Το μνημόνιο δεν είναι πανάκεια, όμως η αντικατάστασή του με μία μη πολιτική στιγμιαίων εμπνεύσεων και εθνικιστικής πολυλογίας θα επιδεινώσει τα προβλήματα, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Η ύφεση είχε προβλεφθεί το 2008, αναφέρει ο κ. Σημίτης, και  προσθέτει «η ΝΔ, που έλεγε ότι δεν θα θίξει την Ελλάδα, διαψεύστηκε. Ωστόσο, από τη στιγμή που η κρίση ξέσπασε, οι περικοπές ήταν αναγκαίες και οποιαδήποτε άλλη πολιτική, πλην της περιοριστικής, θα ήταν ολέθρια. Εκτός του ευρώ υπάρχουν μόνο λιτότητα, αβεβαιότητα, φόβος και ανέχεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε μία στιγμή να σκεφτεί το πολιτικό κόστος ή τις αντιδράσεις συντεχνιών. «Το μέτρο αξιολόγησης είναι η επάνοδος στην αναπτυξιακή πορεία και η βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος σε προσδιορίσιμο χρόνο».

«Επιτυχία θα είναι αν δανειστούμε με επιτόκιο 5%, όσο δανείζεται σήμερα η Ισπανία», αναφέρει και συμπληρώνει ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2014 υπολογίζονται σε ποσό υψηλότερο του δανείου των 110 δισ., που είναι η βοήθεια της «τρόικας». «Μόνο αν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, μπορούμε να ελπίζουμε σε θετική διευθέτηση του τεράστιου ποσού των δανείων μας» τονίζει.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ακόμα ότι, για να μπει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, χρειάζονται μείωση φόρων, κόψιμο των προνομίων «κρατικο-κομματικών μηχανισμών» και μια ειλικρινής προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος, υπέρ των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης