Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης Κορυφής στο Βερολίνο τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας δεν είναι στραμμένα προς τη γερμανική πρωτεύουσα αλλά την ελληνική, με την παρουσία του στρατηγού Χαφτάρ και τις επαφές με ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους. Το ερώτημα, γιατί δεν προσκλήθηκε η Αθήνα σε αυτήν τη διάσκεψη, απασχολεί εκτός από Γερμανούς πολιτικούς και τον Τύπο.

Η εφημερίδα «Bild» διατυπώνει στο σημερινό της φύλλο τη δική της εκδοχή. Διαβάζουμε από το σχετικό άρθρο: «Εκπρόσωποι από 10 χώρες έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Ελλάδα, αν και είναι ο πιο κοντινός γεωγραφικά εταίρος της Λιβύης από ευρωπαϊκή σκοπιά, δεν κάθεται στο τραπέζι. Και το ερώτημα είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα καγκελάριο Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτής της εφημερίδας, φέρεται να επέμενε ο Ερντογάν να μη συμμετάσχει με το επιχείρημα ότι η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, σέβεται το deal της Ε.Ε. με την Τουρκία και δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η εφημερίδα παρατηρεί: «Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο στρατηγός Χαφτάρ, που διαθέτει επιρροή, προσγειώθηκε χθες βράδυ στην Αθήνα και έχει σήμερα εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση».

Η χθεσινή ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης στο Βερολίνο, ότι η χώρα του ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη στο πλευρό του πρωθυπουργού Σάρατζ, κάνει πιο δύσκολη την επιτυχία της διάσκεψης στον στόχο επίτευξης βιώσιμης εκεχειρίας. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι έτσι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί βιώσιμη εκεχειρία. «Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων αποτελεί τεράστιο εμπόδιο καθ’ οδόν προς μια πολιτική λύση στη διένεξη της Λιβύης» ανέφερε ο Χάικο Μάας. «Γι’ αυτό ένα σημαντικό σημείο των προσπαθειών μας είναι να σταματήσουν οι εισαγωγές όπλων. Η Τουρκία συμμετέχει εξ αρχής στη διαδικασία του Βερολίνου. Φυσικά αναμένουμε, και όχι μόνο από την Τουρκία, ότι εννοεί στα σοβαρά αυτό το ενδιαφέρον της».

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης