Συνεχίζεται ο «πυρετός» διεργασιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με τις δύο πλευρές να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα ανταλλαγή εγγράφων. 

Οι πρωινές συναντήσεις στο Κραν Μοντανά ακυρώθηκαν αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να αισιοδοξεί πως θα σημειωθεί κάποια πρόοδος που θα δικαιολογεί την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γκουτέρες έχει αποχωρήσει από το Κραν Μοντανά αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην Ελβετία την Πέμπτη. Αύριο, οι διεργασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονες, καθώς ο κ. Γκουτέρες θα παραμείνει στην Ελβετία για μια μόλις ώρες, καθώς το βράδυ θα πρέπει να παρευρεθεί στο δείπνο της Συνόδου G20 στο Αμβούργο.

Το πρωί της Τετάρτης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, με τους δύο πολιτικούς να συμφωνούν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος να μεταβούν στην Ελβετία και ότι θα πρέπει να σημειωθεί πρώτα μεγαλύτερη πρόοδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι το μεσημέρι της Τετάρτης διακινήθηκε έντονη φημολογία από τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ταξιδέψει στο Κραν Μοντανά, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. 

«Δεν προβλέπω να υπάρξει κάτι τέτοιο. Θέλουν να στήσουν σκηνικό οι Τούρκοι για τελευταία ευκαιρία. Δεν έχει γίνει κάτι για αυτό μέχρι στιγμής» δήλωσε στην εφημερίδα «Βήμα», ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Συναντήσεις Κοτζιά και Τσαβούσογλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας

Το μεσημέρι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.  

Παράλληλα, τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά συναντήθηκαν με τις ομάδες τους για να προετοιμαστούν για τις επόμενες συζητήσεις. 

Κυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν, επίσης, ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά και με τον Μουσταφά Ακιντζί. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης