Απομακρύνθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Γιάννης Κεφαλογιάννης μετά την καταδίκη του από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου σε 12 μήνες με αναστολή, γιατί άσκησε πιέσεις σε αστυνομικούς να ψευδομαρτυρήσουν, προκειμένου να αθωωθεί κάτοικος του Μυλοποτάμου, ο οποίος είχε συλληφθεί για καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα άτυπου συμβούλου του πρωθυπουργού μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός του κ. Κεφαλογιάννη, σε έξι μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο Αρκάδιος Σπανουδάκης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου.

Με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αρκάδιος Σπανουδάκης, εξέπεσε της κομματικής ιδιότητάς του μέχρι την αμετάκλητη κρίση της Δικαιοσύνης.

Και οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταδίκη του Γιάννη Κεφαλογιάννη έχει δύο αναγνώσεις, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα.

Η πρώτη θέλει την καταδίκη του στελέχους της Ν.Δ να λειτουργεί ως άλλοθι για την κυβέρνηση στην παρούσα πολιτική συγκυρία υπό την έννοια ότι καταδεικνύει ως δικαστική πράξη αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

Υπάρχει και η άλλη ανάγνωση σύμφωνα με την οποία είναι τόσο έντονη η διαμάχη μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ρεθύμνης, που το πολιτικά απαράδεκτο ατόπημα του Γιάννη Κεφαλογιάννη να καλύψει τον χασισοκαλλιεργητή, δεν θα μπορούσε να παραμείνει κρυφό από τους πολιτικούς αντιπάλους της κόρης του, Όλγας Κεφαλογιάννη.  

Αφορμή για την καταδίκη του πρώην υπουργού στάθηκαν οι καταγγελίες αστυνομικών της Ειδικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (ΕΙΔΑΣΥΔΕ) πως ο επί 50 χρόνια βουλευτής Ρεθύμνου είχε ζητήσει από δύο συναδέλφους τους να «αθωώσουν» έμπορο ναρκωτικών, προσφέροντας ως αντάλλαγμα διορισμό στη γυναίκα του ενός και καλή μεταχείριση στο Σώμα και για τους δύο.

Τα πολιτικά κόμματα για την καταδίκη Κεφαλογιάννη

«Είναι μια καταδίκη που αφήνει έκθετο τον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Το βασικό συμπέρασμα από την υπόθεση Κεφαλογιάννη είναι η αντίληψη των κυβερνητικών συνεργατών και αξιωματούχων ότι δικαιούνται να καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και να θεωρούν το κράτος μαγαζί τους», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «από την αρχή είχε επισημάνει ότι οι εξηγήσεις του Γ. Κεφαλογιάννη δεν ήταν πειστικές και ότι η κυβέρνηση όφειλε να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες», ενώ το ΛΑΟΣ μιλάει για «κυβέρνηση με αναστολή»: «Η περίπτωση του Γ. Κεφαλογιάννη, που παρέμεινε πρωθυπουργικός σύμβουλος μέχρι την καταδίκη του για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία, είναι χαρακτηριστική μιας Κυβέρνησης με αναστολή…», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

Τα διεθνή δίκτυα για την καταδίκη και την αποπομπή Κεφαλογιάννη

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης του Γ. Κεφαλογιάννη και της απομάκρυνσής του από  τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, αφού αναφέρει εκτενώς το κατηγορητήριο, σχολιάζει: «Η καταδίκη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, πρώην υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, που μπήκε στη Βουλή τη δεκαετία του 50, ήταν το τελευταίο από μία σειρά σκανδάλων που «πολιόρκησε» τη συντηρητική κυβέρνηση». Στο ίδιο ύφος, είναι και τα δημοσιεύματα των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων Reuters και Associated Press.

«Δικαστήριο της Κρήτης καταδίκασε τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, σε 12 μήνες με αναστολή, γιατί προσπάθησε να υποθάλψει εγκληματίες στη διάρκεια έρευνας για την καλλιέργεια κάνναβης στο νησί της Μεσογείου.»

Στη συνέχεια, και τα δύο ξένα πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στη δύσκολη θέση που βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση.

«Το σκάνδαλο έρχεται σε μία άσχημη στιγμή για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που έχασε την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις από το κόμμα των σοσιαλιστών. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από τότε που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές το 2004 και αντικατοπτρίζει την οργή των πολιτών για τη διαφθορά, την αύξηση των φόρων και τις αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης