«Είμαστε ριζικά αντίθετοι, 100%, στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, και κάθε λιμανιού της χώρας, όπως είμαστε αντίθετοι και με την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων κλπ. Εμείς δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην καλή και στην κακή ιδιωτικοποίηση, δεν διαλέγουμε ανάμεσα στην καλή και στην κακή σύμβαση».

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, σε ομιλία της στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε την θέση του κόμματος, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως σε αυτή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πείρα έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση συμβαδίζει με ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους (των εργαζομένων). Δεν υπάρχει εταιρεία, δεν υπάρχει καπιταλιστής, κεφαλαιοκράτης, μονοπώλιο, που να αγοράζει και να μην πειράζει τα εργατικά δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα και παγκόσμια», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, η οποία στον λόγο της «τοποθέτησε» το ζήτημα και ως γίγνεσθαι στην παγκόσμια οικονομία.

«Η ιδιωτικοποίηση δεν φέρνει μόνο την αποξένωση ενός λαού από κάτι που του ανήκει, δεν φέρνει μόνο το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα φέρνει και τη μεγάλη αβεβαιότητα. Διότι δεν υπάρχει ένας καταμερισμός εργασίας που λέει αυτό θα γίνεται στην Ελλάδα, αυτό θα γίνεται στην Κροατία, αυτό θα γίνεται στη Ρουμανία, αυτό θα γίνεται στη Βουλγαρία, αυτό θα γίνεται στις άλλες χώρες της Ν/Α Ευρώπης. Αύριο οι Κινέζοι π.χ. μπορεί να σκεφτούν ότι τους συμφέρει να αγοράσουν λιμάνι στην Ιταλία και να παρατήσουν το λιμάνι στην Ελλάδα ύστερα από κάποια χρόνια. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας σχεδιασμός υπέρ των συμφερόντων του λαού μιας χώρας και υπέρ των συμφερόντων των εργαζόμενων, αλλά υπάρχει ένας σχεδιασμός υπέρ των συμφερόντων της COSCO. Κι αν τα συμφέροντα της COSCO λένε ότι αύριο θα κάνω κάτι άλλο, θα κάνουν κάτι άλλο».

Η ΓΓ του ΚΚΕ επέστησε την προσοχή των εργαζομένων τις μέρες που έρχονται και συνέστησε ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων ενώ δεν δίστασε να τονίσει πως αν θέλει ο λαός οι όποιες συμφωνίες ανατρέπονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση – εμείς λέμε του ελληνικού λαού, γιατί ελπίζουμε να μην έχει νομιμοποιηθεί στη δική σας συνείδηση – καμία ιδιωτικοποίηση, έστω κι αν υπάρχουν συμφωνίες. Αυτές οι συμφωνίες όταν ο λαός το αποφασίσει ανατρέπονται. Αλίμονο αν μια συμφωνία δένει χειροπόδαρα ένα λαό»!

«Καταλαβαίνουμε ότι χρησιμοποιούν το ‘η αγορά παγώνει’, ‘η αγορά διαλύεται’ κλπ. Η απάντηση πρέπει να είναι συμπαράσταση από όλους τους εργαζόμενους και να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Γιατί αν μείνετε μόνοι σας, θα περάσει η προπαγάνδα και δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι από τον καναπέ οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καταλάβουν ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα».

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα χθεσινά επεισόδια, τα πρώτα επί ημερών της νέας κυβέρνησης, με τους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο Εργασίας.

«Είδατε τι έγινε χθες. Τι ζήτησαν χθες οι εργαζόμενοι στη Ζώνη; 1500€ επίδομα που είναι άνεργοι. 1500€ δεν είναι τίποτα. Το ξοδεύεις χωρίς να το καταλάβεις, όταν χρωστάς. Παρόλα αυτά ήταν ένα άμεσο αίτημα. Δεν μπορούν να το δώσουν. Και δεν είναι γιατί φταίνε οι προγραμματικές. Μπορούσαν να πουν από τη Δευτέρα το παίρνετε. Από Τετάρτη, μετά από δέκα ημέρες. Δεν δίνεται αυτή η διαβεβαίωση. Άρα, στις προγραμματικές θα βάλουν το 1500€; Είναι για να περνάει ο χρόνος. Μετά θα πάνε στον προϋπολογισμό, για να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και μετά φέξε μου και γλίστρησα».

Στο τέλος η κ. Παπαρήγα επισήμανε για ακόμη μία φορά πως το ΚΚΕ είναι και θα παραμείνει στο πλευρό των εργαζομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης