Παρατίθεται η διακήρυξη για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές:

Ούτε βήμα πίσω: Μνημόνια-τρόικα ΤΕΛΟΣ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λαός μπορεί τα πάντα!

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμα «ΟΥΣΤ», ένα ακόμα βήμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα: Γκρέμισε τον δικομματισμό, έτσι ώστε η εναλλαγή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί πια. Τιμώρησε τα μνημονιακά κόμματα: η ΝΔ από το στόχο της αυτοδυναμίας έπεσε στο 18%, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στα ποσοστά του 1974, το ΛΑΟΣ έμεινε εκτός Βουλής μαζί με την υπερμνημονιακή Ντόρα. Άφησε το πολιτικό σύστημα σε πλήρη αμηχανία και χωρίς εύκολες εφεδρείες και διεξόδους. Ανέδειξε ένα πολιτικό ρεύμα που προσδοκά λύσεις εδώ και τώρα σε λαϊκή κατεύθυνση, και απαιτεί ρήξεις με τα μνημόνια και την τρόικα. Δημιούργησε μια τεράστια αναταραχή στα κέντρα ισχύος εντός της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, στερώντας τους τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο. Τα πράγματα, λοιπόν, άλλαξαν. Επιβλήθηκε ένας πιο ευνοϊκός συσχετισμός δύναμης ανάμεσα στο λαό και τις δυνάμεις της αστικής τάξης και των ευρωκρατών, αλλά και άνοιξε η δυνατότητα για αλλαγές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Βρισκόμαστε επομένως σε μια εντελώς καινούρια κατάσταση, όπου έχουν τροποποιηθεί συσχετισμοί και νέα καθήκοντα ξεπροβάλλουν.

Οι αγώνες των τελευταίων δύο χρόνων και το λαϊκό πολιτικό ρεύμα

Το χτύπημα που έδωσε ο ελληνικός λαός ήταν σφοδρότατο, σε συνέχεια των σημαντικών αγώνων που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια μνημονιακού και τροϊκανού ειδικού καθεστώτος. Οι γενικές απεργίες, οι μαζικές διαδηλώσεις, το κίνημα των πλατειών, το ηχηρό ΟΧΙ στις παρελάσεις, οι κινητοποιήσεις σε πόλεις και εργοστάσια: Όλα αυτά άλλαξαν τις συνειδήσεις, τον τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα ζούμε, σκεφτόμαστε, ενεργοποιούμαστε, αναζητούμε διέξοδο. Τρεισήμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα μνημονιακά κόμματα ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής. Το σάπιο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, τα σκάνδαλα, τις μίζες και τελευταία στο Μνημόνιο και την τρόικα, είναι σήμερα ετοιμόρροπο, απονομιμοποιημένο, ένοχο και καταδικασμένο να εξαφανιστεί. Το λαϊκό πολιτικό ρεύμα που έχει αναδειχθεί και δυναμώνει σε ολόκληρη την χώρα είναι ο νέος καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να φέρει αλλαγές και ρήξεις. Είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής. Αυτόν φοβούνται, με αυτόν πρέπει να αναμετρηθούν όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις. Αυτόν πρέπει να ενισχύσει η Αριστερά, με αυτόν πρέπει να συνδεθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να δώσουν αστείρευτη δύναμη στον αγωνιζόμενο λαό που αλλάζει τα πράγματα.

Το πολιτικό σύστημα καταρρέει – Η νέα κατάσταση και η ασταθής ισορροπία

Η στιγμή που ζούμε είναι ιστορική. Είναι μια στιγμή μετάβασης και ανατροπής. Η ανατροπή του μέχρι σήμερα κυρίαρχου πολιτικού συστήματος είναι προ των πυλών, και πρέπει να ολοκληρωθεί. Η μετάβαση σε μια νέα ισορροπία, με κανόνες που θα εκφράζουν τους νέους συσχετισμούς, έχει ήδη αρχίσει. Είτε προς μια κατεύθυνση αποτίναξης του διεθνούς ελέγχου, της επιτροπείας και του μνημονιακού ζυγού, ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, προχωρήματος της πραγματικής δημοκρατίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είτε, από την άλλη μεριά, με μια σφοδρή αντεπίθεση της αστικής τάξης και των διεθνών προστατών της, για να συντριβεί το λαϊκό πολιτικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα. Μια πολύ πυκνή και ιδιαίτερα οξυμένη «στιγμή», που δεν θα διαρκέσει για πολύ, αλλά που από την έκβασή και τα επεισόδιά της θα κριθούν πολλά για την αυριανή Ελλάδα και για την αυριανή Ευρώπη. Η χώρα μας παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων και η διαπάλη για τον πολιτικό έλεγχο είναι το κρίσιμο στοιχείο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός εκφραστής ενός λαϊκού πολιτικού ρεύματος που ζητά πραγματική δημοκρατία, οικονομική ανακούφιση, ανεξαρτησία, άλλη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις του κατεστημένου ως ο βασικός εχθρός αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος. Αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές αποκτά τεράστια σημασία.

Η πόλωση και τα ανταγωνιστικά μπλοκ

Στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνονται όσο περνά ο καιρός δύο ανταγωνιστικά μπλοκ. Από τη μια το μπλοκ του αστισμού, που συντάσσεται με την εφαρμογή των μνημονίων και την πολιτική της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, κι από την άλλη το μπλοκ του αγωνιζόμενου λαού, των τάξεων και των στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που βίωσαν το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε ποτέ σε καιρό ειρήνης σε μια χώρα.

Από τη σύγκρουση αυτών των δύο μπλοκ τα τελευταία δύο χρόνια, το συστημικό μπλοκ έχει χάσει τεράστιες δυνάμεις και τη στήριξη που είχε, είναι απομονωμένο, νιώθει τον κίνδυνο από την ανάδειξη ενός βαθιού λαϊκού ριζοσπαστισμού. Από τη σύγκρουση αυτών των δύο μπλοκ έχει αναδειχθεί μια αριστερή δύναμη που, χάρη στην ορμή και την πίεση του λαϊκού ρεύματος, προβάλλει ως βασικός διεκδικητής της πολιτικής εξουσίας και επιβάλλει νέους όρους άσκησης της πολιτικής, σε ρήξη με τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό, είναι αυτό που σήμερα διακυβεύεται, το ζήτημα της πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας. Την ίδια στιγμή, επειδή η ρήξη είναι πιο βαθιά, ή σπρώχνεται να γίνει πιο βαθιά, δεν κρίνεται μόνο αυτό αλλά θα τεθεί και το συνολικότερο ζήτημα της πολιτικής εξουσίας, του «ποιος και πώς κάνει κουμάντο» σε αυτή τη χώρα.

Χτυπούν τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να τσακίσουν το λαϊκό πολιτικό ρεύμα αλλαγής και ανατροπής

Η λύσσα με την οποία αντιμετωπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συκοφαντίες, οι επιθέσεις, οι νουθεσίες, η ανακάλυψη αντιθέσεων και προβλημάτων στο εσωτερικό του, οι προσπάθειες να δημιουργηθούν ρήγματα κάθε είδους, δεν γίνονται απλώς για να ανακοπεί η δυναμική του. Θέλουν πάση θυσία να τσακίσουν το λαϊκό ρεύμα που έχει εμφανιστεί, αυτό που εκτινάσσει το ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί την πραγματική του δύναμη. Το αστικό μπλοκ και τα διεθνή του στηρίγματα, οι δανειστές και οι εσωτερικοί τους υπάλληλοι, το γνωρίζουν καλά: Η αποκατάσταση του παλιού καθεστώτος και των «πάρτι» που έστηνε, περνά απαραίτητα μέσα από το χτύπημα του λαϊκού ριζοσπαστισμού. Γι’ αυτό και θέλουν να «τελειώσουν» την Αριστερά συνολικά, και πιο ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός εκφράζει καλύτερα το λαϊκό ριζοσπαστισμό. Η αντιαριστερή σταυροφορία της Δεξιάς αντανακλά μια βαθύτερη ανάγκη για το σύστημα, και δεν είναι τυχαία. Επιδίωξή τους είναι να τσακιστεί το πολιτικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία, και η Αριστερά σαν εκφραστής του. Σε μια στιγμή όξυνσης όλων των γεωπολιτικών ζητημάτων, είναι για τους αστούς και ξένους δανειστές άμεση η ανάγκη αποκατάστασης του πολιτικού ελέγχου της χώρας από αυτούς. Στην Ελλάδα δεν οδεύουμε απλά σε μια «κεντροαριστερή-σοσιαλδημοκρατική διαχείριση» –βραχύβια ή πιο μακρόχρονης διάρκειας– αλλά σε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική σύγκρουση.

Για την Πραγματική Δημοκρατία!

Για να ανοίξει σε αυτές τις συνθήκες ο δρόμος για μια άλλη πορεία, για τη νίκη και επικράτηση του λαϊκού ριζοσπαστικού ρεύματος, πρέπει να ξηλωθεί το πολιτικό σύστημα που στήθηκε χρόνια τώρα επί δικομματισμού, και πήρε εφιαλτικές διαστάσεις στη μνημονιακή και τροϊκανή περίοδο. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος προς μια μεταπολίτευση του λαού. Γι’ αυτό το λόγο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτιστο καθήκον και θα συμβάλλει στο προχώρημα του λαϊκού πολιτικού ρεύματος που συσπειρώνεται γύρω του. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την Πραγματική Δημοκρατία στη χώρα μας. Γι’ αυτό και στις συνθήκες αυτές είναι μεγάλες οι ευθύνες των δυνάμεων εκείνων (ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ) που επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ, αθροιζόμενες δίπλα στις επιθέσεις του μνημονιακό μπλοκ. Στην πραγματικότητα δεν επιτίθενται μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαχωρίζουν τη θέση τους από το μεγάλο λαϊκό πολιτικό ρεύμα που θέλει την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του πολιτικού συστήματος που τα στηρίζει.

Αναπόφευκτη η σύγκρουση – Ο λαός μπορεί να νικήσει!

Ανεξαρτησία και παραγωγική ανασυγκρότηση

Η νέα Ιερά Συμμαχία που δημιουργείται –παρά τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της– έχει κηρύξει πόλεμο στην ιδέα αλλά τη ρεαλιστική πια δυνατότητα ένας λαός και μια χώρα να μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι την τύχη τους. Ο πραγματικός εχθρός είναι οι τοκογλύφοι και οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο – αλλά, προκειμένου να τους αντιμετωπίσουμε, θα πρέπει πρώτα να τελειώνουμε με το ντόπιο προσωπικό τους. Γι’ αυτό η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές πρέπει να είναι μεγάλη, βαθιά, αποφασιστική και πολλαπλασιαστική, πυροδοτώντας διεργασίες και εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέρ των λαών που αγωνίζονται ενάντια στο ζουρλομανδύα των Βρυξελών, της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και του νεοφιλελευθερισμού. Για την ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία, για νέους συσχετισμούς στην Ευρώπη και για ένα νέο διεθνισμό ανάμεσα στους λαούς. Να προετοιμαζόμαστε για έναν παρατεταμένο, δύσκολο και αντιφατικό αγώνα. Πλάι στις γνωστές και νέες μορφές έκφρασης και δράσης, ξεπηδά μια ακόμα δυνατότητα αλλά και καθήκον: Η στήριξη και ο έλεγχος μιας αριστερής, δημοκρατικής κυβέρνησης. Επειδή η σωτηρία και η διέξοδος της χώρας, ο μετασχηματισμός της κοινωνίας και οι βαθιές αλλαγές, η αναγκαία και επιτακτική παραγωγική ανασυγκρότηση, θα είναι έργο όχι μόνο μιας διαφορετικής κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του λαϊκού κινήματος. Θα είναι έργο όλων μας. Για να βγει η κοινωνία όρθια μέσα από την κρίση πρέπει να υπερβεί το σύστημα που τη γεννά και οδηγεί σε καταστροφές. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική διέξοδος της χώρας είναι μια στιγμή αυτής της θετικής μετάβασης, είναι μια ρήξη προς αυτήν την κατεύθυνση!

Όλοι και όλες μαζί!

Να στηρίξουμε ενεργά την αλλαγή που έρχεται, να δώσουμε το ενεργητικό παρόν αγωνιζόμενοι για ν’ ανοίξει ένας δρόμος ελπίδας για το λαό και τη χώρα. Μέσα από τη μάχη των εκλογών της 17ης Ιουνίου αγωνιζόμαστε για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική διέξοδο της χώρας.

Πρωταγωνιστής είναι ο λαός, είμαστε όλοι εμείς.

Ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ – Για μια μεγάλη νίκη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου!

Ούτε βήμα πίσω: Μνημόνια-τρόικα ΤΕΛΟΣ!

Ο λαός μπορεί τα πάντα!

Για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη

Για τη διεθνή κοινότητα των λαών

Για να βάλουμε φρένο στο γενοκτονικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα

Για έναν κόσμο αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και χειραφέτησης

Για μια μεγάλη στροφή στην ανθρώπινη ιστορία

Για την Αριστερά και το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα!

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης