίτης για να μας εμπιστευτεί θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μας ελέγξει».

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά στο θεσμό του «πόθεν έσχες». Μεταξύ άλλων, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στη ριζική αναμόρφωση του θεσμού ώστε όσοι αποδειχθεί ότι δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, να τα χάνουν. Να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου.

Το τέταρτο μέτρο που προτείνει ο κ. Παπανδρέου είναι η υποχρεωτική ανάρτηση όλων των υπογραφών υπουργών και των αποφάσεων στο Διαδίκτυο.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν από τις πρώτες ημέρες που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύεται ο κ. Παπανδρέου

Επίσης, τονίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη διάκριση των εξουσιών, να λυτρώσουμε τη Δικαιοσύνη από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό, ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της, επιταχύνοντας μάλιστα τις λειτουργίες της στις υποθέσεις εκείνες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας».

«Έχουμε ήδη προτείνει, ως ΠΑΣΟΚ, την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς, δε θα φοβηθούμε να υιοθετήσουμε κάθε πρόταση που βοηθάει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την αποκατάσταση του δικαίου», αναφέρει.

«Κατώτερος των περιστάσεων ο πρωθυπουργός»

Η Ελλάδα βρίσκεται καταδικασμένη να είναι όμηρος από υποθέσεις αδιαφάνειας, διαφθοράς και ατιμωρησίας, με τον πολίτη να βλέπει τους κόπους του να χάνονται μέσα στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, ενώ τα χρήματα του ελληνικού λαού χάνονται από την πελατειακή σπατάλη και την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου από κολλητούς, ημέτερους, κομματικούς παράγοντες και κουμπάρους, καταγγέλλει ο κ. Παπανδρέου.

«Σε κανονικές συνθήκες, στην τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους της πολιτικής στη χώρα μας, μπροστά, πρώτος στην πρώτη γραμμή, θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης. Αποδείχθηκε, όμως, μέρος του προβλήματος. Όμηρος των συμφερόντων που τον κρατάνε στη θέση του. Αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων», τονίζει.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009, 16:30