Άρθρο του Πάνου Καμμένου στην Washington Times

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 18:17
Άρθρο του Πάνου Καμμένου στην Washington Times

Η εφημερίδα Washington Times στις ΗΠΑ δημοσίευσε πολιτικό άρθρο-άποψη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος μιλάει για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν την περιοχή.

Ακολουθεί το άρθρο:

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η πολιτική υποδομή της Ελλάδας, γενέτειρας της Δημοκρατίας, άρχισε να τρέμει εκ θεμελίων.  

Με το Κοινοβούλιο να έχει διαλυθεί και ενώ προετοιμαζόμαστε για τις γενικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι το έθνος τους έχει υποφέρει, για μεγάλο χρονικό διάστημα , από οικονομική κρίση, με τις συνεχείας θυσίες τους να γίνονται μέσα σε ένα διαρρηγμένο πολιτικό σύστημα.

Εν συντομία, η χώρα μας χρειάζεται αλλαγή. Η Ελλάδα απαιτεί τον τύπο της αλλαγής που θα επαναδιατυπώσει  την ταυτότητα μας, θα μας απελευθερώσει από την ηγεμονία των άλλων και θα θέτει τις εθνικές μας προτεραιότητες στην πρώτη γραμμή της συνείδησης των ηγετών μας.

Την αλλαγή που θα θέτει τις προτεραιότητες της χώρας στην πρώτη γραμμή.. Σταματήστε με, αν το έχετε ξανά ακούσει αυτό.

Ναι, μέσα σε όλη τη Μεσόγειο, η Ελλάδα είναι αυτή που διατηρεί τους ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, δεσμοί που έχουν ενισχυθεί υπό την Προεδρία του Τραμπ, ο οποίος θέτει τις ανάγκες των πολιτών ως κυρίαρχη προτεραιότητα.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με την οποία πρέπει να μοιραζόμαστε τις περισσότερες κοινές απόψεις  στην Πολιτική.

Πολύ πρόσφατα, υποστήριξα κατηγορηματικά την αντίθεση των ΗΠΑ ως προς την επικείμενη αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα έχει πάρα πολλά κοινά με τους φίλους μας στην Ουάσινγκτον, όσον αφορά στα περιφερειακά συμφέροντα σε ζητήματα ασφαλείας.

Και οι δύο έχουμε υποφέρει από οικονομική κρίση που δημιουργεί αστάθεια, μόνο που η δική μας η κρίση συνεχίζεται  . Και εμείς, στο πνεύμα του σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ, τον Πρόεδρο Ρίγκαν και τους προκατόχους τους, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή για να κάνουμε «την Ελλάδα Μεγάλη Ξανά». Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αξιολογήσουμε τη γεωπολιτική μας κατάσταση, να τη συγκρίνουμε με τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών , και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να θέσουμε την Ελλάδα ως προτεραιότητα.

Παρά τη σποραδική κριτική για τα εσωτερικά τους, οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία, η μείωση των φόρων, η μείωση των δημόσιων δαπανών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η καταπολέμηση της αναχρονιστικής γραφειοκρατίας, είναι συνθήκες απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη.

Πιστεύω σε αυτή την προσέγγιση. Όλα αυτά  ενώ η Ελλάδα παραμένει ως συνέταιρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της οποίας  θαυμάζουμε

Είμαστε ωστόσο δέσμιοι των γραφειοκρατικών «βαριδίων» αντιμετωπίζουμε την  άδικη και παρωχημένη εταιρική- κοινοτική γραφειοκρατία. 

Με τις οικονομικές μας προτεραιότητες να τίθενται από άλλους, κυρίως από τη Γερμανία, και με το τραπεζικό μας σύστημα να είναι σταθερά σαθρό, αναγκαζόμαστε να κάνουμε ραγδαίες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά, στις ρυθμιστικές πολιτικές, στο φορολογικό μας σύστημα και άλλους τομείς, που επηρέασαν δραματικά την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων σε όλο το φάσμα της.

Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνει και τους πιθανούς ηγέτες του αύριο αφού  εν συγκρίσει με τους εταίρους μας στην Ε.Ε, η Ελλάδα ακόμα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους, που κυμαίνεται περίπου στο 40%.

Αυτό το δίλημμα έχει αναγκάσει πολλούς να φύγουν από τη χώρα, ένα «brain drain» που αποθαρρύνει τα πιο λαμπρά μυαλά από το να επιδιώξουν ένα μέλλον στην πατρίδα τους.

Όπως ισχύει και στις ΗΠΑ, θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της εδαφικής μας συνοχής και των συμφερόντων μας σε ζητήματα  ασφάλειας. Ο εθνικός εναέριος χώρος μας, τα θαλάσσια σύνορά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς πρόκλησης (που περιλαμβάνει την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, με τις εξορυκτικές της δραστηριότητες, προκλήσεις που πιθανότατα καθοδηγούνται από το Ιράν). 

Ενώ τιμούμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και τη συνεισφορά όλων στην κοινωνία, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί επίσης μια πρόκληση για την Ελλάδα, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά εάν δεν ελεγχθεί, και στην ασφάλεια στους δρόμους των πόλεων μας.

Πρέπει να υποστηρίξουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία και την περιφερειακή μας δύναμη, όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

Πράγματι, η Ελλάδα εξυπηρετεί ως ενδεχόμενος πόλος και εναλλακτική δίοδος της ενέργειας προς την Ευρώπη. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη συμφωνία για τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει δραστικά το κύρος της χώρας μας ως παίκτη-παραγωγό ενέργειας.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα και να εργαστεί μονομερώς για τους πολίτες της ώστε να επιτύχει τα παραπάνω. Το έθνος μας, με δεδομένη την τεράστια προοπτική του, πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει μια πιο στενή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο είναι αμοιβαία επωφελές.

Για 27 χρόνια υπηρέτησα ως ενεργό μέλος του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης ώστε να επιτευχθεί αυτό. Σήμερα και ενώ το  πολιτικό μας σύστημα  συνεχίζει να νοσεί από «διαρκή παράλυση», κατά την  άποψή μου πολλά περισσότερα μπορούν να επιτευχθούν τώρα, ανεξαρτήτως των υφισταμένων συνθηκών..

Παραμένω ένας συνειδητοποιημένος Έλληνας πολίτης. Οι σημερινές ενέργειες μας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο πώς θα διαμορφωθεί  η ελληνική ταυτότητα στο μέλλον για τις επερχόμενες γενιές.

Πιστεύω ότι μπορώ να συνεισφέρω σημαντικά στη διασφάλιση και διατήρηση αυτής της ταυτότητας, και ορκίζομαι να εργαστώ για τα συμφέροντα των Ελλήνων, να συνεργαστώ με άλλες προοδευτικές φωνές σε όλο τον κόσμο, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε μια νέα κίνηση για τη δημιουργία μιας σταθερής, διαρκούς αλλαγής. 

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των γενικών εκλογών, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αμερικανών εταίρων μας. Πρέπει να θέσουμε  την Ελλάδα ως πρώτη προτεραιότητα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 18:19