Με το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του ασχολείται σε σημερινό του άρθρο το Der Spiegel.

Δύσκολο να  υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμά το Der Spiegel, θεωρώντας πιθανότερο σενάριο αυτό της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσή του μέσω της επιβολής χαμηλών επιτοκίων και καθορισμού ενός μακροπρόθεσμου ορίζοντα αποπληρωμής των δανείωνΤο γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί ενδεχόμενο «κούρεμα». Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας (το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο»), προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Α) Μέχρι τις αρχές του 2019 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ και

Β) Πρέπει με κάποιον τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι «η Αθήνα κέρδισε ένα “κούρεμα” του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Πλέον, όμως, οι ιδιώτες διακρατούν μόνο μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 76,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 313 δισ., και δεν θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη ένα κούρεμα».

Τα δάνεια που διακρατούν ΔΝΤ (32,1 δισ. ευρώ) και ΕΚΤ (20 δισ. ευρώ) δεν μπορούν να απομειωθούν, ενώ νομικά κωλύματα υπάρχουν με τα δάνεια (130,9 δισ. ευρώ) του ΕΤΧΣΕπιπλέον, αναφέρει πως «το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακρατούν 32,1 δισ. και 20 δισ. ευρώ αντίστοιχα και επίσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια απομείωση του χρέους. Μένουν λοιπόν τα διμερή δάνεια που έχουν δώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 52,9 δισ. ευρώ και τα 130,9 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)».

Ωστόσο, «το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να δεχτεί “κούρεμα” του δανείου του για νομικούς λόγους και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το “κούρεμα” δεν μοιάζει πλέον εφικτό», συμπληρώνει, παραθέτοντας στη συνέχεια τις έντονες αντιδράσεις Βερολίνου, Ελσίνκι, Ρήγα, Άμστερνταμ και Μπρατισλάβας σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ελληνικά δάνεια σε αριθμούς:

  • Ιδιώτες: 76,8 δισ. ευρώ
  • ΔΝΤ: 32,1 δισ. ευρώ
  • ΕΚΤ: 20 δισ. ευρώ
  • ΕΤΧΣ: 130,9 δισ. ευρώ
  • Ευρωπαϊκά κράτη: 52,9 δισ. ευρώ

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ενδεικτικά, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι “η κόκκινη γραμμή του”», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πιθανότερο σενάριο η αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με τον Spiegel, η μοναδική πιθανότητα είναι «μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας» και μάλιστα με τον τρόπο που είχε προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί μ’ ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ.

»Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ΕΜΣ θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο οι δόσεις θα βαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά και ο πληθωρισμός θα μειώνει με αργό ρυθμό το χρέος» εξηγεί το γερμανικό περιοδικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης