Για νέα πρόταση των δανειστών, που προβλέπει παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, από κύκλους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μείνει στον EFSF και προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ τους ερχόμενους μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου για άλλα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα χρησιμοποιήσουν ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη φάση, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε ό,τι αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης