Αβέβαιο εμφανίζεται το μέλλον της Λυρικής Σκηνής και των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, με τις περικοπές να έχουν, σε όλους τους τομείς του υπουργείου, τον πρώτο λόγο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Παύλος Γερουλάνος.

Το υπουργείο Πολιτισμού δημιουργεί, παράλληλα, Mητρώο Πολιτιστικών Φορέων με στόχο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό τη βαριά σκιά του δυσμενούς οικονομικού κλίματος ο κ. Γερουλάνος ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) καθώς «οι λειτουργικές του δαπάνες ήταν ιδιαίτερα προσαυξημένες σε σχέση με τα χρήματα που έδινε στο Θέατρο» αλλά και τις συγχωνεύσεις φορέων όπως το Ταμείο Απαλλοτριώσεων και ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού. Όπως ανέφερε το υπουργείο του χρωστάει 150 εκατ. ευρώ στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού ενώ το χρέος του τουρισμού ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα αβέβαιο είναι το μέλλον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο κ. Γερουλάνος μίλησε για τεράστια προσπάθεια προκειμένου η Λυρική Σκηνή να παραμείνει ανοιχτή και να μπουν οι βάσεις ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Χαρακτήρισε «αφόρητο» το χρέος της για το ΥΠΠΟΤ (σ.σ.: σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Θεάτρου το χρέος ανέρχεται σε 14 εκ. ευρώ) σημειώνοντας «θέλουμε να μείνει ανοικτή η Λυρική αλλά είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να εγγυηθώ».

Η λειτουργία της, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, «είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών αλλά και θέμα των εργαζομένων» καθώς, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να τεθεί και ζήτημα περικοπών στους μισθούς τους. Στη Λυρική απασχολούνται 773 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 337 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους στόχους του υπουργείου «είναι να διατηρηθούν οι οργανισμοί που παράγουν» ενώ όπως διευκρινίστηκε «δεν θα αλλοιωθεί η παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό», μέσα από αρχαιολογικές εκθέσεις, εκδηλώσεις κλπ. Παράλληλα, ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε πως οι υπάλληλοι που σήμερα ανήκουν σε φορείς που θα συγχωνευτούν θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου.
Στον αέρα βρίσκεται και το θέμα των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, τα οποία σήμερα επιχορηγούνται από το υπουργείο και τους κατά τόπους δήμους, και οι συμβάσεις τους λήγουν. Αν και ο υπουργός διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα θεσμό που «πρέπει να συνεχιστεί για να έχει η περιφέρεια θέατρο», τόνισε πως «το θέμα των ΔΗΠΕΘΕ θα επανεξεταστεί από την αρχή», με βασικό κριτήριο το έργο που παράγουν.

Η νέα διαδικασία επιχορηγήσεων

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων «μπορούν να εγγραφούν όλοι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα», εκτός από τους φορείς που ανήκουν στη λίστα των εποπτευομένων από το υπουργείο Πολιτισμού. «Το Μητρώο είναι ανοικτό σε όλους τους φορείς», είπε η κυρία Μενδώνη. Ωστόσο, «η εγγραφή σε αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο φορέας θα λάβει στο μέλλον επιχορήγηση.» Ποιο είναι όμως το ποσό που θα διατεθεί προς επιχορήγηση; Η απάντηση του κ. Γερουλάνου ήταν ελάχιστα κατατοπιστική. «Δεν είναι συγκεκριμένο», είπε, «αυτήν τη στιγμή η οικονομική κατάσταση οδηγεί σε περικοπές».

Η εγγραφή στο Μητρώο θα γίνεται μέσω ιστοτόπου του ΥΠΠΟΤ και η διαδικασία θα είναι ανοικτή όλο το χρόνο. Για δράσεις που πραγματοποιούνται το 2010 «οι φορείς πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους μέχρι 30 Ιουνίου 2010» ενώ τα αιτήματα «που αφορούν το 2011 θα εξεταστούν το Φθινόπωρο».

Κανένας φορέας δεν θα επιχορηγείται αν προηγουμένως δεν υποβάλει τα στοιχεία του στο Μητρώο ενώ η λίστα με τους επιχορηγούμενους φορείς και τα χρήματα που θα λαμβάνουν θα ανακοινώνεται στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον υπουργό «ο νέος θεσμός αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεφύγει ο πολιτισμός από τον εναγκαλισμό του κράτους, το πρώτο βήμα για διαφάνεια στις επιχορηγήσεις που δεν θα χορηγούνται πια με μικροκομματικά κριτήρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης