Έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία προκαλούν οι θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για παραμονή όλων των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο.

Τη θέση αυτή ο Τούρκος πρωθυπουργός τη διατύπωσε στον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη συνομιλία τους, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι «η θέση αυτή αποτελεί ακόμα ένα δείγμα γραφής ότι η Άγκυρα δεν έχει καμιά διάθεση να δεχθεί ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου, ούτε σκέφτεται να συμβάλει ουσιαστικά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν τρέφουμε αισθήματα αισιοδοξίας για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, ιδιαιτέρως αν λάβει κανείς υπόψη ότι όσα λέγει ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι αυτά, που καταθέτει και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις απευθείας διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε κ. Καρογιάν.

Σκληρές δηλώσεις Ταλάτ για τον Δημήτρη Χριστόφια

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ομιλία του Δημήτρη Χριστόφια, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς, όπως υποστήριξε, «ισοπέδωσε όλα όσα με κόπο επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρίστηκε ότι «η ομιλία Χριστόφια ήταν χειρότερη και από εκείνη του τέως προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, πριν από δύο τρία χρόνια».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ταλάτ διερωτήθηκε «πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες», ερώτημα που -όπως είπε ο ίδιος- θα υποβάλει στη συνάντηση, που θα έχει με τον Κύπριο πρόεδρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης