Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Αποκαλυπτικός και ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του, κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ο Βουλευτής ΝΔ Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, με συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr. Ο πρώην Υπουργός, αποκωδικοποιώντας τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αναφορά του (κ. Τσακαλώτου) επί λέξει “εμείς δεν είπαμε ότι τελείωσε η λιτότητα”, όχι μόνο κουρελιάζει τους αντίθετους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αλλά αναδεικνύει και μείζον θέμα διάστασης απόψεων ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών και στο Μαξίμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τις συνέπειες που θα επιφέρει η καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Σταμάτης, δήλωσε: «Το συνολικό κόστος της ‘’υπερήφανης’’ διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα θα ξεπεράσει σε μέτρα τα 12 δις ευρώ» και υπογράμμισε: «Η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας για την οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος κάθε προσπάθειας ανάκαμψής της. Ο Αναπλ. Υπουργός Χουλιαράκης, πριν από 15 ημέρες από το Λονδίνο, ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός για τις συνέπειες της καθυστέρησης».

Επικρίνοντας αυστηρά, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο Βουλευτής ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά όμως, φαίνεται πως δεν απασχολούν τον κ. Τσίπρα. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το πως θα ντύσει το πακέτο των επώδυνων μέτρων με χρυσόχαρτο για να εξαπατήσει και πάλι των ελληνικό λαό».

Η υπόθεση Καλογρίτσα

Ο κ. Σταμάτης, ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου , που με ομιλία του, από βήματος Βουλής και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου 2017, είχε καταγγείλει, το θέμα των δανείων που είχε εγκρίνει και χορηγήσει η Attica Bank στον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr, δήλωσε: «Πράγματι, στη Βουλή είχα καταγγείλει πως η υπόθεση της δανειοδότησης του κ. Καλογρίτσα αποτελεί τον “ορισμό της διαπλοκής” με συνεργούς που βρίσκονται στο στενό κυβερνητικό πυρήνα. Η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ ήρθε να πιστοποιήσει την αξιοπιστία της καταγγελίας μου και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές». Και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, η προχθεσινή δημοσιοποίηση της επιστολής της νέας διοίκησης της ATTICA BANK προς τον όμιλο Καλογρίτσα, φωτίζει και άλλες πτυχές των σχέσεων κυβέρνησης και Καλογρίτσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση της ΝΔ

Ο κ. Σταμάτης, τοποθετήθηκε αναφορικά με το αν θα ψηφίσει, το κόμμα του ενδεχόμενα «νέα» δυσβάσταχτα μέτρα, που θα επιβαρύνουν εκ νέου τον έλληνα πολίτη και φορολογούμενο. Τέλος, σχολίασε και τη δήλωση του πρώην Αρχηγού της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη περί «τζάμπα μαγκιά το δεν ψηφίζω νέα μέτρα» και απάντησε στο αν εγείρει εσωκομματικό θέμα στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βουλευτή ΝΔ, Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Ερ: Υπουργέ πως αποκωδικοποιείτε την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τα όσα είπε για τη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup;

Απ: Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να ήταν γενικά ασαφής στην ομιλία του, όμως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ορισμένα θέματα.

Πρώτα από όλα, ξεκαθάρισε ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν επετεύχθη καμία πολιτική συμφωνία, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς του Μαξίμου.

Δεύτερον, δήλωσε άγνοια (!) για το ουσιαστικό περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup αυτό και δεν δεσμεύτηκε να προσδιορίσει χρονικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τρίτον, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ότι κατέρριψε τη θεωρία του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσίπρα, πως η Χώρα έχει μπει σε «φάση μετά τη λιτότητα». Η αναφορά του επί λέξει “εμείς δεν είπαμε ότι τελείωσε η λιτότητα”, όχι μόνο κουρελιάζει τους αντίθετους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, αλλά αναδεικνύει και μείζον θέμα διάστασης απόψεων ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών και στο Μαξίμου.

Το συμπέρασμα είναι πως σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Χώρα, η εικόνα της κυβέρνησης είναι “τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”!

Ερ: Η ελληνική πλευρά τελικά «τι» διαπραγματεύεται όλο αυτό το διάστημα- εδώ κι ένα χρόνο- που έπρεπε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και που οδηγεί αυτή η καθυστέρηση;

Απ: Πράγματι, η αξιολόγηση αυτή έπρεπε να είχε κλείσει τον περασμένο Φεβρουάριο. Η καθυστέρηση αυτή έχει δύο σοβαρότατες συνέπειες.

Πρώτον, έχει προσθέσει ακόμα περισσότερα μέτρα σε βάρος της οικονομίας και του ελληνικού λαού. Ήδη, από το περυσινό Καλοκαίρι έχουν προστεθεί μέτρα ύψους 1,5 δις ευρώ περισσότερα από ότι είχαν αρχικά συμφωνηθεί και τώρα συζητούν για νέα μέτρα, που το ύψος τους θα φτάσει περίπου στα 3 έως 3,5 δις ευρώ. Το συνολικό κόστος της ‘’υπερήφανης’’ διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα θα ξεπεράσει σε μέτρα τα 12 δις ευρώ.

Η δεύτερη συνέπεια είναι ότι η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας για την οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος κάθε προσπάθειας ανάκαμψής της. Ο Αναπλ. Υπουργός Χουλιαράκης, πριν από 15 ημέρες από το Λονδίνο, ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός για τις συνέπειες της καθυστέρησης. «Είναι προτιμότερο – είπε- να κλείσουμε τώρα τη συμφωνία από το να παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις προσδοκώντας τη βελτίωση κάποιων όρων αυτής».

Αυτά όμως, φαίνεται πως δεν απασχολούν τον κ. Τσίπρα. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το πως θα ντύσει το πακέτο των επώδυνων μέτρων με χρυσόχαρτο για να εξαπατήσει και πάλι των ελληνικό λαό.

Ερ: Η Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσει ενδεχόμενα «νέα» δυσβάσταχτα μέτρα, που θα επιβαρύνουν εκ νέου τον έλληνα πολίτη και φορολογούμενο;

Απ: Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τα μέτρα αυτά είναι το αποτέλεσμα των ‘’επιτυχιών’’ της διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας , σας θυμίζω, έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και κέρδισε τις εκλογές το 2015 υποσχόμενος στον ελληνικό λαό ότι θα τον ‘’γλυτώσει’’ από τα 500 εκ. ευρώ που προέβλεπε το email Χαρδούβελη. Και τελικά, αντί για μέτρα ύψους 500 εκ. ευρώ, χρέωσε στον ελληνικό λαό μέτρα 9 δις ευρώ, μέχρι στιγμής, τα οποία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο – όπως προανέφερα – με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ας μην ψάχνει λοιπόν συνυπεύθυνους και συνενόχους στο κακό που έχει προκαλέσει στην εθνική οικονομία και στους πολίτες. Τα μέτρα αυτά θα τα ”λουστούν” μόνοι τους ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος.

Ερ: Στην υπόθεση της Attica Βank είχατε καταγγείλει από βήματος της Βουλής και συγκεκριμένα την 1η Φεβρουαρίου 2017, το θέμα των δανείων που είχε εγκρίνει και χορηγήσει η τράπεζα στον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. «Σήμερα» και μετά τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, πως βλέπετε να διαμορφώνονται τα δεδομένα;

Απ: Πράγματι, στη Βουλή είχα καταγγείλει πως η υπόθεση της δανειοδότησης του κ. Καλογρίτσα αποτελεί τον “ορισμό της διαπλοκής” με συνεργούς που βρίσκονται στο στενό κυβερνητικό πυρήνα. Η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ ήρθε να πιστοποιήσει την αξιοπιστία της καταγγελίας μου και ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές.

Ταυτόχρονα, η προχθεσινή δημοσιοποίηση της επιστολής της νέας διοίκησης της ATTICABANK προς τον όμιλο Καλογρίτσα, φωτίζει και άλλες πτυχές των σχέσεων κυβέρνησης και Καλογρίτσα. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές.
Η υπόθεση αυτή είναι χειρότερη από την “υπόθεση Κοσκωτά” και γελοιοποιεί κάθε αναφορά στο, τάχα, ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

Ερ: Κύριε Σταμάτη, τη δήλωση του πρώην αρχηγού της ΝΔ, Βαγγέλη Μεΐμαράκη περί «τζάμπα μαγκιά το δεν ψηφίζω μέτρα» πως τη σχολιάζετε κι αν κρίνετε πως εγείρει εσωκομματικό θέμα στους κόλπους του κόμματος σας;

Απ: Αυτό ούτε ως αστείο μπορεί να το συζητά κανείς. Η ενότητα του κόμματός μας είναι δεδομένη και η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητη. Άδικα προσπαθούν στο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτούν ένα ανύπαρκτο θέμα για το οποίο οι διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Μεϊμαράκης είναι επαρκέστατες, ενώ η προσήλωση του ίδιου στην ενότητα του κόμματος είναι πανθομολογούμενη. Εξάλλου στη ΝΔ είναι κοινή η πεποίθηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η χειρότερη που γνώρισε ποτέ ο τόπος και η παραμονή της στην εξουσία μόνο δεινά προκαλεί στη Χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης