Διυπουργική σύσκεψη, με κεντρικό θέμα το σύνολο των ενεργειών στις οποίες θα προβεί το ελληνικό Δημόσιο κατά της Siemens, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Καστανίδης, μετά τη σύσκεψη, τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης θα συνιστούν ένα ενιαίο σχέδιο κινήσεων για την ικανοποίηση «των αξιώσεων της ελληνικής Πολιτείας σχετικά με τις παραβατικές συμπεριφορές της SIEMENS». Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κινηθεί με νομικά μέσα, απάντησε θετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στην παρούσα φάση πραγματοποιείται καταγραφή των αξιώσεων κατά της εταιρείας, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, που διατυπώθηκε πρόσφατα.

Στο μεταξύ, τα τρία «μέτωπα» που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο είναι αποζημιώσεις για το C4I, για ηθική βλάβη του Δημοσίου και κυρώσεις για πιθανές παραβάσεις του νόμου για τον ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι διαφορετικό κεφάλαιο αποτελούν οι σχέσεις της γερμανικής εταιρίας με τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι διοικήσεις των οποίων θα πρέπει να κινηθούν ξεχωριστά για τη διεκδίκηση των όποιων αποζημιώσεων, εφόσον τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό, τι αφορά στο C4I, οι διαφορές του Δημοσίου με την εταιρεία έχουν ήδη παραπεμφθεί στη διεθνή διαιτησία. Για την ηθική βλάβη του Δημοσίου, η υπόθεση, όπως δήλωσε και στη Βουλή, ο κ. Παμπούκης, βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Και για τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις. Ειδικότερα, ύστερα από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες της, να διερευνηθεί πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή ενδεχόμενη σύμπραξη της Siemens με ανταγωνιστές της στο πλαίσιο διαγωνισμών του Δημοσίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έρευνα στα γραφεία της εταιρείας, ενώ ζήτησε και πήρε από την Εξεταστική όλα τα σχετικά στοιχεία. Το υλικό αυτό βρίσκεται τώρα υπό αξιολόγηση.

Η ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών αναμένεται να γίνει έως τον προσεχή Απρίλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης