Με τη σφραγίδα της παραιτηθείσας εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου πήρε τον δρόμο για τη Βουλή μία νέα δικογραφία, η οποία βάζει στο «κάδρο» τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο, με παραγεγραμμένες ωστόσο τις τυχόν ποινικές τους ευθύνες για τον «πακτωλό» των χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ και Ανώνυμες Εταιρείες που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με ποσό άνω των 6,3 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή της, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, στις 24 Μαρτίου, ολοκλήρωσε την έρευνα που διενήργησε για παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και Ανωνύμων Εταιρειών που φέρονται να είχαν υπογράψει την περίοδο 2001-2003 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω δικογραφία διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο τότε αρμόδιων υπουργών που έδωσαν το «πράσινο φως» για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ και των ΑΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών, από το 2001 έως το 2003, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα ο χρόνος τέλεσης των αξιόποινων πράξεων εκτείνεται από το 2001 έως 2008, καθώς οι καταβολές απλώθηκαν σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών που ενδεχομένως φέρουν τα πολιτικά πρόσωπα για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου και για ηθική αυτουργία σ’ αυτή. Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν αυτές εντοπιστούν, είναι παραγεγραμμένες.

Η υπόθεση αυτή, πάντως, έχει ήδη φέρει υπό κατηγορία τον γνωστό από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Άλεξ Ρόντο, πρώην γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), τον Νικ. Μπάζα, πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Πολιτικής, και τον Γ. Φιλιππέο, υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των εξής ΜΟΚ και των ΑΕ:

-Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρεία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

-Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ

-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ

-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ

-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης