Η προσφυγική κρίση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, στην οποία έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό και στον τρόπο αντιμετώπισής του, που θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα για την συνοχή και την ταυτότητα της Ευρώπης.

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, έχουν δημιουργηθεί και έχουν αναγνωριστεί και η όποια καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα αποτελέσει τον καταλύτη θετικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προσφυγικό πρόβλημα και η ανασυγκρότηση της χώρας αναδεικνύονται στα δύο ιστορικών διαστάσεων «εθνικά στοιχήματα» της σύγχρονης ιστορίας μας, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης τους θα καθορίσει τη μελλοντική μας πορεία, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Κρούοντας κώδωνα κινδύνου στην Ευρώπη σε σχέση με το προσφυγικό ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως η προσφυγική κρίση αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και ευρύτερες πολιτικές και γεωπολιτικές.

Ο τρόπος αντιμετώπισής της κρίσης, αν δηλαδή θα αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης ή ξενοφοβίας και ρατσισμού, διαμορφώνει τις νέες διαχωριστικές γραμμές και τις ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες στην Ευρώπη αλλά και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά για τη χώρα μας ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως, έχοντας ως προτεραιότητα και σταθερή στόχευση την αποτροπή του κλεισίματος των συνόρων, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία καταλυμάτων και άλλων υποδομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ιδωθεί όχι ως ένα βάρος ή ως μια υποχρέωση προς τρίτους αλλά ως ένα μέσο θωράκισης μπροστά στον κίνδυνο το πρόβλημα να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Παράλληλα όμως ο κ. Δραγασάκης κατέστησε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμά μας να γίνουμε επιδοτούμενοι συνοριοφύλακες της Ευρώπης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια τεράστια παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε ακόμη και αν συνοδευόταν με πρόσκαιρα υλικά οφέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης