Το κράτος του Ισραήλ δεν ξεχνά όπως δεν ξεχνά και η Ισραηλιτική Κοινότητα στην Ελλάδα. Δεν πρόλαβε να ορκιστεί Υπουργός ο Μάκης Βορίδης και οι αντιδράσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή μέσω των εβραϊκών ΜΜΕ αλλά και δια των ανακοινώσεων διαφόρων κέντρων του παγκόσμιου Εβραϊσμού.

«Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος», ανέφερε ανώτατο διπλωματικό στέλεχος στη Jerusalem Post.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η  ίδια εφημερίδα  επισημαίνει  πως ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ και την Κυριακή το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του τηλεφώνησε μετά τη νίκη του για να τον συγχαρεί. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ronald Lauder, δήλωσε μετά τις εκλογές ότι «ο Μητσοτάκης είναι αληθινός σύμμαχος του Ισραήλ και έχει δείξει βαθιά στήριξη και φιλία προς την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του καθώς είμαστε σίγουροι ότι θα συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του την εξάλειψη αντισημιτισμού και νεοναζιστικής ιδεολογίας από τη χώρα».   Ωστόσο ο Μάκης Βορίδης έχει ιστορικό αντισημιτικών ενεργειών και δηλώσεων.

Στο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας σημειώνεται πως «οι εκλογές έθεσαν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, αλλά οι ακροδεξιές φωνές εκφράστηκαν μέσα από υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι υπερψηφίστηκαν. Ως μια τέτοια παρουσία είναι ο Μάκης Βορίδης που  προέρχεται από το κόμμα ΛΑΟΣ, του οποίου ο αρχηγός προέβαινε  συνεχώς σε αντισημιτικές δηλώσεις. Ο ίδιος ο κ. Βορίδης στο παρελθόν υπήρξε αρνητής του Ολοκαυτώματος, ενώ έχει εκφράσει αντισημιτικές και ξενοφοβικές ιδέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Jerusalem Post επικαλείται και τη εφημερίδα Haaretz που αναφέρεται  στο παρελθόν  αρνητών του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας, στον αντισημιτισμό, τη ξενοφοβία και τις σωματικές απειλές σε οικογένειες Εβραίων στο παρελθόν. «Ο Βορίδης θεωρείται ως μία από αυτές τις φωνές. Ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και κατέβηκε στις εθνικές εκλογές μαζί με έναν άνδρα που είχε γράψει 1.400 σελίδες για τους Εβραίους. Και το 2005 μπήκε στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη που κατηγορούσε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και έλεγε μετά την επιχείρηση του Ισραήλ το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας πως οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα».

Αναφορά γίνεται και στον Άδωνι Γεωργιάδη  και τα βιβλία αντισημιτισμού που Ωστόσο ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης είχε σπεύσει ήδη πριν την διεξαγωγή εκλογών να καταθέσει δημόσια την αυτοκριτική του έστω και εν των υστέρων μέσω Διαδικτύου με ειδική ανάρτηση στο Twitter.

Γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Παρευρέθηκα σήμερα στην Συναγωγή στην τελετή μνήμης, για τους Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τί έγινε τότε και τον Αντισημιτισμό οφείλουμε να τον ξεριζώσουμε. Και εγώ πρώτος να ζητήσω συγγνώμη για λάθη μου του παρελθόντος @IsraelinGreece»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης