Ε. Κουντουρά: Το 2016 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016, 10:25
Ε. Κουντουρά: Το 2016 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό
Την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι άλλη μία καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την υλοποίηση της νέας ιστοσελίδας του για τον τουρισμό.

Όπως είπε η κα Κουντουρά, το 2016 ξεκίνησε εξαιρετικά καλά, καθώς στο πρώτο τετράμηνο η Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά σε αφίξεις και έσοδα. «Αν το πρώτο τετράμηνο πήγαμε καλά, το επόμενο θα πάμε καλύτερα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά ιδιωτικός και δημόσιος τομέας στηρίζουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Στόχος είναι όλοι μαζί να στηρίξουμε τον ελληνικό τουρισμό και είναι πολύ σημαντικό να μην τον τραυματίσουμε» επεσήμανε.

Αναφερόμενη στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη συνολική πορεία του τουρισμού την εφετινή χρονιά, η κα Κουντουρά αφενός στάθηκε στις πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις, αφετέρου τόνισε ότι σιγά σιγά τα προβλήματα ξεπερνιούνται και οι κρατήσεις συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός ότι πλέον αυξάνονται οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που και πέρυσι οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Κεντρικός στόχος του υπουργείου παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με τις προσπάθειες, όπως ανέφερε, να έχουν ήδη αποδώσει. «Πέρυσι πετύχαμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σκληρή δουλειά εξαιρετικά αποτελέσματα. Από τα 22 εκατομμύρια τουρίστες το 2014, το 2015 πετύχαμε να φέρουμε 26 εκατομμύρια τουρίστες. Αυτό λέει πολλά και η ικανοποίηση είναι μεγάλη» τόνισε.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της αναφορικά με την τελευταία εξέλιξη στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής και την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον διπλασιασμό των διαφημιστικών δαπανών στον τομέα του τουρισμού. «Ο πρωθυπουργός δείχνει έμπρακτα τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για τον τουρισμό. Η εικόνα της πατρίδας μας είναι πάρα πολύ σημαντική και τα τελευταία χρόνια λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας εμπόδισαν εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Πλέον και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, συνέτρεξαν οι λόγοι για να δοθεί έμφαση στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που θα ευνοήσει και τον τουρισμό. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την προβολή και προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό, κάτι που θα περιλαμβάνει και μια εθνική στρατηγική για την ισχυροποίηση της εικόνας. Την εικόνα μιας Ελλάδας που ανοίγει τα φτερά της και δίνει ελπίδα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις που αναμένονται στο συγκεκριμένο πεδίο η υπουργός υπογράμμισε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό και τόνισε ότι ήδη ο ελληνικός τουρισμός δίνει το παρών στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προωθώντας την Ελλάδα ως δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Απευθυνόμενη στον τουριστικό κόσμο της χώρας, ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργάζεται με στόχο να δίνει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα. «Ήδη επιλύσαμε προβλήματα που άπτονται των χιονοδρομικών κέντρων, των ιαματικών πηγών, αλλά και θέματα που αφορούν τα καταλύματα και τα κάμπινγκ» είπε. Την ίδια στιγμή -πρόσθεσε- δίνεται έμφαση στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων. Για το ζήτημα των παράνομων μισθώσεων, είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως θα πρόκειται για ένα δίκαιο νομοθέτημα.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΑΠΕ - ΜΠΕ να εντάξει στις υπηρεσίες του και ιστοσελίδα για τον τουρισμό, τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό «ο ελληνικός τουρισμός να έχει μια ακόμη φωνή που να δείχνει την πραγματικότητα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016, 11:17