Αντιμετώπιση της ανεργίας, τόνωση της απασχόλησης, ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και καινοτομία βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των υποψηφίων για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επισημαίνουν στο γραπτό debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

         Κάποιοι υπογραμμίζουν την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, κάποιοι θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και κάποιοι άλλοι αναφέρονται στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, προτείνοντας πανελλαδικό δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

         Στο σύνολό τους, οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες τάσσονται υπέρ των συνεργασιών, ενώ ορισμένοι ζητούν προγραμματικές συμφωνίες και προσδιορίζουν το πεδίο, το οποίο θα κινηθούν με βάση τις θέσεις τους.

         Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες ρωτήθηκαν από το Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα άμεσα σχέδιά τους σε περίπτωση που εκλεγούν στην Περιφέρεια, τις προτεραιότητες που θέτουν στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τις δυνάμεις στις οποίες προσανατολίζονται στον τομέα της μετεκλογικής συνεργασίας.

         Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά, με βάση το αρχικό γράμμα των επωνύμων των υποψηφίων που ανταποκρίθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ερώτηση: Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας εφόσον εκλεγείτε περιφερειάρχης;

   Αβραμίδης Γαβριήλ «Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία»

   Ο ανεξάρτητος συνδυασμός μας δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει το εθνικό μας ζήτημα. Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τον αγώνα για την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας των Πρεσπών με διενέργεια πανελλαδικού δημοψηφίσματος και επίσης να πραγματοποιήσουμε τοπικό δημοψήφισμα στην Κεντρική Μακεδονία για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας που ενέκρινε η ελληνική βουλή.

   Αβραμόπουλος Σωτήριος «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας»

         Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα προωθήσουμε την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών που λείπουν τώρα από την Περιφέρειά μας, διεκδικώντας γι αυτό, μαζί με τον λαό, την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, καθώς και τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την άρτια στελέχωση των υπηρεσιών της Π.Κ.Μ.

   Αγαπητός Αθανάσιος «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία. Αντικαπιταλιστική Αριστερά»

         Αυτή η εξέλιξη δε θα μπορούσε παρά να έρθει σαν αποτέλεσμα ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού που την επιβάλλει. Κατά συνέπεια το επόμενο βήμα θα ήταν η ανάπτυξη αποφασιστικών αγώνων για ψωμί, δικαιώματα, γη, ελευθερία και απελευθέρωση από χρέος, μνημόνια, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

   Βάνης Δημήτριος «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αδέσμευτος Συνδυασμός»

   Καταπολέμηση της ανεργίας – τόνωση της απασχόλησης

   Κίνητρα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων

   Ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων

   Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού – μεταποίησης εμπορίου & υπηρεσιών

   Στήριξη του πολιτισμού

   Προστασία του περιβάλλοντος – ατμοσφαιρική ρύπανση

   Ενδυνάμωση της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης

   Αντιπλημμυρικά έργα

   Αειφόρος ανάπτυξη

   Στήριξη μέσων μαζικής μεταφοράς

   Γκανούλης Φίλιππος «Οικολογία- πράσινη λύση»

         Το πρώτο μέλημα κάθε νέας διοίκησης θα πρέπει να είναι η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Στην Κεντρική Μακεδονία, είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία, και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα, με τη στροφή των χρηματοδοτικών εργαλείων προς κίνητρα μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού σε μία κατεύθυνση καινοτόμου πράσινης κυκλικής οικονομίας, που θα δώσει άμεσα πολλές θέσεις εργασίας.

   Γιαννούλης Χρήστος «Κοιτάμε μπροστά»

         Η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία και τη φτώχεια. Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για μία «Περιφέρεια με ανθρώπινο πρόσωπο» και μία «Κεντρική Μακεδονία με τους νέους, για τους νέους», βρίσκονται στο koitamemprosta.gr. Προτεραιότητά μας, με τη στήριξη των πολιτών, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η στήριξη των κοινωνικά αδύναμων.

   Παπαστεργίου Χρήστος «Πράξεις για τη Μακεδονία»

         Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Η Κεντρική Μακεδονία δεν είναι πριγκιπάτο, αλλά (πρέπει να) είναι περιφέρεια σύγχρονη και ευρωπαϊκή. Η περιφέρεια της έξυπνης δικτύωσης, των παραγωγικών της δυνάμεων και της ευζωίας των πολιτών της, ως δίκαιο αποτέλεσμα της ανάπτυξης. Προϋπόθεση είναι η αφοσίωση όλων στα καθήκοντά τους και όχι σε αλλότριους στόχους.

   Τζιτζικώστας Απόστολος «Αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία»

         Κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που υλοποιούμε για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, όπως τα αντιπλημμυρικά, τα αποχετευτικά, τα έργα στο δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο, που αφενός βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες τους και αφετέρου δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας. Προτεραιότητά μας είναι επίσης, η ολοκλήρωση των έργων στα σχολεία, τα νοσοκομεία, η εξασφάλιση θέσεων για παιδιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα υπνωτήρια, τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που υπηρετούν τον άνθρωπο.

         Τέλος, προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας για να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων, δίνοντάς τους κίνητρα, δυνατότητες και πραγματικές ευκαιρίες να τολμήσουν, να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

   Χαραλαμπίδου Δέσποινα «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία»

         Και μέσα από το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα παλέψουμε για να μπει σε πρώτο πλάνο ο άνθρωπος και η βελτίωση της καθημερινότητάς του, την οποία έχουν ανατρέψει οι καταστροφικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, με την υποταγή της κεντρικής κυβέρνησης στις επιταγές των μνημονίων και την πλήρη εναρμόνιση της Περιφέρειας σε αυτά.

   Ερώτηση: Ποιες προτεραιότητες θέτετε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ;

   Αβραμίδης Γαβριήλ «Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία»

         Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί τροφοδοτούν την ανάπτυξη, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επιστρέψει στην πατρίδα ένα μεγάλο κομμάτι των συμπατριωτών μας, που η κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές των μνημονίων τους οδήγησε στην ξενιτιά.

   Αβραμόπουλος Σωτήριος «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας»

         Τα κονδύλια αυτά, που κανείς δεν τα χαρίζει στον λαό μας, θα αγωνιστούμε, κόντρα στους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζουν ΕΕ και κεντρικό κράτος, να αξιοποιηθούν πρωταρχικά για έργα που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα, αφού τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα» στο πλαίσιο της ΕΕ, που στη λογική «κόστους- οφέλους» φτάνει να λέει ότι είναι προτιμότερο να αποζημιώνονται για τις καταστροφές οι περιοχές όπου ζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα από το να παίρνονται μέτρα πρόληψης.

      Αγαπητός Αθανάσιος «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία. Αντικαπιταλιστική Αριστερά»

         Τα ΕΣΠΑ δίνονται από την ΕΕ με την υποχρέωση να πάνε κυρίως στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και σε έργα βιτρίνας. Όχι στις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών ή σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι χρήματα που απομυζά η ΕΕ, μέσω ΦΠΑ και Χρέους. Παλεύουμε να διατεθούν οι διαθέσιμοι πόροι στις κοινωνικές ανάγκες.

   Βάνης Δημήτριος «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αδέσμευτος Συνδυασμός»

         Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρωτογενούς τομέα αγροτικό- κτηνοτροφία- βιοτεχνία- βιομηχανία. Δευτερογενής τομέας. Μεταποίηση- οικοτεχνία με ανάπτυξη θέσεων εργασίας στηρίζοντας την εξωστρέφεια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες. Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για έργα υποδομών-κατασκευής για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ενίσχυση πολύτεκνων οικογενειών, ευάλωτων- ευπαθών κοινωνικών ομάδων με επί πλέον μέτρα κοινωνικής πρόνοιας.

   Γκανούλης Φίλιππος «Οικολογία- πράσινη λύση»

         Οι προτεραιότητες θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνουν:

   1. Έργα υποδομής, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

   2. Ενίσχυση των επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά τη μεταστροφή της παραγωγικής τους διαδικασίας σε δραστηριότητες συμβατές με το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινης κυκλικής οικονομίας.

   3. Δραστική ενίσχυση των δομών Πολιτικής Προστασίας.

   4. Προώθηση νέου μοντέλου βιώσιμου ποιοτικού τουρισμού που να συνδυάζει το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό απόθεμα της Περιφέρειας.

   Γιαννούλης Χρήστος «Κοιτάμε μπροστά»

         Δυστυχώς, μόλις έναν χρόνο πριν την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014- 2020, από έναν προϋπολογισμό 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία, έχουν υλοποιηθεί έργα μόλις 1,4 δισ. Δεσμευόμαστε για fast track διαδικασίες για την απορρόφηση 1,2 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμη συμβασιοποιηθεί και την ταχεία ολοκλήρωση έργων 3,2 δισ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και πέντε χρόνια.

   Παπαστεργίου Χρήστος «Πράξεις για τη Μακεδονία»

         Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να εξυπηρετεί το όραμα που προανέφερα. Άρα να αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, κυρίως τα ενεργειακά και μεταφορικά δίκτυα και κόμβους και ό,τι αρθρώνεται γύρω από αυτά, το ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της καινοτομίας και τα μοναδικά γεωφυσικά μας χαρακτηριστικά.

   Τζιτζικώστας Απόστολος «Αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία»

         Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, για πέντε συνεχή χρόνια, στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και στην υλοποίηση έργων. Μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους επενδύουμε: Πρώτον, στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών και ως παράδειγμα σας αναφέρω το έργο της σύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα.

         Δεύτερον, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Για παράδειγμα χρηματοδοτούμε με ευρωπαϊκούς πόρους τη σύνδεση όλων των μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας με το Δίκτυο Φυσικού Αερίου, μειώνοντας έτσι το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

         Τρίτος άξονας η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια 152 επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, και εξασφαλίσαμε 130 εκατομμύρια για τη στήριξη των τοπικών μας επιχειρήσεων στους αναπτυξιακούς κλάδους της Κεντρικής Μακεδονίας. Τελικός στόχος της πολιτικής μας είναι η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου μας, την ανεργία.

   Χαραλαμπίδου Δέσποινα «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία»

         Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθούν κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει σοβαρά την Κεντρική Μακεδονία, υπέρ των ΑΜΕΑ και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Προπάντων, όμως, να μην καταλήξουν σε ημέτερους εργολάβους.

   Ερώτηση: Σε ποιες δυνάμεις προσανατολίζεστε στον τομέα της μετεκλογικής συνεργασίας;

   Αβραμίδης Γαβριήλ «Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία»

         Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες. Υποστηρίζουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, η οποία δημιουργεί το έδαφος για συνεργασίες. Καθαρή θέση μας είναι πως δε μπορούμε να συνεργαστούμε με καμία παράταξη που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και αποδέχεται σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία για το γειτονικό κράτος.

   Αβραμόπουλος Σωτήριος «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας»

         Ακρογωνιαίος λίθος της όποιας συνεργασίας, μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα είναι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης που θα συνεχίσει να φορτώνει τα βάρη στις πλάτες του λαού και να δημιουργεί νέα αδιέξοδα.

   Αγαπητός Αθανάσιος «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία. Αντικαπιταλιστική Αριστερά»

         Απευθυνόμαστε σταθερά στις μαχόμενες δυνάμεις του λαϊκού εργατικού κινήματος, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, της αντικαπιταλιστικής οικολογίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα κλειστό σύστημα, αποστειρωμένο από τη βούληση και την αγωνία του λαού. Μόνο στους κοινωνικούς αγώνες μπορεί να δημιουργηθεί αντίπαλο δέος σε κυβέρνηση, μνημόνια, Καλλικράτη-Κλεισθένη, ΕΕ και ιμπεριαλισμό.

   Βάνης Δημήτριος «Εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Αδέσμευτος Συνδυασμός»

         Ως Αδέσμευτος Συνδυασμός χωρίς καμιά κομματική ταυτότητα θα δώσουμε χέρι συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Σαφώς θα προβούμε σε ρήξεις αλλά και σε ταύτιση απόψεων, βεβαίως στα πλαίσια μιας σωστής επικοινωνίας, πάντα προς όφελος του πολίτη που μας εμπιστεύεται. Δεν θα ενισχύσουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις, διότι αυτό δεν μας αντιπροσωπεύει.

   Γκανούλης Φίλιππος «Οικολογία- πράσινη λύση»

         Ως πράσινοι, οι συνεργασίες είναι αναμφίβολα στο DNA μας. Η όποια μετεκλογική συνεργασία, θα πρέπει να βασιστεί σε απολύτως σαφείς προγραμματικούς στόχους. Δεν υπάρχει ζήτημα να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε σε μία λογική νομής θέσεων και εξουσίας, παρά μόνο για την εφαρμογή δοκιμασμένων λύσεων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία.

   Γιαννούλης Χρήστος «Κοιτάμε μπροστά»

         Την επόμενη μέρα των εκλογών θα συζητήσουμε ανοιχτά με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Πιστεύουμε στον διάλογο και τη συνεργασία μέσω προγραμματικών συγκλίσεων. Προτίμησή μας είναι η συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις για να δώσουμε συγκεκριμένο πρόσημο στην αλλαγή της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

   Παπαστεργίου Χρήστος «Πράξεις για τη Μακεδονία»

         Σε όλες πλην της Χρυσής Αυγής. Θα συζητήσουμε, προγραμματικά, με όλους. Αν και όπου υπάρξει κοινός τόπος, για τον οποίο η παράταξή μας θα θεωρήσει ότι προάγει την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία, θα προχωρήσουμε. Αν όχι, θα ασκήσουμε την τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και εποικοδομητική μας κριτική.

   Τζιτζικώστας Απόστολος «Αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία»

         Με τις δυνάμεις της κοινωνίας. Άλλωστε είμαστε σταθερά υπέρ των συνεργασιών, που καλλιεργούνται με διάλογο, κοινούς στόχους και σύνθεση απόψεων. Το αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η βάση κάθε έργου και κάθε δράσης που υλοποιούμε είναι ο διάλογος και η συνεργασία με την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τα επιμελητήρια, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, την αγορά και τις τοπικές επιχειρήσεις, όλες δηλαδή τις δυνάμεις της κοινωνίας.

         Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να πετύχουμε τις μικρές και μεγάλες νίκες στον τόπο μας: την πανελλαδική πρωτιά τα τρία τελευταία χρόνια στις αφίξεις τουριστών στην Κεντρική Μακεδονία, την πρώτη θέση στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, την αύξηση κατά 50% συνολικά των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στα χρόνια της κρίσης.

   Χαραλαμπίδου Δέσποινα «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία»

         Από τη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου που θα προκύψει, θα φανούν οι δυνατότητες μετεκλογικής συνεργασίας για την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία». Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να σας πω τώρα είναι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστούμε με τις πολιτικές δυνάμεις που έφεραν στη χώρα, υπηρέτησαν και υπηρετούν, τα μνημόνια.

Πηγή:ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης