Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Δύο συνταρακτικές αποκαλύψεις σχετικά με τις κυβερνητικές ευθύνες για την απάνθρωπη κατάσταση στη Μόρια κάνει, με σημερινή του γραπτή απάντηση προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος αποκαλύπτει ότι, από το 2015 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει πάνω από 1 δις ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τα περισσότερα από αυτά τα κονδύλια δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδος «κωφεύει» στις συνεχείς εκκλήσεις της Κομισιόν να τα χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.

Το θέμα είχε θέσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 με γραπτή της ερώτηση η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
-Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι οριακή, καθώς τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο. Στη Μόρια φιλοξενούνται περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι σε υποδομές χωρητικότητας περίπου 2.000 ατόμων, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προειδοποιεί ότι θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του κέντρου μετά την παρέλευση 30ήμερης προθεσμίας σύμφωνα με τον νόμο.
-Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ερωτάται η Επιτροπή.
Με τη σημερινή του γραπτή απάντηση ο επίτροπος Αβραμόπουλος αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας επί λέξει ότι:
«Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015 μέχρι και σήμερα, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, παρέχει διαρκώς επιχειρησιακή, τεχνική και χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα με σκοπό την εξασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά.
»Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς τις ελληνικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ποσό ύψους 480 εκατ. ευρώ για βοήθεια έκτακτης ανάγκης και ποσό ύψους 561 εκατ. ευρώ που έχει ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (322,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).
»Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη Μόρια διατέθηκε με σκοπό την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών, καθώς και την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας, ιδίως των βασικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση και δίκτυα αποχέτευσης. Η Επιτροπή καλεί συνεχώς τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση της κατάστασης επί τόπου, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος.

»Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής και εξασφάλιση επιστροφών στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες εντοπισμού των ευάλωτων προσώπων και να εξασφαλίσουν την ταχεία μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, μόλις αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 15 Οκτωβρίου 2018, έχουν μεταφερθεί 3 356 άνθρωποι από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης