“Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ορόσημο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των δύο προτάσεων της Επιτροπής, πρώτον, για την Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δεύτερον για την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν. «Το Συμβούλιο πρέπει τώρα να προχωρήσει σύντομα στην υιοθέτηση των προτάσεων αυτών, και τα Κράτη Μέλη να τις εφαρμόσουν», πρόσθεσε.

Με τη νέα Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν κοινή απάντηση στην απειλή της τρομοκρατίας που διαρκώς εξελίσσεται. Αυτό θα γίνεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, δήλωσαν ο κ. Αβραμόπουλος και ο Επίτροπος για την Ασφάλεια Τζούλιαν Κινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομικό πλαίσιο της ΕΕ θα ενισχυθεί, εξασφαλίζοντας την ποινικοποίηση από όλα τα κράτη μέλη των αδικημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως τα ταξίδια από, προς και εντός της ΕΕ που γίνονται με σκοπό την πραγματοποίηση τρομοκρατικής επίθεσης, η εκπαίδευση των τρομοκρατών καθώς και η χρηματοδότησή τους. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της επιστροφής ξένων τρομοκρατών-μαχητών στην Ευρώπη από εμπόλεμες ζώνες. Με την πρόταση αυτή, η ΕΕ ενισχύει την υποστήριξη και την προστασία προς τα θύματα της τρομοκρατίας όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη, άμεσα και για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης