Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση προόδου της Τουρκίας. Στο ψήφισμα της εισηγήτριας ΕΚ, Ria Oomen-Ruijten, που υιοθετήθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η πρόοδος της Τουρκίας κατά το 2009 χαρακτηρίζεται ως «περιορισμένη».

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι «για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία» και υπενθυμίζει ότι ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2005 ήταν η αφετηρία μιας «μιας μακράς και ανοικτής διαδικασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει «με συγκεκριμένο τρόπο» στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Η άμεση αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας από το βόρειο τμήμα της νήσου, η αντιμετώπιση του ζητήματος του εποικισμού από Τούρκους πολίτες, αλλά και η επιστροφή «του αποκλεισμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του σύμφωνα με την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», «θα διευκόλυνε τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Το Ευροκοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και καλεί την Τουρκία «να αναλάβει κατάλληλη δράση σε σχέση με αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως θετικές εξελίξεις οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν τον δημόσιο διάλογο που έχει αρχίσει γύρω από το λεγόμενο «δημοκρατικό άνοιγμα», και την νομοθεσία περί άρσης της απαγόρευσης εκπομπών στην κουρδικής γλώσσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης