Σε κοινοβουλευτικό ρινγκ επιχειρεί να μετατρέψει τη συνεδρίαση της Βουλής της ερχόμενης Παρασκευής η Νέα Δημοκρατία, και με οξείς τόνους αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής, χωρίς ωστόσο να έχει επιλέξει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, το εάν ο στόχος της θα είναι συνολικά η κυβέρνηση ή μόνον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η πρόταση μομφής θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Πολυνομοσχέδιο, και προφανώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάδειξη μετώπων μέσα στο κοινοβούλιο, αφού κατά τη διάρκεια της 3μερης συζήτησης για την πρόταση μομφής, αναγκαστικά θα υπάρχουν τοποθετήσεις από όλες τις πτέρυγες, αλλά και υπό-ομάδες που συνθέτουν τους κομματικούς πολιτικούς χάρτες. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της, προφανώς δεν επενδύουν στην άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Βουλής αριθμητικά, αλλά επιχειρούν να διεμβολίσουν το κυβερνητικό μέτωπο, αναδεικνύοντας εσωτερικές αντιφάσεις στην κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τη θέση που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σχετικά με την άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν ονομασία των Σκοπίων με το συνθετικό «Μακεδονία».

​Εάν καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε για 6 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ανάλογη πρόταση στο ελληνικό κοινοβούλιοΕπισημαίνεται πως εάν καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε για 6 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ανάλογη πρόταση στο ελληνικό κοινοβούλιο, βάσει του κανονισμού της Ελληνικής Βουλής. Για τον λόγο αυτόν ενδεχομένως συζητείται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη το ενδεχόμενο αυτή η πρόταση μομφής να στρέφεται εναντίον του Νίκου Κοτζιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προέβη σε μία ομολογουμένως πρωτοφανή επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατηγορώντας τον επί της ουσίας ότι με τη στάση του διαστρεβλώνει τις αρχές που πρέσβευαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας δημοσιοποιήθηκε την ώρα ακριβώς που ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο και συζητούσε με τον κύριο Παυλόπουλο τις θέσεις της ΝΔ έναντι της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων. Προφανώς ο κύριος Σαμαράς επιθυμούσε να επιδείξει το εύρος της επιρροής του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Περίπου την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης προέβαινε σε μια αναλόγου ύφους επίθεση κατά πάντων, πολιτικών και πολιτειακών προσώπων, τα οποία εμπλέκονται στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό. Είναι γνωστό τoις πάσι πως ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, ομού μετά του κυρίου Μάκη Βορίδη, αλλά και άλλως βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανήκουν στο λεγόμενο «Σαμαρικό μπλοκ». 

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής προέβαινε με ανακοίνωσή του στην αποδόμηση των επιχειρημάτων του Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών του φίλων, ζητώντας από τον πρώην πρωθυπουργό να αφήσει στην ησυχία του τον Ανδρέα Παπανδρέου και να ασχοληθεί με αυτά που ξέρει. Υπενθυμίζεται, για την ιστορία, πως είναι ο Αντώνης Σαμαράς εκείνος ο οποίος δια της ψήφου του και της ψήφου του τότε βουλευτή Σιμπιλίδη, έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, ακριβώς λόγω «Μακεδονικού».

Εν τω μεταξύ, στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής έχουν ήδη καταγραφεί οι εξής κινήσεις:

Α) Συνεργάτες του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου με δημόσιες δηλώσεις τους θεωρούν πως η συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων είναι πολύ θετική εξέλιξη, προδιαγράφωντας έτσι τις θέσεις που πρόκειται να στηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός εντός του Κινήματος το προσεχές διάστημα.

Β) Η συνιστώσα του Κινημάτος Αλλαγής ΔΗΜΑΡ, δια στόματος του κυρίου Θεοχαρόπουλου, δηλώνει θετικά προσκείμενη προς τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Γ) Το Ποτάμι άφησε σαφέστατα να εννοηθεί πως στηρίζει αυτή τη συμφωνία.

Στη Βουλή το ΚΚΕ αναμένεται να κρατήσει αρνητική στάση έναντι της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων, όχι για τους ίδιους λόγους που προβάλλει επί παραδείγματι η Νέα Δημοκρατία, αλλά διότι θεωρεί πως είναι ζήτημα αρχής να μη στηριχθεί η συμφωνία από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση εισδοχής στο ΝΑΤΟ.

Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί εξ’ αρχής η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Αρνητική τοποθέτηση έναντι της συμφωνίας θα έχει βεβαίως και η Χρυσή Αυγή. 

Διαμόρφωση μετώπων 

Είναι σαφές από τα προαναφερθέντα πως από την ερχόμενη Παρασκευή θα στηθεί στη Βουλή σκηνικό σύγκρουσης δύο κυρίαρχων μετώπων, το ένα το οποίο θεωρεί ότι η συμφωνία δεν ικανοποιεί τα εθνικά συμφέροντα και πως εκχωρεί στην ΠΓΔΜ εθνικές θέσεις, και από την άλλη το μέτωπο εκείνο που θεωρούν πως η συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων είναι μια ικανοποιητική και θετική λύση για το εθνικό ζήτημα, αλλά και πως με αυτή την κίνηση, η Ελλάδα τυγχάνει της θετικής ανταπόκρισης του διεθνούς παράγοντα σε όλα τα επίπεδα. 

​Η μετωπική αυτή σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί επί μακρόν και να διαμορφώσει το πλαίσιο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, προκαλώντας μάλιστα και ανακατατάξεις σε κόμματα και ομάδες του ΚοινοβουλίουΗ μετωπική αυτή σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί επί μακρόν και να διαμορφώσει το πλαίσιο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, προκαλώντας μάλιστα και ανακατατάξεις σε κόμματα και ομάδες του Κοινοβουλίου. 

«Αναμένονται πολιτικές εξελίξεις με σοβαρές διαστάσεις στο άμεσο μέλλον, τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στον χώρο του κέντρου», εξηγούσε συνεργάτης του πρωθυπουργού την Τετάρτη το μεσημέρι, αμέσως μετά τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών σχηματισμών έναντι της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων.

Στο Μαξίμου και γενικότερα στην κυβέρνηση κυριαρχεί η άποψη πως στην Ελλάδα, με αφετηρία τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, άρχισε με καθυστέρηση η σύγκρουση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ του νεοφυούς μοντέλου «Βίκτορ Όρμπαν» με τις γνωστές ακροδεξιού τύπου και ξενοφοβικού περιεχομένου αντιλήψεις, και των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων. 

Το απόγευμα της Τετάρτης το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση δια της οποίας καλεί τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής προκειμένου «να λάβει την απάντηση από την κυβερνητική πλειοψηφία», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υφίσταται πρόβλημα για τη στήριξη των βουλευτών των ΑΝΕΛ προς το κυβερνητικό σχήμα.

Κατόπιν όλων τούτων, τίθεται το ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβαίνει τον Ρουβίκωνα καταθέτοντας πρόταση μομφής, η οποία εκ των πραγμάτων φαίνεται πως καταψηφίζεται. Η απάντηση αφορά τον τρόπο εφαρμογής των αρχών της πολιτικής επικοινωνίας και της διαμόρφωσης κλίματος μέσω των social media και των ΜΜΕ. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί μια ενδιαφέρουσα πληροφορία. Οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στο να μην οξυνθούν οι τόνοι ένθεν κακείθεν των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, με προεκλογικές διαδικασίες οι οποίες θα υπονόμευαν τον Οδικό Χάρτη ο οποίος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, προκειμένου να ισχύσει στο σύνολό της η συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί και η Συνταγματική Αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

Αυτό σημαίνει πιο απλά ότι οι αντιπολιτεύσεις στις δύο χώρες ναι μεν θα οργανωθούν ώστε να συγκρουστούν μετωπικά με τις κυβερνήσεις στην Αθήνα και τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν σε καταλυτικές ανατροπές των σχημάτων διακυβέρνησης των δύο χωρών. Αν αυτή η πληροφορία ευσταθεί, τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν συνεχίσει στον δρόμο της μόνιμης συγκρουσιακής τακτικής, το μόνο που θα καταφέρει, όπως ισχυρίζονται στο Μαξίμου, είναι να παρατείνει την ημερομηνία διενέργειας εκλογών. Ενδεχομένως αυτό να επιθυμεί. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης