Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας στην εφημερίδα «Ειδήσεις», αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας ότι αν και είναι στο καλύτερο σημείο τους, εντούτοις οι διακυμάνσεις τους δεν θα έχουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά θέματα.

Ο κ. Βίτσας επισημαίνει ως θετικό το γεγονός πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές παραμένει σταθερή, ενώ ταυτόχρονα τονίζει πως η ΕΕ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει πίσω από ένα αξιακό σύστημα, που είναι η βάση του πολιτισμού της, προς χάριν περιοδικών συμφερόντων οποιασδήποτε άλλης χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που γίνονται εκλογές και το τουρκικό στοιχείο είναι σημαντικό, την ίδια περίοδο δημιουργούνται εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία» σημειώνει και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της για την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή πορεία της, υπό έναν όρο: Τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και την αποχή από «απειλές οιουδήποτε είδους».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και στην πλήρη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων προς επιτέλεση του εθνικού και συνταγματικού καθήκοντός τους έναντι οποιασδήποτε απειλής, προσθέτοντας ότι το παρόν και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζεται βάσει των πραγματικών αναγκών με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, συντήρηση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και στοχευμένες εξοπλιστικές επενδύσεις.

Ο κ. Βίτσας στη συνέχεια χαρακτηρίζει επικοινωνιακές «κουταμάρες» τα περί «ξαφνικού έρωτα» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι, επί της ουσίας και με δεδομένη τη συσσώρευση κοινωνικών αναγκών και την ωρίμανση των απαιτήσεων για βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 και των αρχών του ’80, ο κύκλος της «μετεμφυλιακής Ελλάδας», έκλεισε «πρακτικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το τότε ΠΑΣΟΚ».
«Χωρίς ταυτίσεις το ίδιο συνέβη το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κλείνει τον κύκλο της αλλαγής-ενσωμάτωσης-διαπλοκής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας» συμπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. 1981 και 2015) πολιτικός εκφραστής του προϋπάρχοντος πολιτικού και οικονομικού συστήματος, το οποίο «με τον πιο λυσσασμένο τρόπο προσπαθεί να ακυρώσει την αλλαγή», είναι η ΝΔ. «Και συμβαίνει σ’ αυτό το κόμμα και στις δύο περιπτώσεις να παίρνουν επικοινωνιακό κεφάλι τα πιο ακραία συντηρητικά του στοιχεία. Αυτές οι αντιστοιχήσεις δεν δημιουργούν ομοιότητες όσον αφορά τα πρόσωπα ή τα κόμματα, γιατί οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Δημιουργούν μία πιο καθαρή εικόνα του το γίνεται σήμερα» προσθέτει.

Ερωτηθείς για την κατεύθυνση που έχει σήμερα η «Χαριλάου Τρικούπη», (το ΠΑΣΟΚ), απαντά ότι «αφ’ ής στιγμής ασπάσθηκε τον νεοφιλελευθερισμό και εγκατέλειψε την αριστερή σοσιαλδημοκρατία διεκδικώντας μερίδιο στη νομή της εξουσίας, κατέληξε να είναι ουρά της ΝΔ, του αυθεντικού εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού» σημειώνοντας ότι «με αυτήν την έννοια είναι δικό τους θέμα αν θέλουν και μπορούν να επανέλθουν στις ιστορικές πηγές του ΠΑΣΟΚ του ’70-’80. Προς το παρόν δεν το βλέπω».

Όσον αφορά στα σενάρια περί «έρωτα» του ΣΥΡΙΖΑ με τους «καλούς βιομήχανους», ο κ. Βίτσας αφού αναφέρει ότι το αντίπαλο πολιτικό σύστημα φτιάχνει μία καρικατούρα για το τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως και κυρίως υπηρετεί τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ταυτόχρονα, η έννοια του «επιχειρείν» δεν είναι ούτε ξένη, ούτε εχθρική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «κατανοεί πλήρως την επιδίωξη του κέρδους», εντάσσοντας όλα αυτά «στην υπηρεσία του κοινωνικού οφέλους, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας». «Σ’ αυτήν τη λογική δημιουργούμε και επενδυτικό κλίμα. Είμαστε την ίδια στιγμή σαφώς ενάντια και εχθρικοί στην απαλλοτρίωση των δικαιωμάτων, στην καταλήστευση των πόρων και του δημοσίου προς ίδιον όφελος» τονίζει.

Ως προς τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για ιδεοληψία που αποτρέπει την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Βίτσας, αφού χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη ως «το προσωποποιημένο συνώνυμο της φιλελεύθερης ιδεοληψίας με ακραία συντηρητικά στοιχεία», υπογραμμίζει ότι «η ιδεοληψία του δεν τον βοηθά να κατανοήσει ότι αυτά που λέει είναι ακριβώς αυτά που όταν έγιναν πράξη δημιούργησαν την κρίση».

Τέλος, στην κρίσιμη ερώτηση εάν η κυβέρνηση επιθυμεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απαντά: «Το θέμα δεν είναι αν θέλουμε εμείς το ΔΝΤ, αλλά αν το ίδιο έχει ως επιλογή του να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο, εξάλλου, ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης