Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Δημήτρης Δρούτσας, διαμηνύει πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ”εκπτώσεις” στα ενταξιακά κριτήρια, για να διευκολυνθεί η Τουρκία, παρά τις προσπάθειες κάποιων».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Δρούτσας υποδεικνύει ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας, για την Άγκυρα και την Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, για το πού πάμε». «Και εάν χρειαστεί», σημείωσε, «να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική και στρατηγική μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως Αθήνα και Λευκωσία, σε απόλυτο συντονισμό, είναι έτοιμες «για την επόμενη μέρα, όπως και αν είναι αυτή».

Ο κ. Δρούτσας επαναλαμβάνοντας την πάγια και διαχρονική ελληνική θέση για στήριξη υπό προϋποθέσεις της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., είπε ότι η ενταξιακή διαδικασία της πλησιάζει σε ένα σημείο, που αν η Άγκυρα δεν πάρει κάποιες γενναίες αποφάσεις, κινδυνεύει να περιπέσει σε τέλμα.

Σε ερώτηση, εάν η Αθήνα φοβάται την αντίδραση της Τουρκίας και γι’ αυτό δεν προχωρεί στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με γειτονικά κράτη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν κατηγορηματικός: «Ας σταματήσουμε με αυτήν τη ρητορική περί “φόβου” της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε πως «καμία επιφυλακτικότητα δεν υπάρχει, αντίθετα, προχωράμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση, εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επηρεάζει τους πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς, ο κ. Δρούτσας είπε πως δεν τους κάνει πιο εύκολους. Έσπευσε, ωστόσο, να αναφέρει πως, στην πραγματικότητα, αυτές οι συνθήκες επιβάλλουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική να κινείται ακόμα πιο δραστήρια και δυναμικά, ώστε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη χώρα.

«Η Ελλάδα», είπε, «δεν είναι μικρή, ούτε αδύναμη» και τόνισε πως «η χώρα δεν κάνει υποχωρήσεις, δεν παζαρεύει με τα εθνικά της θέματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης