«Γνωρίστε έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Bloomberg, το οποίο ασχολείται με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο πρώην επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα είχε ουσιαστικά ανοίξει τον δρόμο για την ήττα της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν απέρριψε τον Δεκέμβριο την πρότασή της (e-mail Χαρδούβελη) για επιπλέον κονδύλια διάσωσης προς την Αθήνα.

«Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη συνέχεια να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της οδήγησε στην ήττα της στις εκλογές του Ιανουαρίου και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζεται.

«Εκείνη η διαπραγμάτευση, τον Δεκέμβριο, ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία» δήλωσε από τη μεριά του στο Bloomberg ο Μάρτιν Έντουαρντς, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο «Seton Hall» του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ. «Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να παραμένει στη γωνιά της» πρόσθεσε, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για λανθασμένες επιλογές από την ηγεσία του Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν, πάντως, είχε επισημάνει ότι «είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχει μια χώρα τους οικονομικούς στόχους της. Είμαστε ένα ρεαλιστικό ίδρυμα».

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει στα ζητήματα της επαναφοράς του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, καθώς και της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις και περικοπές σε σειρά «ευαίσθητων» κοινωνικών τομέων (π.χ. συντάξεις).

Για την ιστορία… ο Πολ Τόμσεν γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας (16.000 κάτοικοι) κοντά στα γερμανικά σύνορα. Κάποτε η συγκεκριμένη πόλη θεωρείτο το σταυροδρόμι της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν, καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τα πέντε αδέλφια του.

Διαβάστε επίσης:
Τα παράπονα του Τόμσεν για τους Έλληνες υπουργούς και τη διαπραγμάτευση, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, 08:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης