Τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών περιγράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ απευθύνει στους ανθρώπους όλων των τομέων της πρωτογενούς παραγωγής κάλεσμα για συνδιαμόρφωση πρωτοβουλιών.

«Οι πρωτοβουλίες δεν σημαίνουν πάντα ”χρήματα” με τη στενή έννοια του όρου, όπως γινόταν στο παρελθόν. Τα ”πακέτα” χωρίς αντίκρισμα μας οδήγησαν στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια των μνημονίων. Οι πολιτικές μπορούν να γίνουν και χωρίς υπερβολικές δαπάνες» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το βασικό κίνητρο για να εγκατασταθούν οι νέοι αγρότες είναι το εισόδημα να είναι ικανοποιητικό και δεσμεύεται «για τη σύνταξη ενός Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο μετά το 2020, που θα προκρίνει την ενίσχυση όσων αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανήκουν σε νέους ανθρώπους».

Σχετικά με τις ενέργειες για την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών αγροτών και ποιες παρεμβάσεις εξετάζει το υπουργείο, ο κ. Αραχωβίτης σημειώνει: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας της θεσμικής προστασίας των επιδοτήσεων για τους αγρότες έως του ποσού των 15.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Θυμίζουμε ότι το ακατάσχετο ισχύει για όλους και είναι 1.250 ευρώ τον μήνα. Επειδή οι αγρότες πληρώνονται τις επιδοτήσεις μία ή δύο φορές τον χρόνο, εξετάζουμε το πώς θα ισχύσει αυτό το όριο σωρευτικά για 12 μήνες». Προσθέτει ότι έχουν αναληφθεί, επίσης, οι εξής πρωτοβουλίες σε πρώτη φάση:

* Ανασκόπηση πληρωμών του 2011 και του 2012, ώστε να εξοφληθούν μέσα στον Οκτώβριο οι εκκρεμότητες.

* Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να διευκολυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης συνεργατικών σχημάτων, ο κ. Αραχωβίτης υπενθυμίζει την εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και συμπληρώνει: «Ήδη, οι συνεταιρισμοί μπορούν να συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους. Επιπλέον, ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα. Αυτό θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις αυξάνοντας το κέρδος στους παραγωγούς μέλη τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης