Μία τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να αποκαλύπτει τις μύχιες σκέψεις του Μαξίμου για την ημερομηνία των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Η εντολή για την αλλαγή ημερομηνίας παρά την αντίθετη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προέρχεται από το Μαξίμου και πίσω από αυτήν την απόφαση φέρεται να κρύβεται ο υπουργός Νίκος ΠαππάςΣύμφωνα με το σκεπτικό των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ημερομηνία διεξαγωγής δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα πρέπει να συμπέσει με εκείνη των ευρωβουλευτικών, δηλαδή τον Μάιο του 2019, κι όχι όπως προβλέπει η πρόταση νόμου που κατέθεσε το Υπ. Εσωτερικών τον Οκτώβριο του 2019.
Η τροπολογία έφθασε στη Βουλή νύχτα και ως εκ τούτου προβλημάτισε.
Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, η εντολή για την αλλαγή ημερομηνίας παρά την αντίθετη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προέρχεται από το Μαξίμου και πίσω από αυτήν την απόφαση φέρεται να κρύβεται ο υπουργός Νίκος Παππάς.
Όμως, η αιφνίδια αυτή αλλαγή προδίδει σχεδιασμούς που ενδεχομένως να προγραμματίζουν τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών την τελευταία Κυριακή του Μαΐου 2019.
Δηλαδή, ευρωβουλευτικές, βουλευτικές, αυτοδιοικητικές.
Αξίζει να σημειωθεί πως έμπειρα στελέχη της ΝΔ, τα οποία βρέθηκαν στα πηγαδάκια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ για την αμερικανική εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου, επέμεναν πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, με το σκεπτικό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτείνει όσο μπορεί το χρονικό περιθώριο που διαθέτει.
Ωστόσο, από έγκυρες πληροφορίες που προέρχονται από το άμεσο περιβάλλον του πρωθυπουργού στο Μαξίμου προκύπτει πως ο αρχικός σχεδιασμός αναφερόταν σε διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο του 2019, αν και εφόσον στο μεταξύ είχε επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019.
Αν αυτό δεν συνέβαινε, τότε το αμέσως επόμενο σενάριο αναφερόταν στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών τον Οκτώβριο του 2018.
Μετά την κατάθεση της τροπολογίας το βράδυ της Τρίτης, κατέστη σαφές πως κάτι άλλαξε στον προγραμματισμό του Μαξίμου και πως υπήρξαν νέα δεδομένα που καθορίζουν και έναν νέο οδικό χάρτη προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είχε προηγηθεί η σαφέστατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να φέρει προς επικύρωση τη συμφωνία των Πρεσπών το αργότερο έως τις αρχές του 2019.
Με δεδομένη την πολυπλοκότητα αυτής της επικύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και τη ρευστότητα που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται πως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, σε συνδυασμό πάντα με την προοπτική ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.
Εκκρεμεί, άλλωστε, η τελική έκθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, βάσει της οποίας θα καθοριστούν με σαφήνεια τα οικονομικά περιθώρια που διαθέτουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου ως προς τον προγραμματισμό παροχών κατά την προεκλογική περίοδο.
Αυτές οι παροχές αφορούν στην ακύρωση περικοπής συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για να δοθούν οι εν λόγω παροχές θα πρέπει να υπάρξει οικονομικό ισοδύναμο που θα καλύπτει αυτήν τη «διαρροή» κονδυλίων. Κάπως δηλαδή και από κάπου θα πρέπει να βρεθούν τα λεφτά. Τόσο απλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα που θα ακολουθήσουν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δηλαδή μετά τις 22 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός στη βάση αυτής της έκθεσης θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του και κυρίως θα καταλήξει στο περιεχόμενο της παρέμβασής του στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.
Ήδη, σύμφωνα με τους παραπάνω κύκλους από το Μαξίμου, έχει αρχίσει η συγγραφή διαφόρων κειμένων πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Προφανώς, όλα αυτά τα κείμενα αποτελούν διαφορετικές εκδοχές καθώς και προσεγγίσεις, αλλά το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Ποιο θα είναι το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της ομιλίας, ποια θα είναι η στόχευση των παροχών και εν τέλει πώς από τα δύο προηγούμενα προκύπτει ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκλογών;
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης