«Δεν συμβιβαζόμαστε τον 21ο αιώνα να χάνονται λαϊκές περιουσίες από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, 22:39
«Δεν συμβιβαζόμαστε τον 21ο αιώνα να χάνονται λαϊκές περιουσίες από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στα Ψαχνά Ευβοίας με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες από τις πυρκαγιές», τόνισε ότι στόχος του ΚΚΕ είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η συνέχιση της πάλης «για όλα όσα υποσχέθηκαν και για άλλα ακόμα που πρέπει να γίνουν για την πραγματική αποκατάσταση και αποζημίωση των κατοίκων, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας σας, για την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην αρχή της ομιλίας του κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «ετοιμάζεται με το αναπτυξιακό της νομοσχέδιο να ισοπεδώσει ό,τι έχει αφήσει όρθιο από εργατικά δικαιώματα, μετά το σάρωμα και το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική καρέκλα».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης «υλοποιεί μία προς μία τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ. Δηλαδή αυτές που του άφησε ως εκκρεμότητες ο Τσίπρας, παρέχοντας νέες ελαφρύνσεις και προνόμια στο κεφάλαιο γιατί αυτό απαιτεί η ανάπτυξή τους, η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών».

«Εμείς δίνουμε τη μάχη, ώστε οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, παντού, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά να οργανώσουν την πάλη τους για να εμποδίσουν τη νέα επίθεση, για να περάσουν στην αντεπίθεση βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους δικαιώματα. Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 2 του Οκτώβρη» επεσήμανε. 

Είπε ακόμα ότι «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα διαπιστευτήρια της στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να υπογράψει την επικίνδυνη στρατηγική συμφωνία των ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει να μπουν κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ οι νέες στρατιωτικές βάσεις, εμείς δίνουμε τη μάχη μέσα στο λαό για την ακύρωσή της και μαζί με όλα επιμένουμε να αναδεικνύουμε τα σοβαρά ζητήματα προστασίας της ζωής του λαού μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ επιμένει να μιλά για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού «γιατί εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα, τον 21ο αιώνα, το 2019, να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να χάνονται λαϊκές περιουσίες, είτε από τις πυρκαγιές είτε από τις πλημμύρες, είτε από καταστροφικούς σεισμούς».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση της οργανωμένης διεκδίκησης άμεσων μέτρων, αναγκαίων για τον λαό της περιοχής.

Μιλώντας για το διεκδικητικό πλαίσιο από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, συμπεριέλαβε την άμεση κήρυξη ως αναδασωτέας συνολικά της περιοχής που κάηκε χωρίς καμία εξαίρεση, την απαγόρευση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δράσης στην καμένη περιοχή, την απαγόρευση υλοτόμησης του καμένου δάσους από εργολάβους, την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων δασοτεχνικών-αντιπλημμυρικών-αντιδιαβρωτικών έργων, την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων για την ποιότητα των υδάτων από τις γεωτρήσεις, την καταγραφή όλων των ζημιών και την πλήρη αποζημίωση στο 100% άνευ όρων και προϋποθέσεων των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και την παροχή έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους και για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια.

Συμπεριέλαβε ακόμα την μέριμνα απασχόλησης τους σε εποχιακές δουλειές και δήμους και άλλους φορείς, την εξαίρεση των πληγέντων από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, την αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και της στελέχωσής τους με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Επεσήμανε ότι και στην καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας ότι "όταν πρόκειται για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, τότε, είτε δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, είτε συνήθως, για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, όλα ρίχνονται στις «υπέρτερες δυνάμεις της φύσης που δε μπορούν να δαμαστούν από τον άνθρωπο", ενώ όταν είναι "να επιδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι, να αποκτήσουν νέα προνόμια, να πάρουν προκλητικές φοροελαφρύνσεις για τα κέρδη που βγάζουν από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, να σπαταλώνται δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τότε το κράτος δουλεύει ρολόι, όλα γίνονται με διαδικασίες fast track κλπ".

«Αυτή όμως, είναι η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, που είναι ίδια κι απαράλλαχτη με τη δήθεν ''δίκαιη ανάπτυξη'' του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση που ζει ο λαός της Εύβοιας», καθώς και για εγκληματικές ευθύνες επίσης όλων των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και την πλήρη προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «όσο θα συνεχίζεται ο δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων, ο λαός θα έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστροφές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, την περιουσία του και το περιβάλλον».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο τι προβλέπουν οι οδηγίες της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι «πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης που δεν είναι προτεραιότητα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα χαρακτηρίζει ως «μη επιλέξιμα» και θεωρώντας τα ως κόστος".

Εστιάζοντας στον πολύ πλούσιο δασικό και ορυκτό πλούτο, την εύφορη γη και την ύπαρξη σημαντικών βιομηχανικών μονάδων στην Εύβοια, ο Δ, Κουτσούμπας τόνισε ότι «με μια ριζική αλλαγή της οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, θα μπορούσαν τα πλεονεκτήματα της περιοχής να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, ισόμετρα. Μέσω της ώθησης που μπορεί να δώσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, ο λαός μπορεί να απολαμβάνει και τα αποτελέσματα της παραγωγής σε κάθε τομέα και κλάδο, και να ζει σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον».

Αναφέρθηκε στη θέση που θα έχει η ΛΑΡΚΟ σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προσθέτοντας «στα πλαίσια ενός ενιαίου κρατικού φορέα μεταλλευτικής βιομηχανίας, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ, ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη».

Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή η φιλολαϊκή προοπτική είναι «απολύτως αντίθετη και ασύμβατη με τη γενικότερη πολιτική της Ε.Ε.» καθώς και με κάθε σχεδιασμό για παράδοση της ΛΑΡΚΟ στα επιχειρηματικά συμφέροντα «καθαρής» από χρέη που φορτώθηκε η επιχείρηση εξαιτίας της πολιτικής απαξίωσής της από τις κυβερνήσεις, αλλά και με κάθε λογική ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ''διατήρηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ'' ή ''προστασία του περιβάλλοντος''. Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη σε όφελος των λίγων για τα κέρδη τους ή ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ο Δ. Κουτσούμπας, είπε ότι το ΚΚΕ το οποίο με ερώτησή του στη βουλή και στην Ευρωβουλή, όπως και στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε τα συγκεκριμένα προβλήματα διεκδικώντας άμεσα μέτρα «επιμένει να αναδεικνύει ότι το καθοριστικό στοιχείο για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος είναι η οργανωμένη διεκδίκηση, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας».

«Οι λύσεις δε θα έρθουν από αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, όσο περνάει από το χέρι μας, να στεκόμαστε αλληλέγγυοι, και όλοι μαζί για να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, καθώς επείγει με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου να γίνουν τα απαραίτητα έργα» τόνισε.

«Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση. Μια πρόταση που η υλοποίησή της προϋποθέτει διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που στο επίκεντρό της είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου που στο κυνήγι τους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή» συμπλήρωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας σε συστράτευση με το ΚΚΕ «για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας, για την "προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας, για την αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση από τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς».

Σημειώνεται, τέλος, ότι νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ και παρευρέθηκε σε σύσκεψη - συζήτηση με τοπικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα Ψαχνά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, 22:40