Σχετικά με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Κοινή διαπίστωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο ενωτικά, πρέπει να προσφέρει όλες τις δυνάμεις και δυνατότητές του, ώστε να αποκρουστεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και συγχρόνως να προβάλει το δικό του πρόγραμμα που στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, τις πραγματικές ανάγκες της νέας γενιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα έχουμε σημαντικά κοινωνικά μέτωπα, που αφορούν στην ανεργία και την επισφαλή εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στα εισοδήματα, στην εφαρμογή της συνθήκες της Λισαβώνας. Μπροστά μας έχουμε τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, όπου η Αριστερά θα αναπτύξει τον αντιπαραθετικό της λόγο σε όλα τα επίπεδα, όπως της οικονομίας, των κοινωνικών δαπανών, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού κ.λπ. Κι αυτός ο λόγος θέλουμε νά ‘ναι αίτημα κοινωνικού αγώνα, να παράγει συγκρούσεις και ανατροπές υπέρ της κοινωνίας.

Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα, που ωθεί στην ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών στη βάση εναλλακτικού σχεδίου με καταλύτη τις δυνάμεις της Αριστεράς. Κοινή διαπίστωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ως ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα συμμαχίας Αριστερών κομμάτων, οργανώσεων, κινήσεων και μη ενταγμένων σε κόμματα πολιτών. Σήμερα το στοίχημα είναι και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, να συμπορευθούν, να συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το μεγάλο στοίχημα είναι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, η νέα γενιά, να ενταχθεί στις δράσεις και λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μέλος όλης αυτής της διαδικασίας ενεργούς ένταξης στην κοινή προσπάθεια.

Στη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη απομονώθηκε και απορρίφθηκε κάθε λογική που, τοποθετώντας διαχωριστικές γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ, τον απομαζικοποιεί και τον αποδυναμώνει. Απομονώθηκε κάθε λογική που ψάχνει να βρει, μέσω αναχρονισμών και αντιφάσεων, λόγους που χωρίζουν -τη στιγμή που η ανάγκη επιβάλλει μεγαλύτερη ενωτική δράση. Είμαστε στη λογική «προχωρούμε ενωτικά» και όχι στη λογική «προχωρούμε διασπώμενοι». Ο ΣΥΝ εγγυάται, όσο τον αφορά, την ενωτική πορεία και δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Π.Γ. του ΣΥΝ, στην πρώτη της συνεδρίαση, θα συζητήσει τα συμπεράσματα από την Συνδιάσκεψη. Γνωρίζω και αντίθετες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, όσο δυσεπίλυτα και να είναι τα ζητήματα, μπορούν και πρέπει να τεθούν. Να τίθενται μέσα στα αρμόδια σώματα και όχι δια ανακοινώσεων που δείχνουν και λειψή αντίληψη και φόβο μπροστά στην όποια δυσκολία της ενωτικής προσπάθειας.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, το μακροβιότερο κόμμα πολιτικής ενότητας, όπου συναντώνται και συνθέτουν την πορεία τους ιστορικά και ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς, έχει και την εμπειρία αλλά και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για να υπάρχουν λύσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης