Συνεχίζεται η διαμάχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τις προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Παρατίθεται η δήλωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Νάκου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για κομματισμό και ευνοιοκρατία στις διαδικασίες προσλήψεων και κρίσεων στα Σώματα Ασφαλείας. Αψευδής μάρτυρας το έγγραφο που διακινούσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης – Διάσωσης (ΠΟΣΠΥΔ), στο οποίο, με ιδιόχειρη σημείωση, αναφέρεται ότι μετά από συνάντηση της ΠΟΣΠΥΔ με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και τον Υφυπουργό Μιχάλη Όθωνα, επισπεύδονται “οι διαδικασίες” προσλήψεων.

Αλήθεια, πώς δικαιολογείται η παρουσία του κ. Καρχιμάκη στη συνάντηση αυτή;
Με ποια θεσμική ιδιότητα συμμετείχε;

Προφανώς συμμετείχε και σε αυτή τη συνάντηση, όπως συμμετείχε και στις συναντήσεις που έγιναν για τις κρίσεις και τοποθετήσεις, όπως μας είχαν καταγγείλει, προκειμένου να διασφαλίσει την κομματική αξιολόγηση και στήριξη.
Δυστυχώς, είναι αμετανόητοι. Ακόμα και τώρα, στην πιο δύσκολη ώρα για την Ελλάδα, κάποιοι παραμένουν κολλημένοι στις κομματικές πρακτικές του χθες, που έφεραν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατίθεται η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Ο κ. Νάκος και η Ν.Δ δεν μπορούν να δεχθούν ακόμη ότι η διαδικασία των προσλήψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν της αδιαφάνειας και των πελατειακών σχέσεων του κομματικού κράτους. Πάγια τακτική τους είναι να επανέρχονται κατά καιρούς στο θέμα, χρησιμοποιώντας ανακρίβειες και πυροτεχνήματα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ο κ. Νάκος αφού επιτέλους κατανόησε πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι:

• Για πρώτη φορά για προσλήψεις τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και στην Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή η διαδικασία δεν διεκπεραιώθηκε από στελέχη των αντίστοιχων Αρχηγείων, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις από τριμελή επιτροπή από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ, έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και έναν Αξιωματικό Διευθυντή του αντίστοιχου Αρχηγείου, που προέκυψε μετά από κλήρωση
• Απαλείφθηκε η γνωστή διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων, όπως και των γραπτών εξετάσεων και οτιδήποτε μπορούσε να ενέχει ίχνος υποκειμενικής αξιολόγησης. Η κατάταξη των υποψηφίων είναι αποτέλεσμα απλού υπολογισμού κριτηρίων μοριοδότησης προσόντων που η προκήρυξη με σαφήνεια προσδιορίζει
• Ο πίνακας με την κατάταξη ΟΛΩΝ των υποψηφίων και όχι μόνο των επιτυχόντων (νεοδιοριζομένων) αναρτάται στο διαδίκτυο με αναλυτική παρουσίαση της μοριοδότησης ενός εκάστου υποψηφίου, όπως και του τρόπου υπολογισμού της για λόγους πλήρους διαφάνειας και ελέγχου
• Ο χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών ήταν για κάθε προκήρυξη ο εύλογα απαιτούμενος δεδομένων των πολλαπλών σημείων υποβολής των αιτήσεων και το ότι η προκήρυξη που όριζε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είχε γνωστοποιηθεί εβδομάδες πριν,

επιχειρεί τώρα να στοιχειοθετήσει την μικροπολιτική και στείρα αντιπολιτευτική του κριτική με δήθεν αποκαλύψεις που βασίζονται σε δήθεν συναντήσεις που αναφέρονται σε φωτοτυπημένα σημειώματα (ποιου άραγε;) και αφορούν την επίσπευση κατάταξης των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης.

Αλήθεια ο κ. Νάκος και η Ν.Δ επιθυμούσαν την καθυστέρηση κατάταξης και εκπαίδευσης των νέων πυροσβεστών, ώστε να μην είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι στην επικείμενη αντιπυρική περίοδο;

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υλοποιεί τις δεσμεύσεις του με αυστηρή προσήλωση στη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι και αποδεκτή και επιζητούμενη. Η προσπάθεια όμως για την εμπέδωση μια νέας αντίληψης στην άσκηση πολιτικής, πρέπει να στηρίζεται από τα ίδια τα μέλη μιας κυβέρνησης που έχει τη συνευθύνη στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού περιβάλλοντος, μέσα από υγιείς αντιπαραθέσεις που παράγουν χρήσιμα αποτελέσματα και όχι επιστροφή σε παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές που μόνο σύγχυση προκαλούν».

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης