Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σε μια πρωτοφανή… συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων εναντίον του έχει οδηγήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με την απόφασή του να αγνοεί συστηματικά τα αιτήματα αδιόριστων και επιτυχόντων σε διαγωνισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Δεκάδες βουλευτές, τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν απευθύνει σχετικά ερωτήματα στον υπουργό, ζητώντας του απλώς να… εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο και να διορίσει, όπως προβλέπεται και δικαιούνται, τους αδιόριστους δικηγόρους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λέμε τον ισχύοντα, γιατί το πρωί της Τρίτης 21/9 ο κ. Σταϊκούρας περνάει από τη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, με τίτλο «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του» με το οποίο αλλάζει το νομικό καθεστώς του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος μετατρέπεται από έκτακτος, τακτικός ανά διετία, χωρίς όμως να προβλέπει μεταβατική διάταξη και για τους προηγούμενους επιτυχόντες, που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα πρέπει να διοριστούν πριν αλλάξει το καθεστώς. Αυτό επιβάλλεται, άλλωστε, κι από τη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τον διαγωνισμό για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους του 2019, στον οποίο οι άμεσα διορισθέντες ήταν 56 και οι επιτυχόντες 111. Όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος σε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς, οι επιτυχόντες αδιόριστοι διορίζονταν σε επόμενο χρόνο για να καλύψουν τις πάγιες θέσεις του δημοσίου, χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια και νέου διαγωνισμού.

Αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργού όμως να τους «ακυρώσει» και να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό -ο οποίος θα διεξάγεται κάθε δεύτερο Νοέμβριο- είναι ότι σήμερα οι δεκάδες επιτυχόντες του πολύ απαιτητικού διαγωνισμού, οι οποίοι περίμεναν χρόνια μέχρι να δώσουν τις εξετάσεις, βρίσκονται στον αέρα καθώς ο χρόνος παράτασης του πίνακα επιτυχόντων συντμήθηκε ασφυκτικά από τις 12 Απριλίου του 2021, που θα έπρεπε να είναι κανονικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την «εμμονή», όπως αναφέρουν και πολιτικοί κύκλοι εντός του δικού του κόμματος, του κ. Σταϊκούρα διαφωνεί και η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, η νομικός και βουλευτής Σουλτάνα Ελευθεριάδου, η οποία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε ότι δεν ακούστηκε η πρόεδρος του σωματείου των αδιόριστων επιτυχόντων αν και υπέβαλε σχετικό αίτημα και ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό «να πράξει το ηθικό και νόμιμο», να διορίσει δηλαδή με θέσπιση μεταβατικής διάταξης τους αδιόριστους επιτυχόντες, πριν ισχύσει το νέο καθεστώς.

Επίσης η βουλευτής τόνισε ότι η ορθή ερμηνεία του νόμου της προκήρυξης χρίζει επιτυχόντες και τους 111 και όχι μόνο τους 56, ειδικά δε, «για τους 16 επιτυχόντες με αριθμούς 71-86 το έλλειμμα δικαιοσύνης είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς είχαν θεμελιώσει δικαίωμα με την ΚΥΑ του Υπουργού που παρέτεινε τον πίνακα αρχικά μέχρι 12-4-2021».

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Πώς θα κοιτάξετε στα μάτια τα παιδιά που πέτυχαν και περίμεναν 6 χρόνια να απορροφηθεί ο πίνακας του 2013 και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναδώσουν αν αποτύχουν, διότι γνώριζαν ότι ο διαγωνισμός είναι έκτακτος; Πώς θα πετάξετε αυτά τα παιδιά στον Καιάδα;». 

«Υπό το φως του άρθρου 100Α του Συντάγματος, ο διαγωνισμός για τη συγκρότηση του ΝΣΚ πρέπει να περιβάλλεται αυξημένα εχέγγυα αξιοκρατίας, ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο δημιουργίας ούτε καν εύλογης αμφιβολίας στους επιτυχόντες ή τρίτους περί παραβίασης της εν λόγω αρχής και εφαρμογής των αρχών του πελατειακού κράτους και του νεποτισμού» δηλώνουν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού στο zougla.gr.

Τι αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος των δικηγόρων

Οι 55 αυτοί δικηγόροι, όπως αναφέρει ο νομικός τους εκπρόσωπος, καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθήνας Πάνος Λαζαράτος, «επένδυσαν όλες τις ελπίδες της ζωής τους, καρπό επίμοχθων αγώνων, εξόδων, πόθου και πάθους. Σε μια ημερομηνία: “Τη 12.04.2021”. Είχαν ήδη κατοχυρώσει με την επιτυχία τους στο διαγωνισμό μια ιδιαίτερη νομική θέση, ιδιαίτερης σημασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 31§1 εδ. β΄ του εκτελεστικού διατάγματος περί ΝΣΚ αλλά και την προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού θέσεις που κενώνονται ή συνιστώνται κατά τη διάρκεια ισχύος του πίνακα επιτυχόντων καλύπτονται υποχρεωτικώς από τον πίνακα και με τη σειρά εγγραφής σε αυτό».

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Λαζαράτος, «στη βάση του αναγκαίου αυτού προλόγου μια μεγάλη αδικία, που θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα και θα τρώσει το κύρος των διαγωνισμών του ΝΣΚ, συντελείται με το άρθρο 66 § 10 ν. 4714/2020 που δημοσιεύτηκε το φετινό καλοκαίρι στις 31.07.2020.

»Η διάταξη αυτή σύντμησε αναδρομικά τη χρονική διάρκεια ισχύος του πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού για το ΝΣΚ του 2019 (πίνακας 08.04.2019). Ο πίνακας αυτός θα ίσχυε μετά από μια παράτασή της ρητώς μέχρι τη 12.04.2021. Οι άμεσα διορισθέντες ήταν 56, οι επιτυχόντες 111. Οι 55 αυτοί επιτυχόντες βρίσκονται σε έναν πίνακα που, σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης 124/20.03.2020 (που κάθε Έλληνας μπορεί να βρει στο ΦΕΚ 1080/28.03.2020), ίσχυε μέχρι 12.04.2021.

»(…) Επρόκειτο ήδη για κεκτημένο δικαίωμα των επιτυχόντων, οι θέσεις που θα ανοίξουν στο ΝΣΚ μέχρι εκείνη την ημερομηνία να καλυφθούν αμελλητί από αυτούς. Στις 14.07.2020 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, χωρίς οποιοδήποτε σχόλιο και φυσικά κατά νομική υποχρέωση (εκ της ΚΥΑ) η ημερομηνία ήταν εκεί, στο άρθρο 57§ 11 του Σχεδίου: 12.04.2021. Μάλιστα ο φορολογικός αυτός νόμος προέβλεπε 9 νέες οργανικές θέσεις λειτουργών του ΝΣΚ.  Δεν πρόκειται περί απλής εμπιστοσύνης, αλλά περί κατοχυρωμένου από την ΚΥΑ δικαιώματος που θα ενεργοποιείτο άμεσα και υποχρεωτικά με τον νέο νόμο.

»Ξαφνικά όμως στην Ολομέλεια της Βουλής, στο τελικώς κατατεθέν σχέδιο νόμου, εν μια νυκτί, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών η ημερομηνία άλλαξε και κινήθηκε πίσω από 12.04.2021 στην 30.09.2020 χωρίς καμία απολύτως ratio, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο δημόσιου συμφέροντος ο χρόνος ισχύος του πίνακα συντμήθηκε καταλυτικά. Η καταληκτική ημερομηνία ισχύος του μετακινήθηκε ανεπίτρεπτα από τη 12.04.2021 στην 30.09.2020. Χωρίς κανέναν απολύτως επίσημα εκφρασμένο λόγο».

Και καταλήγει: «Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να καταλάβεις πόσες αρχές του δικαίου προσβάλλει τούτη η κίνηση – πρότυπο μη καλής νομοθετήσεως. Είναι η ασφάλεια δικαίου, η χρηστή διοίκηση, η ισότητα, η αξιοκρατία, αλλά και όλα τα άρθρα του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την επαγγελματική ελευθερία των υποψηφίων που βάσισαν τη ζωή τους στα κατοχυρωμένα δικαιώματα που σημάδευε η ημερομηνία της 12.04.2021. Τέσσερις ακόμη θέσεις καλύφθηκαν την 11.09.2020. Μετά τη λήξη ισχύος του συντετμημένου χρονικώς νέου πίνακα, ήτοι μετά την 30.09.2020, όσες θέσεις και αν ανοίξουν το κράτος δεν πρόκειται να τις καλύψει, ως όφειλε, με βάση τον αρχικό, νόμιμο πίνακα.

»Διαβήματα των αδικηθέντων στον Υπουργό Οικονομικών και στα κόμματα δεν είχαν τύχη. Ο νόμος ψηφίστηκε και κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος ως τώρα να πράξει το αυτονόητο: να επαναφέρει με νέα διάταξη την αρχική νόμιμη ημερομηνία της 12.04.2021. Με το ζήτημα έχουν ασχοληθεί ουκ ολίγοι διαδικτυακοί ιστότοποι. Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν το θέμα, αλλά, παρά την ανάδειξή του, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

»Σημαίνουν, πρώτον, ότι μια σειρά δικών ανοίγουν τους επόμενους μήνες ενώπιον του ΣτΕ για το ίδιο θέμα. Κάθε ένας από τους επιτυχόντες που έχασε με τον αναδρομικό νόμο συντμήσεως του πίνακα δικαίωμα ζητάει, μόλις ανοίγει αντίστοιχη θέση στο ΝΣΚ, να καλυφθεί κατά σειρά από αυτόν. Την άρνηση την προσβάλλει. Σειρά πολλών επίπονων δικών.

»Σημαίνει, δεύτερον, ότι η επόμενη προκήρυξη για νέο διαγωνισμό στο ΝΣΚ είναι ήδη υποθηκευμένη με αίτηση ακυρώσεως και αναστολής από τους νέους αυτούς ανθρώπους που τα όνειρά τους καταρρακώθηκαν εν μια νυκτί, για άγνωστο λόγο, με προδήλως παράνομο τρόπο. Αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και για τους «αθώους» νέους υποψηφίους του ΝΣΚ. Το πρόβλημα γίνεται ευρύτερο.

»Σημαίνει όμως κυρίως πως η γυναίκα του Καίσαρος, ακόμα και αν είναι, δεν “φαίνεται πλέον τιμία”. Δημιουργείται, ως μη έδει, η εντύπωση ότι ο ανομολόγητος λόγος συντμήσεως του πίνακα και των δικαιωμάτων των υποψηφίων ήταν μια νέα προκήρυξη που θα ανοίξει περισσότερες δυνατότητες σε “δικά” μας παιδιά. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Δεν πρέπει να είναι έτσι.

»Δίδεται όμως και θα δίδεται για χρόνια, μέχρι να βγουν όλες οι αποφάσεις στο ΣτΕ, μια τέτοια εντύπωση. Και αυτό είναι πράγματι το χειρότερο!»…

Προσφυγή στο ΣτΕ

Οι νομικοί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αξιώνοντας εύλογη χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη συνεπεία, όπως υποστηρίζουν, «των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Ελληνικού Δημοσίου, και ιδίως ως προς την προσβολή της προσωπικότητας και του κύρους μας ως επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΝΣΚ εκ της προαναφερόμενης αντισυνταγματικής δυσμενούς διάκρισης σε βάρος μας».

Επιπλέον έχουν προβεί σε άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά της παράλειψης έκδοσης απόφασης διορισμού τους στις ήδη υφιστάμενες 13 κενές οργανικές θέσεις λειτουργών του ΝΣΚ και σε όσες τυχόν επιπροσθέτως δημιουργηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τέλος, έχουν προχωρήσει και σε άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά της νέας προκήρυξης του διαγωνισμού.

Η προσφυγή τους αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο διάστημα.

Δείτε, ενδεικτικά, κάποιες από τις δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος του από 8-4-2019 Πίνακα Επιτυχόντων (ΦΕΚ Γ 567/12-4-2019), ώστε να επανορθωθεί η δυσμενής και άδικη διάκριση των εναπομεινάντων αδιόριστων επιτυχόντων του διαγωνισμού (ΦΕΚ Γ 222/2019) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Από τον τελευταίο εισαγωγικό διαγωνισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΦΕΚ Γ’ 1389/22-11-2018) κρίθηκαν επιτυχόντες 111 δικηγόροι, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί οι 70 πρώτοι κατά σειρά επιτυχίας. Δυνάμει του άρθρου 4 παρ.2 της υπ’ αριθμ. 124/20-03-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄1080/28-03-20) δόθηκε αρχικά παράταση στον από 8-4-2019 Πίνακα Επιτυχόντων του Διαγωνισμού ( ΦΕΚ Γ567/12-4-2019), για ένα έτος, ήτοι μέχρι τις 12 Απριλίου 2021. Δυνάμει της χορηγηθείσας παράτασης προχώρησε η διαδικασία διορισμού επιπλέον δέκα (10) Επιτυχόντων στις 17-7-2020.

Στις 29-7-2020 με το άρθρο 6παρ 10 του  Ν. 4714/2020 έληξε πρόωρα και εσπευσμένα η ισχύς του πίνακα στις 30-9-2020, ήτοι 7 μήνες νωρίτερα από τον Απρίλη 2021. Μέχρι την τελευταία αυτή ημερομηνία δηλαδή στις 30-9-2020, και πιο συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου 2020, υπήρχαν ακόμη 13 κενές θέσεις στο ΝΣΚ, εκ των οποίων μόνο οι 4 εξ αυτών καλύφθηκαν στις 16-9-20 δηλ. λίγο πριν λήξει ο πίνακας βάσει της νέας μειωμένης ισχύος του στις 30-9-2020. Στις 25-9-2020 ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε ενημερώσει για τα υφιστάμενα κενά κατά το χρόνο εκείνο, δηλαδή πριν την λήξη του Πίνακα σύμφωνα και με την από 22-9-2020 και με αριθμό πρωτοκόλλου απάντηση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σήμερα  οι κενές οργανικές θέσεις Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν αυξηθεί έτι περαιτέρω και ανέρχονται πλέον σε δεκαέξι (16) ενώ τη  την 1η Ιουλίου 2021 πρόκειται να ανέλθουν σε είκοσι οκτώ (28), όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμ. 14044/03-02-2021 έγγραφο της Γραμματείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους εναπομείναντες επιτυχόντες του Πίνακα του τελευταίου εισαγωγικού Διαγωνισμού, όπως είχε επισημάνει και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, κατά την ακρόασή του ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη συνεδρίαση της 8ης Οκτωβρίου 2020.

Πλέον των άνω και σε συνδυασμό με τη δύσκολη και πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνουμε κρίνεται απαραίτητη η άμεση στελέχωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τους επιτυχόντες- νομικούς επιστήμονες του τελευταίου διαγωνισμού.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί διορίστηκαν  μόνο 70 από τους 111 επιτυχόντες του Πίνακα την στιγμή που ήδη υπάρχουν 16 κενές οργανικές θέσεις και στις 30 Ιουνίου θα υπάρχουν συνολικά 28 κενές θέσεις, σύμφωνα και με το υπ΄αριθμ. 14044/3-2-2021 έγγραφο του ΝΣΚ; 

Προτίθεστε να καλύψετε τα  υφιστάμενα κενά στο ΝΣΚ με τους αδιόριστους επιτυχόντες νομικούς του τελευταίου διαγωνισμού, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας του τρίτου και σφοδρότερου κύματος πανδημίας και με κύριο γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

.Αθήνα, 8 Μαρτίου 2021

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μπουκώρος Χρήστος (Μαγνησίας)

Αναστασιάδης Σάββας (Β΄ Θεσσαλονίκης)

Βρούτσης Ιωάννης (Κυκλάδων)

Γιαννάκης Στέργιος (Πρεβέζης)

Γιόγιακας Βασίλειος (Θεσπρωτίας)

Δαβάκης Αθανάσιος (Λακωνίας)

Ευθυμίου Άννα (Θεσσαλονίκης)

Κέλλας Χρήστος (Λάρισας)

Κατσανιώτης Ανδρέας (Αχαΐας)

Κεφάλα Μαρία- Αλεξάνδρα (Ιωαννίνων)

Κεφαλογιάννη Όλγα (Α΄ Αθηνών)

Κούβελας Δημήτριος (Α΄ Θεσσαλονίκης)

Κουτσούμπας Ανδρέας (Βοιωτίας)

Λιούπης Αθανάσιος (Μαγνησίας)

Μαντάς Περικλής (Μεσσηνίας)

Μαραβέγιας Κωνσταντίνος (Μαγνησίας)

Μονογυιού Αικατερίνη (Κυκλάδων)

Μπαρτζιώκας Τάσος ( Ημαθίας)

Μπουτσικάκης Χριστόφορος (Α΄ Πειραιώς και Νήσων)

Πλεύρης Αθανάσιος (Α΄ Αθηνών)

Σπανάκης Βασίλειος- Πέτρος (Β΄Αθηνών -Νοτίου Τομέα)

Φόρτωμας Φίλιππος (Κυκλάδων)

Άλλοι βουλευτές προτείνουν απευθείας τροπολογία στον σχετικό Νόμο, ώστε να μην αδικηθούν οι επιτυχόντες:

(…)

Σημειώνεται ότι σήμερα ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων κύριου προσωπικού του ΝΣΚ, στο σύνολο της ιεραρχίας του, ανέρχεται σε δεκατρείς (13) και συνεπώς η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας κάλυψης των ανωτέρω κενών οργανικών θέσεων, αλλά και όσων θα δημιουργηθούν στο προσεχές διάστημα.

Περαιτέρω, η τυχόν προκήρυξη νέου διαγωνισμού είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, ο δε υφιστάμενος Πίνακας Επιτυχόντων είναι πρόσφατος (ΦΕΚ Γ΄567/12-04-2019), στοιχείο που διασφαλίζει τη στελέχωση του Ν.Σ.Κ. με νομικούς εγνωσμένης ικανότητας και υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων, οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα εχέγγυα επιστημονικής επάρκειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η παράταση ισχύος του Πίνακα Επιτυχόντων μέχρι τις 12-4-2021 είχε αποφασιστεί κατ’ αρχήν με την υπ’αριθμ.124 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών – Υγείας & Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β΄ 1080/28-03-2020) εξαιτίας της κατεπείγουσας ανάγκης για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ν.Σ.Κ.

 Εξαιτίας, λοιπόν, του γεγονότος ότι η χώρα μας διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθίσταται επιβεβλημένη η εκ νέου χορήγηση παράτασης ισχύος του ανωτέρου Πίνακα Επιτυχόντων, καθώς η υφιστάμενη οξύτατη υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός COVID-19 δεν επιτρέπει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού του Ν.Σ.Κ. στο προσεχές χρονικό διάστημα.

                                                    Τροπολογία-προσθήκη 

Προστίθεται νέο άρθρο που έχει ως εξής:

            άρθρο ….

«Η παράγραφος 10 του άρθρου 66 του Νόμου 4714/2020(Α’ 148) αντικαθίσταται ως εξής:

»Η ισχύς του Πίνακα Επιτυχόντων του Διαγωνισμού για την πρόσληψη δόκιμων Δικαστικών Πληρεξούσιων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), που δημοσιεύτηκε στις 12-04-2019 (ΦΕΚ Γ΄567/2019), παρατείνεται έως την 12η/04/2021 και οι κενές θέσεις Δικαστικών Πληρεξούσιων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους οι οποίες θα ανακύψουν μέχρι την ως άνω ημερομηνία θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες του ανωτέρω πίνακα».

                                                                               Αθήνα 23 /9/2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Αχτσιόγλου Εφη

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπίρτζης Χρήστος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Tζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Διαβάστε εδώ την αναφορά βουλευτή του Μέρα 25.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης