«Πρόωρη και πρόχειρη» χαρακτήρισε ο Ε. Βενιζέλος τη δημόσια συζήτηση, που διεξάγεται γύρω από το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, παρουσίασε το νέο αμερικανικό σχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Ρ. Γκέιτς είχε δηλώσει ότι το νέο σχέδιο, μεταξύ άλλων, λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα με τα ρωσικά συστήματα, εάν το επιθυμήσει η Ρωσική πλευρά. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Νορβηγία», επισήμανε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση της Ελλάδας και καμία ειλημμένη απόφαση».

«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της χώρας και οι μεγάλες προτεραιότητές μας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε ότι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλό, αλλά βασίζεται και στο ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας

Παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε ένα εκτενές «non paper», που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, την αυτονομία των δύο οργανισμών, την ισοτιμία τους, την ανάγκη να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο Οργανισμών καθώς και την ανάγκη να μετέχουν περισσότερο και ενεργότερα οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ στις σχετικές δραστηριότητες.

Σχετικά με την επιχείρηση «Αταλάντα» για την καταπολέμηση της πειρατείας, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η Ελλάδα αποφάσισε να ανανεώσει και για το 2010 την εντολή της συμμετοχής της στην επιχείρηση, με μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, επανέλαβε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι, ώστε οι πειρατές να οδηγούνται σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

«Το μέγεθος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας επιβάλλει να έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΤΑΛΑΝΤΑ, όπως και για την αντίστοιχη επιχείρηση, την ΟCEAN SHIELD του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, συζητήθηκε η διασφάλιση της αυτονομίας και της πολιτικής υπόστασης της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, το ζήτημα είναι να διατηρηθούν οι ρόλοι κάποιων κρίσιμων οργάνων, όπως η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και το Στρατιωτικό της Επιτελείο, τα οποία θα εξακολουθούν να παίζουν ένα ρόλο δίπλα στον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε η ΕΕ να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις διεθνοπολιτικές προκλήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης