Πάνω από 50% είναι το ποσοστό της ανανέωσης της κοινοβουλευτικής σύνθεσης που προέκυψε από τις κάλπες της Κυριακής ενώ 146 νέα πρόσωπα οδηγούνται στη Βουλή. Παράλληλα άλλοι 23 επιστρέφουν στα έδρανα μετά από μικρή ή μεγαλύτερη «ανάπαυλα». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανανέωση του Κοινοβουλίου από την εκλογική αναμέτρηση του 1974, οπότε εισήλθαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο 190 νέοι βουλευτές, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 1989, οι νέοι βουλευτές ήταν 139.

Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται από τα, ανεπίσημα μέχρι στιγμής, αποτελέσματα για τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Βουλή, οι επανεκλεγέντες από την τελευταία κοινοβουλευτική σύνθεση αποτελούν μειοψηφία, καθώς μόνον 130 από τα μέλη της τελευταίας Βουλής υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τις έδρες τους, ενώ στους 132 φθάνουν οι αποτυχόντες να επανεκλεγούν, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 35 που δεν έθεσαν υποψηφιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, από τους 108 βουλευτές που εκλέγει η ΝΔ, προηγούμενη θητεία στα βουλευτικά έδρανα έχουν οι 70, ενώ 38 βουλευτές είναι οι νεοεκλεγέντες. Τη μεγαλύτερη ανανέωση παρουσιάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζεται από 52 βουλευτές, εκ των οποίων 39 είναι νέα πρόσωπα.

Μεγάλο ποσοστό επανεκλεγέντων βουλευτών βρίσκεται στη συρρικνωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς από τους 41 βουλευτές που εκλέγει το πρώην κυβερνητικό κόμμα οι 34 επανεκλέγονται και μόνον 7 είναι όσοι θα καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα για πρώτη φορά. Από τους 33 βουλευτές που εξελέγησαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι 12 -στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη ΝΔ- επανεκλέγονται και οι 21 είναι νέοι.

Από το ΚΚΕ, στους 26 βουλευτές που εκλέγονται, οι 14 είναι επανεκλεγέντες και 12 εκλέγονται για πρώτη φορά. Από τους 19 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, οι 6 επανεκλέγονται (ορισμένοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ) και οι 11 υπόλοιποι θα καθίσουν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα, ενώ στους πρωτοείσακτους ανήκουν και οι 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ανάμεσα στους βουλευτές που επανεκλέγονται, υπάρχουν και βουλευτές που επιστρέφουν στη Βουλή μετά από χρόνια καθώς δεν είχαν καταφέρει να εκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Πρόκειται για 23 βουλευτές, εκ των οποίων οι 14 έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ (Αντώνης Μπέζας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κυριάκος Γεροντόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Γιώργος Ορφανός, Θεόδωρος Σολδάτος, Γιώργος Δεικτάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Μανούσος Βολουδάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Σοφία Βούλτεψη, Κατερίνα Παπακώστα, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που επιστρέφουν μετά την παραίτηση που υπέβαλαν αποχωρώντας από τον ΛΑΟΣ), τρεις με τον ΣΥΡΙΖΑ (Μανώλης Γλέζος, Βαγγέλης Αποστόλου, Γιάννης Δραγασάκης), δύο από το ΠΑΣΟΚ (Φώφη Γεννηματά, Χάρης Τσιόκας), τρεις με το ΚΚΕ (Ελπίδα Παντελάκη, Αχιλλέας Κανταρτζής, Ευάγγελος Μπούτας), δύο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Γιάννης Μανώλης και Γιάννης Κουράκος) και μια βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ (Ασημίνα Ξηροτύρη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το σύνολο των 300 της νέας Βουλής μόνον το ένα έκτο είναι γυναίκες καθώς φαίνεται να εκλέγονται 53 γυναίκες. Ανάμεσα τους πολλές νεοεκλεγείσες, ιδίως μετά τις δραματικές αλλαγές στην Α΄ και Β΄ Αθήνας που άφησαν εκτός Βουλής πολλές γυναίκες.

Στη νέα σύνθεση της Βουλής μετέχουν και τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές. Πρόκειται για τους Ζεϊμπέκ Χουσεΐν που εκλέχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, τον Αχμέτ Χατζή Οσμάν που επανεκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ επίσης στη Ροδόπη και Καρά Γιουσούφ Αϊχαν που εξελέγη στη Ροδόπη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι επανεκλέγονται ή επιστρέφουν μετά από χρόνια

Πατήστε εδώ για να δείτε τα νέα πρόσωπα

Πατήστε εδώ για να δείτε ποιοι μένουν εκτός

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης