Αρνείται τους… αεροψεκασμούς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας!

Αρνείται τους… αεροψεκασμούς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας!
Απαντώντας σε εκατοντάδες mail που λαμβάνει το γραφείο Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας, περί… αεροψεκασμών πάνω από κατοικημένες περιοχές με χημικές ουσίες που επηρεάζουν την συνείδηση, όπως θέλει η αστική μυθολογία των τελευταίων ετών, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, εξέδωσε ανακοίνωση!

Αρνείται λοιπόν ότι γίνονται αεροψεκασμοί και εξηγεί με επιστημονικό τρόπο που οφείλονται τα λευκά ίχνη που βλέπουμε συχνά στον ελληνικό ουρανό μετά την υπερπτήση αεροσκαφών σε μεγάλο ύψος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τους αεροψεκασμούς:

«Ίχνη Συμπύκνωσης (Contrails) Αεροσκαφών
Σε απάντηση ερωτήσεων αρκετών συμπολιτών μας που αφορούν σε ίχνη που παρατήρησαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής :

1. Καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος, εκτός ελάχιστων που αφορούν ψεκασμούς σε περιορισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από πολύ χαμηλό ύψος, οι οποίες πάντως δεν έχουν αρχίσει ακόμη για το έτος 2012.

2. Τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία, αποτελούνται από νερό υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών, που περιέχονται στα καυσαέρια των πολιτικών αεροσκαφών τα οποία κινούνται σε αεροδιαδρόμους άνωθεν της χώρας μας.

3. Η συμπύκνωση των υδρατμών των καυσαερίων αποτελεί φυσικό φαινόμενο και οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία του αέρα στα μεγάλα ύψη όπου κινούνται τα αεροσκάφη αυτά. Το ίδιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τις πολύ ψυχρές ημέρες. Ο χρόνος κατά τον οποίο είναι ορατά τα ίχνη συμπύκνωσης μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στο ύψος πτήσης.

4. Οι πτήσεις των αεροσκαφών αυτών εγκρίνονται και ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας μας, ενώ η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα».

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012, 16:54