Με αφορμή τις πληροφορίες που διαρρέονται για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Άνδρου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια του εξορθολογισμού της λειτουργίας των δικαστηρίων και του περιορισμού του δημοσιονομικού κόστους στην απονομή της δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αναθέσει σε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το έργο της μελέτης και της υποβολής πρότασης για την κατάργηση Ειρηνοδικείων που εμφανίζουν ελάχιστη ή και μηδενική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και κατέθεσε την πρόταση της, η οποία στη συνέχεια διαβιβάστηκε στα κατά τόπους Συμβούλια Εφετών, προκειμένου να εκφράσουν γνώμη επί των προτάσεων της Επιτροπής.

Το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το σύνολο των πάρα πάνω γνωμοδοτήσεων και αφού έχει στη συνέχεια και την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής Κανονιστικής Πράξης.

Για το Ειρηνοδικείο της Άνδρου, το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε υπέρ της κατάργησής του με το αιτιολογικό ότι έχει εκδικάσει περιορισμένο αριθμό υποθέσεων και επομένως δεν δικαιολογείται η διατήρησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνάντηση που είχα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υπουργό και Γενικό Γραμματέα) και αφού ετέθησαν υπόψη της τα πραγματικά στοιχεία της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Άνδρου, καθώς και το γεγονός ότι, η θέση του Ειρηνοδίκη Άνδρου παραμένει επί μακρύ χρονικό διάστημα κενή, έλαβα την ρητή διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καταργηθούν ειρηνοδικεία σε νησιά μεγέθους της Άνδρου.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση μου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να καταθέσω εγγράφως όλα τα πραγματικά στοιχεία που συνηγορούν στην διατήρηση του Ειρηνοδικείου Άνδρου. Ταυτόχρονα και εν όψη της πρόσληψης 80 νέων Ειρηνοδικών, θα υποβάλλω αιτήματα πλήρωσης της κενής θέσης του Ειρηνοδίκη Άνδρου, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά στο μέλλον, με δεδομένο ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι αρμοδιότητες των Ειρηνοδικείων.

Συμπερασματικά, η διατήρηση του Ειρηνοδικείου της Άνδρου πρέπει να θεωρείται βέβαιη, γεγονός που θα πιστοποιηθεί με την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και αφορά στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας».

Πηγή:perifereianews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης