Την ανάγκη να παραμείνει η ΕΕ σε εγρήγορση και ετοιμότητα, τόσο για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παραγωγής ναρκωτικών, όσο και για την ευαισθητοποίηση του κοινού, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

«Η διαρκώς αυξανόμενη δυναμική και προσαρμοστικότητα της παράνομης αγοράς ναρκωτικών δημιουργεί νέες και εξελισσόμενες προκλήσεις για την κοινωνία μας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους μας» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: « Δεδομένων της αυξανόμενης παραγωγής και διαθεσιμότητας ναρκωτικών στην Ευρώπη αλλά και της συνεχούς παρουσίας νέων ψυχοδραστικών ουσιών, όπως για παράδειγμα οι φαιντανύλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει και θα εντείνει τη δράση της για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου» τονίζει ο Επίτροπος: «Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, συνεχίζοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση δράσεων πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη νεότερη γενιά. Καθώς η χρήση και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί κοινή και παγκόσμια πρόκληση, θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τη δράση μας με τις γειτονικές μας χώρες και τους διεθνείς εταίρους μας.» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιτρόπου, η Διεθνής Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1987 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους που δημιουργούν τα ναρκωτικά στη σύγχρονη κοινωνία καθώς και για να ενισχύσει την παγκόσμια δράση για την επίτευξη του στόχου μιας κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά. Θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας είναι «Ακούστε πρώτα – Ακούστε τα παιδιά και τη νεολαία: είναι το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσετε να παραμείνουν υγιείς και ασφαλείς» με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών. Η εν λόγω πρωτοβουλία του ΟΗΕ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καταπολέμησης της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπως αποτυπώνονται στη Στρατηγική της ΕΕ για τα Ναρκωτικά για την περίοδο 2013-2020 και στο Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά για την περίοδο 2017-2020. Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ευρώπη και εκδίδει ετήσιες εκθέσεις που παρέχουν λεπτομερή ανάλυση των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα των ναρκωτικών στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, την Τουρκία και τη Νορβηγία. Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε στις 7 Ιουνίου την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά του 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης