“Το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης επιλέγεται από κολοσσούς για επενδύσεις είναι κάτι σημαντικό, η θέση της είναι επίζηλη και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή διασταυρώνονται συμφέροντα μεγάλων γεωπολιτικών παικτών”, επισήμανε ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια συζήτησης στο Thessaloniki Summit 2021.

Εξέφρασε τη χαρά του, γιατί, όπως είπε, “η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης βλέπει την πόλη έξω από τα συμβατικά περιορισμένα σύνορα της” και σημείωσε πως τον τελευταίο καιρό η Θεσσαλονίκη όλο και περισσότερο ανοίγεται στον κόσμο και προς την κατεύθυνση αυτή  κινείται πολύ ορθά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση για την Τουρκία ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως “εμείς θέλουμε μία γειτονική χώρα που να είναι σταθερή να είναι ασφαλής να προοδεύει” και πρόσθεσε: “Τον τελευταίο καιρό ανησυχώ ειλικρινά γιατί βλέπω να αφυπνίζεται ο τουρκικός εθνικισμός,  ο οποίος εκ των πραγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την περιοχή και όχι μόνο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και στη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ότι θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που πολύ ορθά έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεννόηση και ο διάλογος”.

Για το σκηνικό μετά την αποχώρηση της κ. Μέρκελ είπε ότι “εάν κυριαρχήσουν οι σκληρές γραμμές στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, με επιστροφή σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία τα πράγματα Θα δυσκολέψουν,  γιατί από τότε μέχρι τώρα έχουν διογκωθεί τα χρέη”. Τόνισε, ωστόσο, πως νομίζει ότι “τελικά οι Γερμανοί θα επιδείξουν σύνεση σε αυτό και δεν θα αφήσουν ανοιχτό το πεδίο για να κυριαρχήσουν πάλι οι ευρωσκεπτικιστές, οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές, που θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε μία μεγάλη περιπέτεια, ενδεχομένως και στην αποδυνάμωση της”.

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία ευχήθηκε να βρει το δρόμο της, να ενσωματωθεί στην ευρωατλαντική οικογένεια και να συνυπάρχει ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Στόχος μας να είναι η εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας και αυτά ελπίζω να τα καταλάβει και ο διάδοχος του κ. Ζάεφ”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Το Thessaloniki Summit 2021 διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης