Αβραμόπουλος: «Να περιφρουρηθεί η συνθήκη Σένγκεν»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 14:58
Αβραμόπουλος: «Να περιφρουρηθεί η συνθήκη Σένγκεν»
«Συμφωνήσαμε όλοι ότι η συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και της Δανίας Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της καθώς και εκείνη της Σουηδίας να εισαγάγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία.

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο ελάχιστο επίπεδο και να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η εισροή των προσφύγων πρέπει ωστόσο να «μειωθεί».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι «ευρωπαϊκή» και κάλεσε τα 28 κράτη-μέλη και τους εταίρους «εκτός Ε.Ε.» να «προστατεύσουν τα σύνορα, να σεβαστούν τους κανόνες και να διασφαλίσουν τον μηχανισμό μετεγκατάστασης», σε «πνεύμα συνεργασίας».

Η Δανή υπουργός Ι. Σόλτσμπεργκ δεν απέκλεισε να λάβει η Δανία περαιτέρω μέτρα, καθώς «δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός για χιλιάδες και χιλιάδες μετανάστες».

Από τη μεριά του, ο Μ. Γιόχανσον σημείωσε πως η Σουηδία είναι η χώρα που δέχτηκε τους «περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους της».

«Η Σουηδία έχει κάνει και κάνει ό,τι μπορεί, δεν μπορεί όμως να κάνει τα πάντα» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με «κοινή ευθύνη» από όλους και να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης.

Τέλος, ο Όλε Σρέντερ επεσήμανε πως το «πρόβλημα στην Ευρώπη» είναι ότι δεν υπάρχει «λειτουργικό σύστημα ελέγχου των συνόρων ειδικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 15:02