Τις τρεις άμεσες προτεραιότητες της νέας αμερικανικής ηγεσίας, αναφορικά με μια σειρά από μεγάλα ζητήματα, στα οποία εμπλέκεται άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με άρθρο του στην ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού περιοδικού «Newsweek».

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Συρία για τον τερματισμό του πολέμου
  • στη στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές με διευθέτηση των δημοσίων χρεών που αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και
  • στην ανάγκη μιας νέας, δίκαιης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, καθώς οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και η εμπλοκή στην έγκριση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου (TTIP) αποτελούν ένα χρήσιμο μάθημα για όλους.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι «το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ζήτημα της ανάπτυξης και αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων και για τη δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος».

Αναφορικά με το «μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί με αποτελεσματικότητα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας και τη ρητή δέσμευση για ελάφρυνση, από το Eurogroup του περασμένου Μαΐου», ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζει ότι «τώρα απαιτείται μεγαλύτερη συνδρομή και πίεση και από την αμερικανική πλευρά, προκειμένου να καμφθούν οι παράλογες, διαλυτικές πολιτικές της Γερμανίας».

«Η συμβολή και ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, με την παράλληλη εντατικοποίηση των προσπαθειών για ανάδειξη του δημόσιου χρέους ως μείζονος ευρωπαϊκού -και όχι ελληνικού- ζητήματος, θα έχει όφελος και για την αμερικανική πλευρά, ενθαρρύνοντας σημαντικά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και κινήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ευρωζώνη, “σπάζοντας” το εμπορικό μονοπώλιο της γερμανικής πλευράς επί των υπολοίπων κρατών-μελών και συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης