«Θεωρώ ότι, είμαστε ακόμα πιο αναγκαίοι, διότι μπορεί να αλλάζει ο κόσμος, αλλά ψάχνει ένα σημείο σταθερότητας και το σημείο σταθερότητας είναι οι αξίες μας και αυτές οι αξίες δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές. Φαίνεται και έτσι είναι, ότι επηρεάζουν όλο και περισσότερο κάθε σημείο του πλανήτη, αποτελούν πλέον αιτήματα λαών σε κάθε μέρος της γης, η ελευθερία, η δημοκρατία, για τις οποίες έχουμε δουλέψει και έχουν παλέψει κινήματα για πολλές γενιές», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου ερωτηθείς για το «πως η ευρωπαϊκή αριστερά μπορεί να προσαρμοστεί στην πορεία της ιστορίας».

Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε με αφορμή το ειδικό αφιέρωμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Αριστερά και τις εξελίξεις στον κόσμο, ενώ οι ηγέτες του ΕΣΚ συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 4 και 5 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πράγματι τίθεται το ερώτημα «τι κάνει στην πράξη η αριστερή προοδευτική σοσιαλιστική σκέψη και τα [σοσιαλιστικά] κόμματα μπροστά στις “μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας και άμεσα, στον πλανήτη, τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης, της διατροφικής κρίσης, αλλά και τις εξελίξεις κοντά στην Ευρώπη, δίπλα στην Ελλάδα, όπως στον αραβικό κόσμο», ενώ αναφερόμενος στα «αιτήματα των λαών» έφερε ως παράδειγμα «το δικαίωμα των γυναικών στην ισότητα, της συμμετοχής τους, της συμμετοχής των πολιτών γενικότερα, της διαφάνειας, του χτυπήματος της διαφθοράς και της ανισότητας, της οικονομικής ανισότητας που υπάρχει σε πάρα πολλές περιοχές της γης, βεβαίως και στην Ευρώπη, αλλά ακόμα περισσότερο σε άλλες περιοχές».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ειρηνική συμβίωση διαφορετικών λαών, θρησκειών, πολιτών και παραδόσεων» τονίζοντας ότι «είναι μέσα στην παράδοσή μας να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και βεβαίως, να διαμορφώνουμε ένα κοινωνικό σύστημα που βοηθά τον πολίτη, το νέο, τη γυναίκα, τον κάθε έναν, τον πιο αδύναμο, να έχει όλες τις δυνατότητες στη ζωή του, ευημερία, προοπτική για δουλειά και να μπορεί να προγραμματίζει τα οράματά του».

«Αυτές οι αξίες σήμερα δεν είναι απλώς αξίες των σοσιαλιστών της Ευρώπης, είναι αξίες που αγκαλιάζουν λαοί σε όλον τον πλανήτη, γι΄ αυτό είναι και πολύ πιο αναγκαίες, πολύ πιο επίκαιρες και δίνουν δύναμη και σε μας και στο δικό μας αγώνα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης