Ε. Μπαγίς για ελληνοτουρκικά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010, 20:31
Ε. Μπαγίς για ελληνοτουρκικά
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ζήτημα της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», ανέφερε σε δηλώσεις από το Βέλγιο, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Αθήνα και την Άγκυρα υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις που επιθυμούν την επίλυση των διαφορών. «Πίσω από τις κυβερνήσεις αυτές υπάρχει μια ιδιαίτερα ισχυρή λαϊκή βούληση», τονίζει και συμπληρώνει ότι «και παλαιότερα υπήρχε αυτή η λαϊκή βούληση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε το φόβο της απώλειας ενός βουλευτή και δεν προχωρούσε».

«Ούτε η Τουρκία ούτε και η Ελλάδα χρειάζονται περισσότερους στρατιωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από σχολεία, νοσοκομεία ή αεροδρόμια και βιβλιοθήκες», επεσήμανε ο κ. Μπαγίς, ο οποίος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις που επιθυμούν ειλικρινά τη λύση του Κυπριακού».

«Στο νησί υπάρχουν δύο γενναίοι ηγέτες. Μέχρι σήμερα συναντήθηκαν 70 φορές. Περιμένουμε την 30η του τρέχοντος μηνός, που είναι η ημερομηνία που θα ανακοινώσουν σε ποια θέματα συνεννοήθηκαν. Θα ήθελα να τονίσω ότι αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση αυτή, τόσο για τους ομογενείς μας στο νησί όσο και για την ειρήνη στη Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στους εξοπλισμούς, σημείωσε: «Οι χώρες της Ε.Ε. λένε από τη μια πλευρά ''σταματήστε τις στρατιωτικές δαπάνες'', αλλά από την άλλη προσπαθούν να πωλήσουν στη μια χώρα ελικόπτερα, στην άλλη υποβρύχια και στην άλλη άρματα».

«Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και σε εμάς» είπε και προσέθεσε «Γι’ αυτό θέλουμε τη λύση των προβλημάτων, ώστε να μην είναι το Αιγαίο θάλασσα των στρατιωτών».

«Ο γείτονας έχει ανάγκη από το αλάτι του γείτονα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός, χρησιμοποιώντας ένα γνωστό τουρκικό γνωμικό.Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010, 20:36